Ritz Tibor szakértő


Lassan negyed évszázada a takarítás szakmai fejlesztése az életem. A szakma régiségeinek gyűjtése, tanúja lenni a fejlődés lépcsőfokainak egy igazán érdekes elfoglaltság. Természetesen a múlt megértése csak alap, a jövő megformálásában. Azt gondolom, hogy a tisztítás-technológiai szakmai képzés egyedi modelljeinek, törvényszerűségeinek megtalálása egy olyan feladat, ami nem csak, hogy egész embert kíván, hanem annál sokkal többet is. 1999-ben az volt a kihívás, hogy összeálljon egy képzési anyag, egy olyan szakmában, amit még művelői sem gondoltak szakmának. Küldetésem: A hatékony képzési anyag megteremtése. A megértést célzó elvek/modellek folyamatos tökéletesítése.

A Tiszta Tér Technológiai magazin 1996-os megalapításával, a honi és a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakításával, a KonfirMATISZ program 2000-es beindításával, a Master of Cleaning csoportok képzésével és a saját szakmai fejlődésemmel lépésről lépésre kerültünk közelebb a szakma állami elismeréséhez. Ebben a munkában sok szövetségesem is van, de vannak olyanok is akik csak egy időre bírták az iramot és aztán elfogyott a lendületük. Voltak olyanok is akik csak aljas számító szándékkel csapódtak mellém és aztán hátba is támadtak. Mindezek mellett vagy éppen ezek miatt az elmúlt éveket sikeresnek tekintem, és úgy érzem, hogy összességében sikeres választás volt, hogy erre a szakmára tettem fel az életem. Küldetés: a takarítócégek jövedelemtermelő képességének növelése, képzett vezetőkkel és végrehajtókkal.

A legsikeresebb a 2005 - 2015 évtized volt, amikor 10 év alatt a szakma minden szintjére megszületett a képzés: a betanított takarítótól a a szakirányú felsőfokú végzettségig. A felsőfokú szakirányú diploma megszerzés igen fontos mérföldkő az életemben. 2008 beindítottuk az EuroSkills programot. Ennek az időszaknak a koronája pedig az, hogy a 2014-ben a franciaországi Lille-ben megrendezett EuroSkills szakmai versenyen a három lehetséges aranyból kettőt elhozott a kétfős Magyar csapat. 2017-ben immár 7-ik alkalommal szereztem meg a MATISZ szakértői minősítését, ebben az évben több mint 1 milliárd Forint értékű szolgáltatási pályázat lebonyolításban vettem részt mint tisztítás-technológiai szakértő. Küldetés: a legmagasabb szintű szakmai tudásrendszer összeállítása.

Még vannak új kihívások. Néhány hónapja kezdtük meg a takarítóipar eddigi legnagyobb projektjét a teljes képzési program és annak tartalmi elemeinek kidolgozását. Nem utolsó sorban pedig itt van a "Környezetbarát takarítás" projekt is. Azt gondolom, hogy a következő 5 évben el tudjuk érni azt a szakmai szintet, azt a tudáskínálatot, amit 1996-ban a Tiszta Tér Technológiai magazin alapításakor megálmodtunk.

Ezen kívül persze még sok tervem van és ha a hírlevelemre feliratkozik mindent idejében meg fog tudni.