Rehabilitáció mindenkinek 01

Rehabilitáció mindenkinek 01
2023.08.10.

Tegnap volt három hete, hogy a baj megtörtént. Az utóbbi időszak lehet, hogy egy kicsit sok volt, így aztán a szívem jelezte, hogy itt az ideje visszafogni az agarakat. A harám eltelt hét eredménye egy ICD beültetése, tehát most már én vagyok a Vasember.

Természetesen a dolgok nem ennyire egyszerűek, még hosszú rehabilitációs időszak vár rám, a korábbi problémák miatt is, de dolgozni – ha csak óvatosan is - azért már tudok.

A szakmai területen a három hét nagyon sok előrelépést hozott, mert volt időm átgondolni egy csomó dolgot. Továbbá a három kórházban olyan szobatársakat kaptam, akikkel beszélgetve, jó néhány felismerés is jött. Ezen kívül sok emberrel beszéltem telefonon is. Ennek megfelelően bizonyos dolgok mentén kívülállóknak is érthető válaszokat kellett megfogalmaznom és ez az én saját belső megértéseimet is sokat javította.

Ami viszont nem változott az, az én célom megfogalmazása. Ennek kapcsán még inkább úgy látom, hogy nekem egy dologban lehet szerepem a jövőben. Ez pedig nem más, mint a tananyag fejlesztés és oktatás. A szakmapolitika továbbra is szívem csücske, de azt is kristálytisztán látom, hogy addig amig a szakma termeli ki azokat a hatékony közösségeket, ami ezen terület céljaihoz szükségesek nem lesz előrelépés.

Minden kívülálló azt mondta, hogy a takarítók alacsony társadalmi megítélésért, csak és kizárólag a takarító szakma tehet. Minden más szöveg, csak egy gyenge önigazolás.

Mit lehet tenni?

A szakma résztvevői szakemberek kell legyenek a saját szintjükön. Ez egyrészt alkalmasság kérdése, másrészt folyamatos tudás/készség szerzés. A szolgáltatáskánk pedig hozni kell azt a minőséget, amiről ma álmodni sem mer egy takarítócég vezető. Persze ígér a szak fűt és fát, de nem tuja hozni a XXI. századi elvárásokat.

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorbanA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelőA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!