A takarító szakképzés mint külső képzés 1999-ben indult el és azota, tulajdonképpen folyamatosan fejlödve és diverzifikálodva él ma is. Az elmúlt 20 évben kialkult egy hierarchia, ami szakmai tartalmában többé-kevésbé követi a Nyugat-Európai rendszereket, csak a mögöttes jogszabályi háttér van lemaradva. Magam több mint 5 000 szakember képzésben vettem részt. Az alapképzés az Intézménytakarító (100 - 150 óra) Erre épül rá a Önjáró (vezetőüléses) felülettisztító gépekezelő (50 - 60 óra). Erre épül rá a Tiszzítás-technológiai szakmunkás (300 - 350 óra). Vagy eggyütt az egész 450 - 500 órában. Erre épül rá a Tiszítás-technológiai Szolgáltatásvezető, ami 200 óra sztenderd képzés. Ezen képzések alatt és fölött sok féle képzést tartok. Ilyen a FELÜLETSPECIALISTA, vagy a LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁSI áttekintő anyag, a Környezetutató felsőfokú képzés anyaga. Ezen kivül vannak még tréningek egy-egy kiemelt témában, amiből talán a tervezés, árképzés vagy a munkalapos szervezési rendszer a legnépszerűbb.

A SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ

A kézés első csúcsa, a vezetőképzés. A takarító szolgáltatás minőségének elsődleges meghatározója a helyi vezető. A piacon a szolgáltatásvezetőnek több féle neve is van: területi vezető, projektmendzser vagy szolgáltatási igazgató. Teljesen mindegy, hogy miképpen nevezetik a teljekörű feladatcsomag, elvileg mindenkinél ugyanaz: tervez, szervez és fejleszt.
Az elős szolgáltatásvezető tanfolyamomat "MASTER of CLEANG" néven 2000-ben indítottam és mivel a résztvevők akkoriban csak elapképzéssel rendelkeztek, ezért annak időtartama 900 óra volt. 2005-után amikor már a résztvevők rendelkeztek takarító vagy tiszzítás-technológiai szakmunkás bizonyitvánnyal a képzési idő lement 200 órára. Az elmúlt 15 évben volta államilag és államilag nem elismert képzések, de mindnek ugyan volt a tematikája és körülbelül azonos szintű a vizsgája. A mai helyzet szerint 2020.12.31-el indulnak majd az utolsó államilag elismert (OKJ) szolgáltatásvezető tanfolyamok, aztán újra egy már rendszer következik majd.

Felsőfokú képzések

Alklamazott környezetkutató

Hároméves főiskolai képzés, mely kemelt figyelmet fordít a felülettan, területtan, szenyneződéstan és a technológiai lehetőségekre illetve a minőségmérésre.

Létesítménygazda

Operatív és stratégiai szintű létesítménygazdálkodási képzés, melyben a takarítás mint szolgáltatásmenegsment kihívás szerepel.

Önképző

Erőteljesen hiszek az autodidakta lehetőségekben. Én magam is a legtöbb esetben ezt követem. Tudom, hogy ez erős kitartást igényel és komoly jellemformáló folyamat, de úgy gondolom ez mindnyájunkra ráfér.

Tisztítás-technológia szakirodalom

A képzés megkezdése elött, vagy csak úgy általában, szakmai tisztánlátási szempontból, fontos lehet a megfelelő szakirodalom beszerzése. Tekintse végig milyen a tisztítás-technológiai tudásszerkezet és ennek mentén válasszon szairodalmat. 
ÍRJON

 
9
Ritz Tibor
Alklamazott környezetkutató - környezet tisztítás (technológia) szakirányon
Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető
Takarító szakmunkás
30 év szakmai tapasztalat
NEKEM


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!