Ritz Tibor szakértő


Lassan negyed évszázada a takarítás szakmai fejlesztése az életem. A szakma régiségeinek gyűjtése, tanúja lenni a fejlődés lépcsőfokainak egy igazán érdekes elfoglaltság. Természetesen a múlt megértése csak alap, a jövő megformálásában. Azt gondolom, hogy a tisztítás-technológiai szakmai képzés egyedi modelljeinek, törvényszerűségeinek megtalálása egy olyan feladat, ami nem csak, hogy egész embert kíván, hanem annál sokkal többet is. 1999-ben az volt a kihívás, hogy összeálljon egy képzési anyag, egy olyan szakmában, amit még művelői sem gondoltak szakmának. Küldetésem: A hatékony képzési anyag megteremtése. A megértést célzó elvek/modellek folyamatos tökéletesítése.

A Tiszta Tér Technológiai magazin 1996-os megalapításával, a honi és a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakításával, a KonfirMATISZ program 2000-es beindításával, a Master of Cleaning csoportok képzésével és a saját szakmai fejlődésemmel lépésről lépésre kerültünk közelebb a szakma állami elismeréséhez. Ebben a munkában sok szövetségesem is van, de vannak olyanok is akik csak egy időre bírták az iramot és aztán elfogyott a lendületük. Voltak olyanok is akik csak aljas számító szándékkel csapódtak mellém és aztán hátba is támadtak. Mindezek mellett vagy éppen ezek miatt az elmúlt éveket sikeresnek tekintem, és úgy érzem, hogy összességében sikeres választás volt, hogy erre a szakmára tettem fel az életem. Küldetés: a takarítócégek jövedelemtermelő képességének növelése, képzett vezetőkkel és végrehajtókkal.

A legsikeresebb a 2005 - 2015 évtized volt, amikor 10 év alatt a szakma minden szintjére megszületett a képzés: a betanított takarítótól a a szakirányú felsőfokú végzettségig. A felsőfokú szakirányú diploma megszerzés igen fontos mérföldkő az életemben. 2008 beindítottuk az EuroSkills programot. Ennek az időszaknak a koronája pedig az, hogy a 2014-ben a franciaországi Lille-ben megrendezett EuroSkills szakmai versenyen a három lehetséges aranyból kettőt elhozott a kétfős Magyar csapat. 2017-ben immár 7-ik alkalommal szereztem meg a MATISZ szakértői minősítését, ebben az évben több mint 1 milliárd Forint értékű szolgáltatási pályázat lebonyolításban vettem részt mint tisztítás-technológiai szakértő. Küldetés: a legmagasabb szintű szakmai tudásrendszer összeállítása.

Még vannak új kihívások. Néhány hónapja kezdtük meg a takarítóipar eddigi legnagyobb projektjét a teljes képzési program és annak tartalmi elemeinek kidolgozását. Nem utolsó sorban pedig itt van a "Környezetbarát takarítás" projekt is. Azt gondolom, hogy a következő 5 évben el tudjuk érni azt a szakmai szintet, azt a tudáskínálatot, amit 1996-ban a Tiszta Tér Technológiai magazin alapításakor megálmodtunk.

Ezen kívül persze még sok tervem van és ha a hírlevelemre feliratkozik mindent idejében meg fog tudni.

Szakmai életút:

1991 Padlószőnyeg értékesítésben dolgozik egy építőipari cég leányvállalatánál, innen indult a takarítói karrier

1992 – Vorwerk direktértékesítési tanfolyam (porszívóügynök) elvégzése. Megkezdődik az önálló vállalkozói élet és a porszívóügynöki létforma. Ennek első lépcsője a demó szervezése és megtartása. Sikeres csapatával, az első 100 motort kevesebb, mint 10 hónap alatt adták el.

1994 – Első takarítási megbízás (Kereskedelmi és Hitelbank – Dalszínház utcai irodák). Megkezdi a takarítás történelmének feldolgozását és a régmúlt tárgyainak felkutatását és gyűjtését.

1995 – A takarítás szolgáltatás beindul, sorra jönnek a munkák a legkülönbözőbb területekről. Kivalló referenciák: KEMPINSKI HOTEL, OPERA HOTEL, ESO (Szolgáltató irodák), CITIBANK, HOLLYWOOD MULTIPLEX mozik.

1996 – A TisztaTérTechnológia Magazin megalapítása, és szerkesztése egészen 2002-ig. A Walter Lutz féle tananyag tanulmányozása autodidakta módszerekkel. Megszületnek az első publikációk a szakma állami elismerésének sürgősségével kapcsolatban.

1997 – Nemzetközi tanulmányút európai takarítócégeknél (Ausztria, Németország, Olaszország). Első alkalommal vesz részt a veronai PULIRE kiállításon. Megismerkedik az olasz szakma nagy öregjével Giullio Guzzi-val, akit mai napig mentorának és inspirálójának tekint.

1998 – Első akolommal vesz részt az amsterdami ISSA-INTERCLEAN kiállításon. Tanulmányút a svájci Münchvillenbe a TASKI oktató központjába. A GTE (Gépipari Tudományos Egyesület) TisztaTérTechnológia Szakosztályának megalapítása és első elnöke. Az első konferencia és kiállítás megszervezése (Kossuth tér). Megkezdi a TisztaTérTecnológiai Kódex összeállítást. Az anyag többnyire fordításokból áll.

1999 – Kilép a GTE-ből. A MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai szövetség) alapító tagja és első elnöke Az első takarító tanfolyam, állami finanszírozással 200 óra elmélet és 200 óra gyakorlattal „Gépi takarító” néven. Az első szakértői megbízás MKGI Miniszterelnökség Közbeszerzés és Gazdasági igazgatósága. Ekkor kerül forgalomba a FŐTÁBLA első verziója.

2000 – Megszervezi az első nemzetközi szakmai találkozót CED néven. A KonfirMATISZ 40 órás képzési program beindítása a MATISZ és az európai (EFCI, FIDEN, Cseh, Lengyel, Román) szövetség segítségével. Az első 1 hetes kurzuson 100 szakember előtt tart előadást. A Nemzetközi Épülettisztító vizsga technikai feltétéinek megteremtése (vizsgamódszer, nyelvi nehézségek áthidalása, piktogramok). 900 órás MASTER of CLEANING mesterkurzus beindítása tananyagfejlesztés és oktatás. Megalakítja a PEL nemzetközi informális piktogram fejlesztő közösséget.

2000 – 2004 között 1 500 fő vesz részt országosan a KonfirMATISZ programban és 60 fő a MASTER of CLEANG programban és folytatódnak a mestervizsgák VÍGSZINHÁZ 2, TRIUMPH melltartógyár 11 000 m2, SIKONDA wellness központ és szálloda 8 000 m2, majd 2005-ban az 500 négyzetméteres vaslemez utcai oktatóközpont felkészítése az újonnan az országos képzési jegyzékbe került takarító szakmunkás vizsgára.

2001 – Az első mesterkurzus vizsgája, minden idők legnagyobb takarítási társadalmi munkája, a VÍGSZÍNHÁZ 2001 Projekt, 290 ember részvételével, három hét alatt 5 500 munkaórában. Elismerő levelet kap a Vígszínház igazgató-főrendezőjétől Marton Lászlótól. Az eddig végzett munkáját a MATISZ „Aranyseprű” díjjal jutalmazza.

2002 – Megszerzi az ISO 9001 vezető auditor végzettséget az SGS képzésén. Megkezdi szakmaspecifikus felkészítő munkáját a takarító cégek számára az ISO minősítés megszerzése érdekében. Szakértőként részt vett az AUDI és az ERSTE piaci takarítás beszerzési tenderében. Illetve a Miniszterelnöki hivatal közbeszerzési tenderében.

2003 – Részt vesz a Campden &Chorleywood Élelmiszeripari Fejlesztési Intézet „Takarítás és fertőtlenítés helyes gyakorlata az élelmiszeriparban” tanfolyamon. Elkészíti a Budapest Műszaki Egyetem és a HFMS (Hungaria Facility Management Society) megbízásából a „Takarítás szolgáltatás menedzsment” kurzust és kisebb-nagyobb fejlesztésekkel mai napig oktatja, azt a Mérnők továbbképző Intézet posztgraduális FM képzésein. Megszervezi az első magyarországi WERMAX licenctanfolyamot és eközben a hallgatók részt vesznek az Alsópáhoki KOLPING Hotel felújító nagytakarításában, amelyet a 4 csillagra való áttérés miatt szerveztek. Kilép a MATISZ munkájából. Megkezdi a saját blogjának üzemeltetését: www.takaritz.hu amit a mai napig üzemeltet. Szakértőként részt vett a DANUBIUS szállodalánc és az EMCS (Öblösüveggyár) piaci takarítás beszerzési tenderében.

2004 – Megkezdi működést a BKIK Kézműves tagozat Épülettisztító szakmai osztályában. Szakértőként részt vesz a Takarító szakmai és vizsgakövetelményeinek véglegesítésében. Társszerzőként részt vesz a szakmunkás jegyzetek összeállításában, ezek képezik majd az első szakkönyv alapját is, ami csak 2007-ben jelenik meg. Szakértőként részt az MSZ EN 13549:2004 a takarítás minőségmérésére vonatkozó szabvány alkalmazási útmutatójának kidolgoztában.

2005 – Egy Szegedi vizsgán megszerzi a Takarító szakmunkás bizonyítványt. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamra dicsérő oklevéllel jutalmazza, a kamarában végzett szakmai munkáját. Sikeres vizsgát tesz a Minőség a Magyar Minőségért Kht. által szerzett „Minőségi Magyar Szolgáltatás Belső Auditor képző” tanfolyamon. Megszerzi a Budapesti kereskedelmi és Iparkamara „Pedagógiai és módszertani ismeretek” tanúsítványát. Szakértőként részt vett a HUNGARO CONTROLL takarítási szolgáltatások közbeszerzési tenderében.

2006 – Elkészíti a szakmunkástól szétválasztott vezetői tematikát és elindítja az első Szolgálatvezető tanfolyamot, 2012-ig, amíg megjön az állami elismerés 120 szakember vesz rajta részt. Tanulmányúton vesz részt európai oktatócégeknél (Ausztria, Cseh ország, Németország, Svájc). Szakértőként részt vesz a TAKARÍTÓ szakmai és vizsgakövetelmények felülvizsgálatában, az új rendszer már a 2007-től a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS nevet fogja viselni.

2007 – Elindul az EuroSkills program, ahol vezető szakértő helyettesként tevékenykedik. Közreműködésével megszervezésre kerül 2008-ban Rotterdamban az első takarítási szakmai verseny. Ezt követi 2010 a lisszaboni, majd 2012-ban a Spa-Franchosaps és az utolsó 2014-ben Lilleben. Elismerő oklevelet vehet át a Budapest kereskedelmi és Iparkamara elnökétől. Megszerzi a „Környezeti Belső Auditor” Tanúsítványt. Napvilágot lát a társzerzésében elkészült „Takarítás lépésről lépésre” című szakkönyv. A Kognitív Szintézisre épülő vizsgarendszerét innovációs díjra jelölik a PULIRE kiállításon. Szakértőként részt vett a DUNA TV közbeszerzési tenderében és a VÁCI KORHÁZ takarítási szolgáltatásainak auditálásában.

2008 – Takarítási szakértőként részt vesz az „Új Magyarország fejlesztési terv” keretein belül az NSZFI által vezetett „a képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” EU projektben. Ennek kapcsán több tanfüzet is készül. Feldolgozott témák: hígítás, márványcsiszolás, védőréteg felvitel, polírozás. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara oklevéllel ismeri el a rotterdami EuroSkills szakmai versenyen nyújtott kiváló eredményt. Elismerő oklevelet vehet át az EuroSkills elnökétől, Jos De Goy-tól a Rotterdamban rendezett szakmai verseny SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ szakértői munkáért. Elismerő oklevelet vehetett át az NSZFI főigazgatójától Nagy Lászlótól az EuroSkills 2008 Rotterdam versenyzőinek felkészítésért végzett kiemelkedő munkáért. Újra aktivizálja magát a MATISZ szakmai munkájában. Szakértőként részt vett a FŐTÁV, FŐVÁROSI BÍRÓSÁG, OEP, SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI RFK közbeszerzési tenderében

2009 – A MATISZ szakértőjeként részt vesz az EFCI társadalmi párbeszéd bizottságában. Ennek a munkának az eredményeként kerülnek be az EU irányelvekbe, majd a Magyar közbeszerzési törvénybe a szakmai szempontok értékelésének lehetősége. Kidolgozza a feltételeit és beindítja a „Nemzeti referenciatár” rendszerét.

2010 – Megkapja a VOSZ (Vállalkozók Országos Szövetsége) „Az év vállalkozója” díját. Elismerő oklevelet vehet át az EuroSkills elnökétől, Jos De Goy-tól a Lisszabonban rendezett szakmai verseny SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ szakértői munkáért. A Lisszaboni verseny kapcsán az egész csapatot fogadja Smith Pál köztársasági elnök.

2011 – Megszerzi a MATISZ, egy évre érvényes szakértői tanúsítványát. Szakértőként részt vesz az OKJ-ba bekerülő Szolgálatvezető szakmai és vizsgakövetelményeinek kidolgozásában. A MATISZ vezető szakértőjeként kidolgozza az IR01 „Kötelezően megadandó adatok” és IR02 a „FŐTÁBLA” irányelveket. Kidolgozza a feltételeit és beindítja a „CleanEurope” versenyt, amit a MATISZ szervezésben nemzetközi vonatkozásban is felügyel.

2012 –Megszerzi az OKJ-ban jegyzett Tisztítás-technológiai Szolgálatvezető bizonyítványt. Elismerő oklevelet vehet át az EuroSkills elnökétől, Jos De Goy-tól a Spa-Franchoshamps-ban rendezett szakmai verseny FELÜLETSPECIALISTA szakértői munkáért. Még ebben az évben a szakmai versenyen való helytállásért az egész csapatot fogadja egy munkamegbeszélésen Orbán Viktor miniszterkenők és egy hivatalos vacsorán Áder János köztársasági elnök. Beindul az „ÚJ SZAKMA SZÜLETIK” tanfüzet kiadási program melynek keretein belül önálló és társszerzésben 3 nagy jegyzet és 6 munkafüzet jelenik meg. Szakértőként részt vett a MAGYAR POSTA, SEMMELWEISZ EGYTEM, RÉTHY PÁL KÓRHÁZ, JÁSZNAKÚN-SZOLNOK MEGYEI KORMÁNYHIVATAL közbeszerzési tenderében. Másodszor is megszerzi a MATISZ, szakértői tanúsítványát.

2013 –Részt vesz a MATISZ LEONARDO nemzetközi tapasztalatcsere programjában, 2 év alatt öt európai ország részvételével (Finnország, Lengyelország, Észtország, Olaszország). Szakmai vezetőként részt vesz az „ÚJRA TANULOK” program kivitelezésében, 3 éven át több mint 100 szakoktató felügyeletét és fejlesztését végzi, több mint 60 tanfolyamon 1 200 fő szakmunkás képzése során. Szakértőként részt vett az ÓBUDA ÖNKORMÁNYZAT, BÉKÉSCSABA ÖNKORMÁNYZAT, MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA közbeszerzési tenderében. Harmadszorra is megszerzi a MATISZ szakértői tanúsítványát.

2014 – Diplomázik Alkalmazott környezetkutatóként (Környezet tisztás-technológia szakirány) a Wesley János főiskolán. Elismerő oklevelet vehet át az EuroSkills elnökétől, Jos De Goy-tól a Lilleben rendezett szakmai verseny FELÜLETSPECIALISTA szakértői munkáért. Szakértőként részt vett az MOSONMAGYARÓVÁR ÖNKORMÁNYZAT (iskolák) közbeszerzési tenderében. Negyedszerre is megszerzi a MATISZ szakértői tanúsítványát.

2015 –Szakértőként részt vesz a Tisztítás-technológiai szakma szakmai és vizsgakövetelményeinek strukturálásában, a már ismert négy szakmai szint kialakításában. Szakértőként részt vesz a „Környezetbarát Takarítás” állami védjegy feltételrendszerének kidolgozásában. Ötödszörre is megszerzi a MATISZ szakértői tanúsítványát. Ezúttal jubileumi oklevelet is kap. A MATISZ közgyűlés 2 évre elnökségi tagnak választja.

2016 –Szakértőként részt vesz a MATISZ irányelveinek felülvizsgálatában. Szakértőként részt vett az FŐVÁROSI BÍRÓSÁG, ZENEAKADÉMIA, BKV, FLOR FERENC KÓRHÁZ közbeszerzési tenderében. Hatodszorra is megszerzi a MATISZ szakértői tanúsítványát.

2017 –Tanulmányúton vesz részt Német és Osztrák takarító cégeknél. Elkészíti az intézménytakarító előzetes tudásfelmérést, ami az interneten, szabadon elérhető www.takaritz.hu/elozetes-tudasmeres. Szakértőként részt vett az SUEZ takarítási tervének elkészítésében. Hetedszerre is megszerzi a MATISZ szakértői tanúsítványát. A MATISZ közgyűlés 2 évre elnökségi tagnak választja.

2018 – Sikeres vizsgát tesz az igazságügyi szakértés alapismeretekből a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara vizsgabizottsága előtt.