Belépő képzés

Az új szabályozások értelmében december 31-ig még indulhatnak OKJ Intézménytakarítíó képzések, a jelenleg hatályos rendszerben, államilag elismert bizonyítvánnyal és EUROPASS lehetőséggel. Több iskola is hírdet jelen pillanatban ilyen képzéseket, melyek képzésein én oktatok. Ha nálam jelentkezik összekapcsolom egy engedélyel rendelkező iskolával és oda beiratkozhat. Azt követően, hogy a jelenlegi rendszer megszünik, szándékaim szerint ezt a képzést továbbra is alapképzésnek tekintem és az új rendszerben is változatlan tematikával kinálom. 
Az új rendszer szerint a takarító képzés kikerül az engedélezett körből, tehát a 2005-óta fennálló állami elismerés megszünik. A jövőben, továbbra is lesznek képzések, de ezekhez már csak bejelentési kötelezettség szükséges. Ennek megfelelően már nem kell a képzéshez egy engedélyel rendelkező képzési intézmény. Az, új képzések bejelentése alapján az állam majd mégis csak kiállít egy tanusítványt, ami valamiféle igazoló lap lesz. Én alapvetően azért arra készülök, hogy tanfolyamonként legyen egy komoly viszgánk, aminek, saját kezemmel ellátott igazolását, a sikeres tanulok még pluszban megkapják. Remélem, hogy ennek azért van valamekkora értéke a piacon.

Az intézménytakarító

Ismeri a szakmai integráció folyamatait. Tisztában van a szakma alapvető sajátosságaival és a szakma specifikus illemtan és házirend szabályaival. Meg vannak a kémiai, fizikai, mikrobiológiai alapismeretei, ahhoz, hogy megértse a technológiai fegyelem alapjait. Egyszerű megközelítésben fel tudja ismerni a felületeket és a szennyeződéseket kockázati szempontból. Alapvető alkalmazott matematikai ismeretek alapján fel tudja mérni a takarított területet. Ki tudja számolni a hígítás mértékét és mérni is tudja a kezelőszereket. Minden kézi eljárást végre tud hajtani és ezen kívül kezeli a porszívót, a gőzfejlesztőt, hidegvízes nagymosású gépet és a mechanikus seprőgépet. Vizsgálni tudja saját hatékonyságát.
Ritz Tibor
Milyen az én rendszerem, még pluszban?

Tanulási folyamat

Tisztában vagyok azzal, hogy felnötként milyen nehéz tanulni. Ugyanakkor jó kidolgozott rendszerem van arra, hogy miként kezeljem a felnöttek tanulási sajátosságait. Pontosan ismerem a FELISMERÉS jelentőségét és tudatosan alkalmazom is.

Személyes ügy

Számomra minden tanuló előmenetele a személyes ügyem is. Erőteljesen hiszek abban, hogy a takarító gyenge társadalmi megítésését csak a takarító változó tudása és attitűdje tudja megváltoztatni. Ez nem egyszerű, de talán a személyes pályafutásom inspirálhat.

Rugalmas határok

Az én képzéseimen minden résztvevő bármilyen szakmai kérdésre választ kaphat, függetlenül attól, hogy az azdott képzés keretei között van vagy annál magassabb szintű. A képzéseim többnyire interaktívak és néha egy kis vitába is belemegyek, hogy a megértés teljes legyen.

Maradandó

Az én tanítási rendszerem döntően nem lexikális tudásból áll, hanem irányelvekből, szabályszerűségekből és összefügésekből. Ez a tudástipus soha el nem évül és mindig csak az aktuális tartalmat kell hozzá megtanulni. Ez egy olyan logikai rendszer ami maradandó tudást ad.

Tematika 160 órában (48 elmélet + 112 gyakorlat)

Szakmai integráció

Bevezető a szakmába: A szolgáltatás definiciója (4 óra elmélet). Az intézménytakarító kompetenciái ( 2 óra elmélet). A tudás és készségek mérési rendszere (2 óra elmélet)

Társadalmi integráció

A szektor szintű illemtan és házirend alapjai: Másodlagos kockázatok. Szervezéstechnika; Megjelenés; Munkarend; Tekintély; Segítség; Szakszerűség; Párbeszéd; Infor-mációbiztonság; Lojalitás (4 óra elmélet)

Alkalmazott tudományok

Alklamazott kémia és fizika (4 óra elmélet). Alaklamzott mikorobiológia és higiénia (4 óra lemélet). Alkalmazott mértan (2 óra). Technológiai fegyelem (2 óra elmélet).

Munkakörnyezet

Felülettan I. (3 óra elmélet + 2 óra felismerési gyakorlat). Szennyeződéstan I. (1 óra elmélet + 2 óra felismerési gyakorlat). Területtan I. (2 óra elmélet). Biztonságos és fenntartható munkakörnyezet (2 óra elmélet).

Előkészítés és nagyságrendek

Kezelőszer ismeret I. (4 óra elmélet). Számítási feladatok I. (4 óra elmélet). A tananyagegység ezen felül még 36 óra gyakorlatot is tartalmaz.

Eljárások és technológiák

Fogalo- és eszköztár I. ( 2 óra elmélet). Eljárások és technológiák (6 óra elmélet + 72 óra készségfejlesztő gyakorlat)

Eljárások és technológiák részletesen

Alapok

Száraz, impregnált, nyirkos tisztítás

Nedves tisztítás

Kiüríti, illetve szelektíven üríti a hulladékokat; Szedeget kézzel, manipulátorral vagy szöges bottal; Sepreget kézzel, mechanikus seprőgéppel; Létrák kezelése.
Száraz mopot és különböző impregnált textiliákat alkalmaz.; Egyvödrös nyirkos felület letörlés és hajtogatás; Kétvödrös felület letörlés és padló feltörlés.  Fertőtlenítő feltörlések.
Egyvödrös nedves felmosás. Fertőtlenítés. Ablaktiszzítás és egyéb nedves felület lemosások. Teleszkóp alklamazása. Alap és fertőtlenítő mosógatás.

Vákum alkalmazása

Porszívózás kemény és rugalmas burkolatokon. Vízszívó funkció alkalmazása. Porszívózás textilburkolatokon.  Hulladékszívó, lombfúvó alkalmazása.

Gőz és egyéb kellősítési eljárások

Rásegítés a nedves tisztításra, a tisztítószermenetes tiszzítás lehetőségei és korlátai. Továbbá a kézi kellősítés további eszközei (kaparó, abszorbens, stb).

Nagy nyomás és egyébek

A hidegvízes nyagnyomású gép alkalmazása; Alacsonynomású habosítási eljárások. Téli szolgáltatások (hó olvasztás, jégmentesítés).

Szerintem ez, az a szakmai szint, ami a minimum!

Ha egy cég jót akar magának, akkor nem enged munkába lépni senkit, amig az illető nem tett tanubizonyságot arról, hogy ezzel a szakmai szinttel, tudás és készség szinten rendelkezik!  Itt elsősorban nem az a kérdés, hogy mindez mibe kerül, hanem az, hogy mekkora a kockázat amit a cégvezető bevállal azzal, hogy ezt nem teszi meg. Ez lehet belső képzés is, ha a cég rendelkezik egy formálisan is felelős szakmai vezetővel, aki a kiadott belső tanusítbányon ezt irásban is vállalja

Miért válasszon Engem?

30 éve a szektorban

Társas vállakozásban egyszerű takarítóként kezdtem és igekeztem minden tudást, tapasztalatot és készséget megszerezni, ahhoz, hogy a takarítás bármely területén szakértőként tudjak szolgáltatni. 

Tobb mint 7 000 ember képzésében vettem részt

20 éve képzek takarítókat. Volt hallagtóim szerte a világban dolgoznak. A nemzetközi szakmai versenyekre felkészitett versenyzőim, mindig dobogos helyeket foglaltak el.

A takarítás minden területén otthon vagyok

Az elmúlt 30 évben mindg tudatosan kerestem azokat a területeket, ahol még nem éreztem, hogy megfelelő tapasztalatom van. Ha nem sikerült megbizást szerezi egy adott területen akkor alkalmazotnak is elmentem oda, csak, hogy teljesen képbe kerüljek.

A képzésmhez saját jegyzeteket használok

Az Intézménytakarító képzéshet saját rendszer szerint összeállított 48 órás elméleti és 112 órás gyakorlati képzési modszertanom van, melyhez egy 300 oldalas jegyzet is tartozik, számtalan plakát, piktogram és saját online tudásfelmérő rendszer.
 


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
Ha kedve van ebben a szektorban tevékenykedni és nem akar egyszerű napszámos lenni, jelentkezzen be, fogalmazza meg igényeit és biztos, hogy tudok segíteni céljai megvalósításában. 
Szerintem a siker kulcsa a célok jó megválasztása a felelőségvállás, ha ezt jól teljesíti részemről minden segítséget megkap.
Amennyiben Ön egy iskola vagy egy szervezet képviselőjeknént került a honlapra, beszéljünk személyesen: 70/314-5641.
ha egyelőre csak a könyvet szertnéd megrendelni, akkor azt is megteheted. Azonban akkor a igényeknél ad meg számlázási adataidat is.