Mottó: Igény, szakszerűség, élmény. Ezek kéz a kézben járnak, bármelyiket elhagyva, bármilyen megfontolásból a másik kettő sem valósulhat meg. Az elmúlt 10 évben több mint 600 bejegyzés született ennek szellemében. Szánd rá az időt és TE több leszel.

Dupla kihívás

Dupla kihívás
2023.10.02.

A takarító állomány számára ma sok kihívás és felelősség hárul, és a szakmai fejlődés és a mentális állóképesség is fontos szerepet játszik az ebben a munkában való hatékony részvételben. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy melyiknek van nagyobb jelentősége a mai takarítóknak: a szakmai fejlődésnek vagy a mentális állóképességnek.

A szakmai fejlődés kihívásai:

  1. Technológiai változások: A takarítóiparban is egyre inkább megjelennek a modern technológiák, mint például a gépek olyan területeken is ahol eddig kézi eszközt használta, az automatizált takarítórobotok vagy a tisztítószerek, amik szuperkoncentrátumokban érhtőek el. A takarítóknak lépést kell tartaniuk ezekkel a fejlesztésekkel, és megtanulni használni őket.

  2. Környezetvédelem: A fenntarthatóság és a környezetvédelem ma már fontos téma minden iparágban. A takarítóknak meg kell tanulniuk használni környezetbarát tisztítószereket és módszereket, és hatékonyan kezelni a hulladékot. Tisztában kell lenniük a kellősítési lehetőségekkel és sok esetben önálló döntéseket is kell hozniuk.

  3. Ügyfélközpontúság: A takarítóknak nap mint nap ügyfelekkel kell dolgozniuk, és meg kell érteniük az ügyfelek igényeit és elvárásait. Az ügyfélközpontú szemlélet és a jó kommunikációs készségek elengedhetetlenek. A "LÉGY" rendszerben a vevő ellenőrzés lényege, hogy a megrendelő talékozzon a takarítóval és legyen köztük párbeszéd.

A mentális állóképesség kihívásai:

  1. Munkaterhelés: A takarítók gyakran nehéz munkakörülmények között dolgoznak, például hosszú órákban vagy fizikailag megerőltető feladatokat végezve. Ez a fizikai megterhelés hosszú távon negatív hatással lehet az egészségükre és a mentális állóképességükre.

  2. Stressz és időszűkében: Az ügyfeleknek gyakran szigorú határidőkkel kell megfelelniük, és nyomás alatt dolgoznak, hogy minden munkát időben befejezzenek. Ez növelheti a stresszt és az idegességet.

  3. Munkakörülmények: Néhány takarító olyan helyeken dolgozik, ahol különleges körülményekkel kell szembenéznie, például rendkívüli szennyezés vagy veszélyes anyagok miatt. Ez komoly mentális kihívást jelenthet.

A válasz a kérdésre, hogy mi a nagyobb kihívás a takarítóknak, valójában függ az egyéni körülményektől és preferenciáktól. Mind a szakmai fejlődés, mind a mentális állóképesség fejlesztése fontos a takarítóknak. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a mentális állóképesség megőrzése és az egészség megóvása kulcsfontosságú, mivel a hosszú távú munkavégzéshez elengedhetetlen a jó mentális és fizikai állapot. A takarítók számára a munkakörülmények javítása és a támogatás elérhetővé tétele is segíthet abban, hogy hatékonyan és egészségesen végezzék munkájukat.

Az iparágban való szakmai fejlődés és a mentális állóképesség gondozása mindkét területen elősegíti a takarítók hosszú távú sikerét és jólétét. A munkáltatók és a takarítóipar szakmai szervezeteinek felelőssége az, hogy támogassák és segítsék a takarítókat mindkét területen, hogy azok képesek legyenek hatékonyan és egészségesen végezni munkájukat a változó környezetben.

Vissza

Szakanyag megrendelő
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

COVID-19

A járvány kitőrésekor készült egy tisztítás-technológiai protokoll, amelynek célja az volt, hogy egyértelmű helyzezet teremtsen a piacon. Az elmúlt fél évben a szektor komolyan reagált a helyzetre és ma már tapasztalatok is vannak a legjobb gyakorlat kapcsán.
Mára már mejött a pandémia második hulláma is, és egyre jobban kristályosodik ki, hogy mi lehet a takarító szektor szerepe, ebben a nem mindennapi krizisben. 

Szabályozott piac

Minősített szakmai vezetők

Szakképzési hierarchia

A nem megfelelő takarítási szolgáltatásnak vannak elsődleges, másodlagos és járulékos kockázatai. Ezen kivül a nem megfelelően szabályozott környezet teret ad az olyan cégeknek is, akiknek eszük ágában sincs munkatársaikat biztonságosan és etikusan foglalkoztatni illetve a területnek megfelelő szakmai szintű szolgáltatásokat nyújtani. A megrendelő elégedettség igazolását intézményesíteni kell.
A formálisan is keretek közé szoritott személyi felelősség és az megkövetelt/elsimert szakmai szint,  teremthet olyan helyzezt, amikor a cég nem adhatja fel a szakmaiságot pusztán csak  piaci poziciók megszerzése érdekében. A lajstromba vett szakmai vezetőket kreditrendszerrel össztönözni kell, hogy személyes fejlődésükkel cégszinten és szektor szinten is hozzájáruljanak a szakma fejlesztéshez.
A szakmai hierarchia már készen van, ez életszerű és hasonlatos a fejlet világok rendszereihez, viszont még nem épült be a takarítók gondolkodásába és a társadalom sem tudja mit tegyen vele. A következő lépés a hierarchiai rendszer tartalommal való megtöltése kell legyen, ennek érdekében viszont a hétköznapi takarítót ki kell mozdítani a jelenlegi dermetségéből. Ez egy időben szakmai és személyiségi fejlesztés is.

Minősített végrehajtói állomány

A hivatásos, B2B szolgáltatásokat nyújtó takarítót le kell választani az egyszerű foglalkoztatásoktól. Igenis ki kell mondani, hogy a tiszítás-technológia egy felelős szakma. Cél kell, hogy legyen, hogy egy bizonyos szinten az állomány 100%-a képzett legyen. Ennek megvalósítása a szakmai vezető egyéni felelősége. Ennek pedig nagyon fontos eleme, a pozició törvényi szabályozása, a szervezeti felépéítés erőviszonyainak rendezése.

Szakma-specifikus szolgáltatási szerződés

A takarítási szolgáltatási szerződés akkor számít megfelelőenek és akkor fogja jó keretek közé az együttműködést, ha az megfelelően írja le a takarítandó területet, az elvárt minőségi szinvonalat (annak minden elemének tekintetében) és az elért eredmény igazolási és ellenörzési rendszerét. Belértve ebbe az elszámolási periodusokat és az azokat követő azonnali fizetést. Mindezekhez pedig szorosan hozzátartozik az alkalmazott eljárások és technológiák nemzeti szabványokban való rögzítése.

Szakma-specifikus munkaszrződés

Ahhoz, hogy a takarító valóban és ténylegesen is elsimert, megbecsült és felelős szakember legyen, meg kell, hogy szülessenek a kompetenciákra, készségekre és állandó szakmai fejlődésre épülő teljesítményalapú munkaszerződések. A tisztaságszakmai jövő akkor lesz "kerek", ha a szakmai vezető mellett az állomány minden egyes tagja is képes lesz felelőséget vállalni a szolgáltatási teljesítményért és hatékonyságért.

2020 - 2025 Szakmapolitikai program

Egy 5 éves program, aminek célja összefogni a szakmailag legaktívabb szakembereket és és az alapvető szakmai kommunikációs kérdések megválaszolásával előkészíteni a következő szakmapolitikai lépéseket. A program önfinaszirozó, semmilyen külső támogatást nem kap.
A program négy projektet foglalmagába. Ezek közül a PEL rendszer már 1999-óta működik és annak most egy új formája indult. A másik három projket teljesen új útakat tapaos és ebből a szempontból ez egy nagy kisérlet is.  Az ÉRTELMEZŐ szakmai szótár már régi álom volt. A TÁDÉ hallgatható képzés a Önképző Klub egyik felvetése volt és szintén itt született meg a MEGRENDELŐ KÖNYVE ötlete is.

Egy kattintásra öntől


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!