Rehabilitáció mindenkinek 04

Rehabilitáció mindenkinek 04
2023.08.15.

A mesterséges intelligencia szerint a takarítók alacsony társadalmi megítélése első sorban a takarítók kezében van. Nyilván nagyon komoly kérdés, hogy a feladatok miképpen oszlanak meg a munkaadók és a munkavállalók között, de ugyanakkor egyik kör sem tehet semmi olyat, ami a másikat érdemben érinti és nem ért vele egyet. Persze az egyet nem értés fakadhat szúk látókörből vagy meg nem értésből, de…

Rehabilitáció mindenkinek 04

A mesterséges intelligencia szerint a takarítók alacsony társadalmi megítélése első sorban a takarítók kezében van. Nyilván nagyon komoly kérdés, hogy a feladatok miképpen oszlanak meg a munkaadók és a munkavállalók között, de ugyanakkor egyik kör sem tehet semmi olyat, ami a másikat érdemben érinti és nem ért vele egyet. Persze az egyet nem értés fakadhat szúk látókörből vagy meg nem értésből, de…

Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát mit lehetne tenni és a válasz egy egészen komoly akcióterv volt. Ennek a tervnek az első három mérföldköve a „Szakmai büszkeség és minősége” a „Tudatosság növelése” és a „Közösségépítés és kapcsolatok építése” volt.

Tehát a kulcskérdés, hogy a takarítók magas színvonalon végezzék munkájukat. A minőségi munkavégzés és a tárgyszemléleten alapuló alaposság segíthet abba, hogy az emberek elismerjék és értékeljék munkájukat. Ugyanakkor rendkívül fontos a társadalom számára bemutatni a takarítók munkájának fontosságát és a háttérben rejlő nehézségeket. Az oktatás és a kommunikáció révén lehetőség van rávilágítani arra, hogy a takarítók nélkülözhetetlenek a tiszta és egészséges környezet fenntartásában.

Csak a harmadik mérföldkő és ez így jól is van, mert ehhez már szükség van egy valamilyen szinten kiforrót szakemberre és szakmai társadalomra. A takarítók és más hasonló elnyomott szakmák munkavállalói közösségeket alakíthatnak ki. Egy erős közösség segíthet egymásnak megerősíteni a szakma és szakmaiság fontosságát és egymás támogatásával jobban érezhetik magukat a munkájukban.

Itt tartunk most, az ÖTK többé-kevésbé ezt a utat próbálja megfogni. Nyilván a szakmai öntudat még nem mindenkiben ébredt fel, de ami késik nem múlik. Ez egy szerves fejlődés, mesterségesen nagyon nehéz lenne gyorsítani.

Ezt követően jőhetnek újabb mérföldkövek, de leges legelőször tudatosulnia kell, hogy ez egy hosszú és keserves és erőteljesen emelkedő út.

  1. Tudatformálás és előítéletek leküzdése: Az emberek gyakran alapvető előítéletekkel és előzetes véleményekkel rendelkeznek a különböző szakmák iránt. Az ilyen előítéletek leküzdéséhez fontos a társadalmi tudatformálás és a tényeken alapuló információk terjesztése. A takarítók hozzájárulása minden területen látható lehet: irodákban, iskolákban, kórházakban, közintézményekben stb. Ezen hozzájárulások bemutatása segíthet felhívni a figyelmet a munkájuk értékére.
  2. Kampányok és események: Szakmai kampányok, rendezvények vagy közösségi kezdeményezések szervezésével lehetőség nyílik a takarítók szerepének kiemelésére és a társadalom figyelmének felhívására.
  3. Tudatos kommunikáció és történetek megosztása: Az egyéni történetek és tapasztalatok megosztása segíthet az embereknek megérteni a takarítók mindennapi kihívásait és eredményeit. Ez empatiát és megértést válthat ki.
  4. Szakmai fejlődés és szakképzés: A folyamatos szakmai fejlődés és a továbbképzés lehetővé teszi, hogy a takarítók még magasabb színvonalon végezhessék a munkájukat, ami hozzájárulhat a megbecsülés növeléséhez.
  5. Média és online jelenlét: Az internet és a közösségi média lehetőséget ad arra, hogy a takarítók és más hasonló szakmák képviselői pozitív üzeneteket terjesszenek és megmutassák a munkájuk értékét a szélesebb közönség számára.
  6. Tudatosság növelése: Fontos, hogy az emberek megértsék, milyen fontos és nélkülözhetetlen szerepet játszanak a takarítók a mindennapi életben és a társadalom működésében. Az információk és a tudatosság terjesztése segíthet abban, hogy a társadalom jobban értékelje a munkájukat.
  7. Kiemelni a pozitív hatásokat: Felhívni a figyelmet arra, hogy a takarítók munkája milyen pozitív hatást gyakorol a közösségre és a közegészségre. Például tisztaságot és higiéniai feltételeket teremtenek, ami segít megelőzni betegségeket és javítja az életminőséget.
  8. Képzés és szakmai fejlődés támogatása: A takarítók képzése és szakmai fejlődési lehetőségek biztosítása lehetővé teszi számukra, hogy magasabb szintű tudással és készségekkel végezhessék munkájukat. Ez javíthatja az önbecsülésüket és a munkájuk iránti elkötelezettségüket.
  9. Közösségi elismerés és díjazás: Olyan kezdeményezések támogatása, amelyek elismerik és díjazzák a takarítók munkáját. Például lehetnek helyi vagy nemzeti elismerési díjak vagy események, amelyeken kiemelkedő teljesítményt lehet elismerni.
  10. Kommunikáció és média: A média és a közösségi média használata a pozitív üzenetek terjesztésére és az értékes munka kiemelésére.
  11. Szolidaritás és összefogás: Az emberek, akik értékelik a takarítók munkáját, és úgy érzik, hogy fontos a helyzetük javítása, összefoghatnak, hogy együttműködjenek az elismerés és a jobb munkakörülmények érdekében.
  12. Munkakörülmények javítása: Az alacsony megítélésű szakmáknál az egyik legfontosabb tényező a munkakörülmények javítása. A megfelelő eszközök, védőfelszerelések és tisztességes fizetés hozzájárulhatnak a munka értékeléséhez és az emberek méltóságának megőrzéséhez.
Vissza

Kapcsolódó bejegyzések

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorban



A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelő























A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!