Ritz Tibor szakértő

Nagyapám mindig azt mondta: "Tanulj fiam, mert ha nem, utcaseprő lesz belőled". Hát, mit monthatnék, összejött. Volt nekem persze rendes szakmám is. Nyolc évet dolgoztam karbantartó lakatosként egy butorgyárban. Közben lediplomáztam sokszorosítható grafika szakon és volt egy idő, amikor azt gondoltam, hogy művészként fogok megélni. Aztán az élet más lapokat dobott és egy ideig a napelenző gyártásban majd aztán újra a faiparban tevékenykedtem. A faiparról aztán átpályáztam a kereskedelembe és rövid szőnyegpadló és más termékek hálozatos értékesítést követően, egyszer csak ott találtam magam, porszívóügynök lettem. Innen aztán egyenes út vezett a takarítási szolgáltatásokhóz.

Érzések

Ebben a 6 évben nagyon sok minden történt és sok hatás ért. Mondhatnám úgy is, hogy sokkhatás. Alapvetően azt éreztem, hogy nyugaton a takarítás egy kb. 50 éves szakma, ami rendkivül fejlett és, hogy talán egy 5 - 10 év alatt mi is pályára álhatnánk. Tulajdonképpen akkor már sok féle tapasztalatom volt, de nem igazán tudtam mi legyen a fő írány, mik legyenek a priorítások.

Helyzet

Egy dolog már akkor is nagyon biztosnak és fontosnak látszott: a szakmai tudást rendszerezni kell és a Magyar takarítószektor legnagyobb problémája, hogy sem a vezetők, sem a végrehajtók nem rendelkeznek szinte semmi szaktudással. Akkor mindenki csak probálkozott. A MATISZ úgy jött létre, hogy ezt a tény még felismerte másik 60 ember. A következő időszak rendkivül termékeny volt.

 2000 – 2004 között 1 500 fő vesz részt országosan a KonfirMATISZ programban és 60 fő a MASTER of CLEANG programban és folytatódnak a FIDEN által elismert mestervizsgák (MASTER OF CLEANING) VÍGSZINHÁZ 2, TRIUMPH melltartógyár 11 000 m2, SIKONDA wellness központ és szálloda 8 000 m2, majd 2005-ban az 500 négyzetméteres vaslemez utcai oktatóközpont felkészítése az újonnan az országos képzési jegyzékbe került takarító szakmunkás vizsgára. Elkészül az első jegyzetsorozat: Ritz Tibor: Ritz Tibor és vas Márton: Kémiai alapismeretek. Tisztító-, ápoló- és felületkezelő szerek. Ritz Tibor: Takarítógépek, tartozékok és eszközök I., II. PIKTOGRAMOK I., II., ISSA/FIGR: Nemzetközi normák, Kis Sándor: Munkavédelem I., II., III.

2005 - 2010 

Beindul az államilag elismert képzés. Létrejön egy korszerű tanműhely. A MATISZ együttműködés és munka újraindul. Ez konfliktusokat is hoz magával. A Vaslemez utcai képzőközont megszünik, helyette elindul a BMI projekt, ahol már konkrét takarítás és képzés is folyik. 2009-ben a RIVERSIDE apartmanházba költözünk, ahol már mindenféle felület és helyzet rendelkezésre áll a képzéshez. Beindulnak a nemzetközi szakmai versenyek. 2008 Amszterdam, 2010 Lisszabon. Kezd körvonalazodni, egy új fejlettebb képzési rendszer. 2010-ben az év vállalkozója díj.  
Az EFCI Európai Szövetség
Schmidt Pál Köztársasági elnöknél
Schmidt Pál Köztársasági elnöknél

Amire igazán bűszke vagyok

A Lille rendezett versenyen már csak három ország kéviseltette magát. Mondhatni nem birták a versenyt. Ebből adodóan, versenyszabályzat szerint nem adható sem bronz, sem ezüst, a verseny csak aronyért folyik. Ennek megfelelően volt 1 csapat arany és egy 1 arany a felületspecialitának, 1 arany a karbantartó takarítónak (napi takarítás). Tehát ami az igazán nagy büszkeség oka, hogy a három aranyból kettőt elhoztunk. Továbbmegyek egy kicsit, egyik versenyző sem volt gyakorló takarító, mindketten azzal nyertek, hogy morálisan jó állapodban voltak és másfél év alatt mindent megtanultak, amit kellett tudni ahhoz, hogy versenybe száljanak olyanokkal, akik 3 évig tanulták a szakmát és országukban a legjobbak közé tartoznak.  talán ez mutat valamit abból, hogy mennyire hatékony az általam, használt képzési rendszer.
Vida Nikoletta és Budavári Péter
Ebben a 6 évben lezajlik 2 nemzetközi szakmai verseny és ezzel be is fejeződik ez a program. Az utolsó versenyek 1 Bronz és 2 Arany díjat jelentettek és dicséretben részesültünk minden Köztársasági elnők, a Minisztrelnök és a gazdasági miniszter részéről is. A MATISZ keretei között elindul egy másik, amiben 6 órszág vesz részt és a képzés és szakmai elismerések rendszerét tekintjük át. Ez volt a LEONARDO program. Az embernek két élete van: "a második akkor kezdődik, amikor rájön, hogy csak egy van." A 2017-es év nagyon rosszul kezdödött, 10 napos műtét és 3 hónap lábadózást követően az év nehezen indult be.