A szakszavak használata, merénylet a laikusok ellen!

Ugyanakkor a szakszavak hatékonyabbá és egyértelműbbé teszik a kommunikációt, a szakemberek között. A szakzsargon fontos eleme a szakmai kultúrának!

ÉLETRE HÍVTUK a takarítási szektor értelmező fogalomtárát!

30

Tudáshalmaz

1149

Szócikk

4

Nyelven


Azt is mondhatjuk, hogy az EXPLAIN hamarosan egy olyan rendszer lesz, ami minden információt tartalmaz majd, amire egy adott helyzetben egy takarítónak vagy csoportvezetőnek, szolgáltatásvezetőnek szüksége lehet. Ritz Tibor vagyok 1963-ban születtem és 30 éve foglalkozom a takarítással, a szakma fejlesztésével és képzéssel. Eddig több mint 5 000 ember képzésében vettem részt, szerveztem szakmai versenyeket és konferenciákat, irányítottam nagy takarítási projekteket. Mindezekben vannak nemzetközi tapasztalataim is, és azt látom, hogy a különböző országokban a fejletségi szint nagyon eltérő. Vannak országok ahol már jól kidolgozott szabványok vannak és vannak olyan országok is, ahol még rendes képzés sincsen. Azonban a legnagyobb probléma, hogy szinte minden országban a takarító sokkal elmaradottabb, mint ahogy azt lehetőségei megengednék. Ez sajnos részben a takarító hozzállása, de ugyanakkor a megfelelő képzési, támogatási anyagok hiánya és hát nem utolsó sorban a társadalom nem megfelelő megítélése is okozza. 

Az EXPLAIN egy Android és iOS platformon is elérhető mobil applikáció, mely, ha egyszer letöltötték,  akkor is működik a ha pillanatnyilag a telefon nem csatlakozik az internetre. 

A különlegesség

EXPLAIN projekt célja, hogy tekintse át, milyen eredményeket értünk el a világban és rögzítse azokat a szakkifejezéseket amik már megszülettek a takarító szektorban. Ha ezt annak érdekében tennénk, hogy szülessen egy újabb szakkönyv, amit csak kevés megszálott szakember olvas el, akkor ez nem lenne olyan nagy durranás. Ez a projekt viszont nem ezt teszi. 
A szakszavakat és definicióikat egy mobil applikációba rögzítjük, mely egyszerre több nyelvű szótár és értelmező lexikon is. Ez pedig olyan adatbázis lesz, ami ott lapulhat minden takarító zsebében és bármikor előveheti és használhatja. Ha mindig megtalálja azt, amit éppen keres, akkor imádni is fogja a rendszert. Ez pedig azért is fantasztikus, mert a szakszavak egy része ugynevezett márka-specifikus szakszó, ami szintén rendkivül fontos a jó gyakorlat megvalósítása szempontjából. 
Azt is mondhatjuk, hogy az EXPLAIN hamarosan egy olyan rendszer lesz, ami minden információt tartalmaz majd, amire egy adott helyzetben egy takarítónak vagy csoportvezetőnek, szolgáltatásvezetőnek szüksége lehet. A projekt jelenleg ott tart, hogy magyar nyelven már elkészült az applikáció, mely jelenleg csak a Play áruház jováhagyására vár és a napokban publikálva lesz. A jelenlegi tartalom 870 szakkifejezéssel és azok definiciójával kerül publikálásra. Aláírásra került a szerződés a Román Nyelvterületi rendszergazdával (Napoleon Combei) és megkezdödött a meglévő szakszavak fordítása és új fogalmak egyeztetése. Hamarosan elkészül az applikáció többnyelvűsítése és amennyiben sikerül megállapodni újabb nyelvterületi rendszergazdákkal elkezdjük az érdemi munkát. 
Ma úgy látom, hogy a takarító szektorban körülbelül 5 - 8 000 olyan szakszó van beleértve ebbe a márka specifikus szakszavakat is, amelyek fontosak. Persze az is lehet, hogy én ezt alábecsülöm. 
Minden esetre az infrastruktúra hamarosan teljesen készen lesz és semmilyen korlát nem lesz elöttünk, tehát kialakithatjuk a takarító szektor legnagyobb és leghasznosabb adatbázisát. 
Ez a projekt magánfinaszirozásban készül és alapvető célja, hogy önfentartó legyen. A takarítók ingyen használhatják és a működés költségeit azok a gyártók fedeznék, akiknek érdekük, hogy márka-specifikus szakszavaik bekerüljenek egy olyan rendszerbe, amihez több millió takarítónak lehet hozzáférése.

Sajnos nem vagyunk sokan és elegen sem!

A csapat

Bagosi Tamás. Combei Napoleon. Cseppentő Tiborné. Drabb Erzsébet. Handler Tamás. Hlavács Ádám. Kovács Béla. Kocsor Mária Johanna. Kurucz Regina. Ladik Attila. Maros Péter. Németh Zoltán. Pintér Zoltán. Ritz Katalin. Ritz Tibor. Spakovszky Gabriella. Szilágyi Sándor. Vida Ági. Veress Beáta. Weisz Zsolt.

The international cooperation

The ultimate goal is to create a cleaning glossary that is available in all languages of the earth. It will be a fantastic result if we achieve it, but in the meantime, perhaps the most important thing is the road there. This is because an important part of this work is for professionals and professional developers in different language areas to share their knowledge. As a result, a database is created that combines cleaning knowledge and perspectives from around the world. It is a unique knowledge system that is not available in other more advanced professions. It is also an important goal that the mobile application be able to serve millions of people and thus provide a knowledge background for the cleaning sector that everyone can use for free, from cleaner to manager.