A Technológiai Fegyelem rendszere

A piktogram rendszer jelenleg a TUDÁSPROGRAM elvei szerint van könyvtárakba rendezve és a könytárak hat fejezet alkotnak:
NR 01 : Szakmai integráció (Takarítás definiciója, szervezeti kérdések, kompetencia), Társadalmi integráció (egyéni és társadalmi megközelítés),
NR 02: Alkalmazott tudományok (kémia, fizika, higiénia és mikrobiológia, méréstan, technológiai fegyelem, andragógia),
NR 03 és 04: Munkakörnyezet (felülettan, szennyeződéstan, területan és SLA),
NR 05: Előkészületek és nagyságrendek (kezelőszerek, számítások),
NR 06: Technológia, technika és Eredmények (Eljárások, technológiák, szolgáltatások a 6 osztály szerint, Minőségmérés, Kézi eszközök, Gépek és tartozékok, Adagoló rendszerek).
Alkalmas ajánlatok, tananyagok, belső képzések, magyarázatok, szorólapok, munkalapok, teljesítési igazolások, honlapok rendkivül látványos és másodlagos kommunikációt is jelentő megformálására. A piktogramok könnyen beilleszthetők bármilyen szövegszerkesztőbe vagy prezentációs felületbe.

A szakmai fogalmak képi ábrázolása

 A PEL (Pictograms For Easy Learning) projekt a kilencvenes években jött létre részben spontánul, részben követve az EISC (Európai Mosószerszövetség) kezdeményezését, ami azt célozta, hogy a tiszzítószer cimkék, valamiféle egységes szakmai arculatot kapjanak. Ez a vágy nem valósult meg, mert a cégek egy része úgy gondolta, hogy ez által nem tudja magát megfelelően megkülönböztetni. Ezért aztán a 90-es években más irányú fejlesztések is indultak.
A mi szempontunkból a fejlesztés sokkal inkább a képzés egyszerűsítése és márkafüggetlenségének biztosítása miatt indult. Aztán 2000-ben a CEM rendezvényt követően a munka felgyorsult, mert a nemzetközi viszgákhóz szükség volt egy sor piktogramra, amivel áthidalhatóvá váltak a viszgáztató és vizsgázó közötti nyelvi különségek.
A szakmai tervezés egy informális szakmai grémium gondolatai alapján készültek és többnyire Vince László grafikusi tehségét dicsérik, de magam is meg közvetlen műszaki munkatársam Komáromi József is alkotott piktogramokat.

A lehetőségek széles köre

A piktogramok továbbra is fekete fehér JPG formátumban érhetőek el és jelenleg több mint 1 200 darab piktogrammal rendelkezem, ami az egész szakmát átfogaja.
A piktogramok könynen beilleszthetőek bármilyen szöveges vagy prezentációs anyagba és látványos és szakszerű megjelenést kölcsönöznek a dokumentumoknak.
Az így létrejövő másodlagos termékek, mint plakátok, munkatervek, munkalapok vagy használati utasítások, vagy éppen cimkék alapvető jelentőúséggel bírnak a takarító szektorban, különös tekintettel nem csak képi ábrázolás alapvető kognitív előnyeire, hanem a nyelvi nehézségekre is.

Piktogram rendszer, amely a teljes szakmát átfogja

dia1

Nr. 01 - Definició, egyéni, szervezeti, társadalmi

A szolgáltatás definicióját alkotó szakmai fogalmak piktogramos ábrázolása. Alternatív lehetőségek is. Itt minden fogalom megtalálható az egyéni, a kompetencia, személyi minősítés, a szervezet és társadalom témakörben. (Szakmai és társadalmi integráció). Körülbelül 100 piktogram, amiknek elsősorban a képzésben van szerepe. Ezek mind saját fejlesztésüek és alapvetően mindig az adott tanagyaggal párhuzamosan jöttek létre. A tapasztalatok szerint lényegesebb több ember gondolgodik képekben, mint ahogy azt eddig elképzeltük.
dia2

Nr.02 - Alkalmazott tudományok

Alkalmazott fizika, kémia, mikrobiológia, higiénia, mértan és technológiai fegyelem piktogramok. Körülbelül 200 piktogram, ami szinte minden fontos alkalmazotti tudomány fogalmat ábrázol. Ezeknek elsősorban a képzésben van jelentősége és a munkadokumentumok összeállításánál, ahol a dolgozó majd vizuálisan emlékeztetve van bizonyos összefüggésekre. Bármilyen fejlesztési elképzelésnek állunk elébe.
dia3

Nr. 03 - Felülettan

Minden piktogram ami a felületek osztályozása és ábrázolása szempontjából fontos mint képzési anyag illetve belső utasítások és ajánlati dokumentumok elkészítése szempontjából meghatározó. A Legnagyobb csomag, körülvelül 300 piktogramot tartalmaz, amink kiinduló alapja az AEISE piktogramjai volt, mert az lett volna a logika, hogy tartsuk a stilust mi is. Nagy jelentősége van a felmérések stilusos elkészítésben és az SLA dokumentációk látványos kialakításában.

Piktogram rendszer, amely a teljes szakmát átfogja

dia4

Nr. 04 - Szennyeződések és Felülettan

A szolgáltatás definicióját alkotó szakmai fogalmak piktogramos ábrázolása. Ez a csomag majdnem 300 piktogramból áll és tartalmazza az szennyeződések osztályozásának rendszerét illetve minden olyan piktogramot, ami a területek funkciójával, elsődleges kockázataival illetve kockázati osztályaival összefügg. Ez a csomag akifejezetten az CSLA rendszer támogatására szolgál, mert tartalmaz olyan piktogramokat is, amelyek körülményeket vagy időszakokat jelölnek. Segítségükkel látványos szolgáltatási szint meghatározást leíró dokumentumok készíthetők.
dia5

Nr.05 - Előkészítés

Minden ami az előkészítés kategóriáját kimeriti, jelenleg kb. 200 piktogram, kezdve az adagoló rendszerkkel, a tiszítító-, ápoló- és fertőtlenítőszereken keresztül, gépek tartozékai, emelőgépek és adagoló berendezések. A fejezet piktogramjai kivállóan alkalmasak check listák összeálítására, hogy adott munkára való előkészületnél nem maradjon otthon semmi. Itt találhatóak a átadás fejezet piktogramjai és a minőségmérés is.
dia6

Nr. 06 - Eljárások és technológiák

Talán itt van az egyik legnagyobb jelentősége a piktogramok alkalmazásának.. A piktogramok 6 osztályban vannak elhelyezve (száraz takarítás, kellősítés és csiszolás, nedves tiszzítás, fertőtlenítés, alaptiszzítás és védőréteg felvitel, szőnyegtisztítások), így könnyen kereshetőek. Ezek a piktogramok, amelyek alapját képezhetik a munkalapoknak és természetesen az ajánlatokban is jól mutatnak.
A rendszer interaktív fejlesztése 
Amennyiben már klubtag vagy bármelyik interaktív programban, ezen a felületen jelezheted bármiyen fejlesztési ötletedet, elképzelésedet. Minden esetben válaszd ki, hogy az adott bejegyzés melyik projektre vonatkozik, de adott esetben lehet olyan helyzet is, amikor kettőt vagy hármat is érint a fejlesztés, korrekció

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Lépjen be klubtagnak/aktualizálja klubtagságának szintjét

Az űrlap nem jeleníthető meg!
A piktogramok fejlesztése közösségi finaszirozásban történik. A fejlesztések költségei az informális kub tagsági díja fedezi.
2020-08-05-pel-kf1-pdf Amennyiben részt szeretne vállalni a felhasználásba és a finaszirozásban/munkában, kérem töltse le és ki a meléklt szerződést, és szkenelve küldje vissza.