Mottó: Igény, szakszerűség, élmény. Ezek kéz a kézben járnak, bármelyiket elhagyva, bármilyen megfontolásból a másik kettő sem valósulhat meg. Az elmúlt 10 évben több mint 600 bejegyzés született ennek szellemében. Szánd rá az időt és TE több leszel.

Beteg-e a MAGYAR TAKARÍTÓ szektor?

Beteg-e a MAGYAR TAKARÍTÓ szektor?
2022.11.25.

A betegség általában valamiféle egyszerű kis kellemetlenséggel kezdődik, fáj valami. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy panaszkodik a vesénk vagy a derekunk vagy akár a térdünk. Ezek néha egészen intenzív panaszok is lehetnek. Ugyanakkor a szívunk ritkán panaszkodik, az csak megáll.

 

A betegség persze nem csak az, ha valami egy kicsit vagy nagyon fáj, hanem az is, ha az „irányi toronyban” van a baj. Az agy viszont olyan szerv, ami nem panaszkodik, nem nyavalyog, hanem csak irányvesztetten elindul…

Ugyanakkor lehet, hogy szó sincs itt betegségről, egyszerűen csak egy út elején vagyunk. Lassan érünk és 30 év kevés volt arra, hogy felépítsük az ideális rendszert. Ettől persze ami nincs, az hiányzik is.

Konkrétan rátérve a lényegre!

Pontosan nem tudjuk, hogy a szakma mennyire szenved, vagy csak panaszkodik, esetleg az is lehet, hogy a panasz nem onnan jön és azt jeleníti meg, ami és ahol éppen a legnagyobb baj. Tehát ez egy olyan terület, amiről nem készülnek objektív felmérések, nincsenek használható adatok és az is lehet, hogy mindez valóján senkit sem érdekel, mert senki nem gondolja, hogy itt bármiféle olyon dolog lenne, amit egymaga meg tudna oldani.

Tehát alkalmazkodni kell!

Nézzük a tényeket!

Jelen pillanatban a takarítási szolgáltatás nem szabályozott tevékenység. Érdekes módon Nyugaton pedig mindenhol. Vajon ki meg szembe az autópályán?

A piacra bárki beléphet és a megrendelőknek kevés lehetősége van a tisztánlátásra. Ez valóban nagy hiányosság, de ez nem zavarja a piaci szereplőket. Négyszemközti beszélgetések során persze megfogalmazódnak panaszok és pont. Tehát ezen a ponton senki nem lép át, tehát nem követel senki egy jól átgondolt úgynevezett „Takarítási szolgáltatások szabályozása törvényt” vagy legalább egy minisztériumi rendeletet. Ugyanakkor nem csak a piac kínálati oldala áll bénán, hanem a keresleti oldal is. A megrendelők sem gondolkodnak el azon, hogy a francba nincsenek hozzáértő takarítók a területeken?

A kérdés tehát pontoskodik és szaporodik is. Az első, hogy tényleg beteg-e a szakma? Illetve akár beteg, akár csak gyengélkedik akkor kell-e ezt szabályozni vagy nem és továbbra maradjon úgy, hogy ezt csak a piac szabályozza (vagy nem?). Ez csak a szakma érdeke, vagy a megrendelőké is?

Vissza

Szakanyag megrendelő
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

COVID-19

A járvány kitőrésekor készült egy tisztítás-technológiai protokoll, amelynek célja az volt, hogy egyértelmű helyzezet teremtsen a piacon. Az elmúlt fél évben a szektor komolyan reagált a helyzetre és ma már tapasztalatok is vannak a legjobb gyakorlat kapcsán.
Mára már mejött a pandémia második hulláma is, és egyre jobban kristályosodik ki, hogy mi lehet a takarító szektor szerepe, ebben a nem mindennapi krizisben. 

Szabályozott piac

Minősített szakmai vezetők

Szakképzési hierarchia

A nem megfelelő takarítási szolgáltatásnak vannak elsődleges, másodlagos és járulékos kockázatai. Ezen kivül a nem megfelelően szabályozott környezet teret ad az olyan cégeknek is, akiknek eszük ágában sincs munkatársaikat biztonságosan és etikusan foglalkoztatni illetve a területnek megfelelő szakmai szintű szolgáltatásokat nyújtani. A megrendelő elégedettség igazolását intézményesíteni kell.
A formálisan is keretek közé szoritott személyi felelősség és az megkövetelt/elsimert szakmai szint,  teremthet olyan helyzezt, amikor a cég nem adhatja fel a szakmaiságot pusztán csak  piaci poziciók megszerzése érdekében. A lajstromba vett szakmai vezetőket kreditrendszerrel össztönözni kell, hogy személyes fejlődésükkel cégszinten és szektor szinten is hozzájáruljanak a szakma fejlesztéshez.
A szakmai hierarchia már készen van, ez életszerű és hasonlatos a fejlet világok rendszereihez, viszont még nem épült be a takarítók gondolkodásába és a társadalom sem tudja mit tegyen vele. A következő lépés a hierarchiai rendszer tartalommal való megtöltése kell legyen, ennek érdekében viszont a hétköznapi takarítót ki kell mozdítani a jelenlegi dermetségéből. Ez egy időben szakmai és személyiségi fejlesztés is.

Minősített végrehajtói állomány

A hivatásos, B2B szolgáltatásokat nyújtó takarítót le kell választani az egyszerű foglalkoztatásoktól. Igenis ki kell mondani, hogy a tiszítás-technológia egy felelős szakma. Cél kell, hogy legyen, hogy egy bizonyos szinten az állomány 100%-a képzett legyen. Ennek megvalósítása a szakmai vezető egyéni felelősége. Ennek pedig nagyon fontos eleme, a pozició törvényi szabályozása, a szervezeti felépéítés erőviszonyainak rendezése.

Szakma-specifikus szolgáltatási szerződés

A takarítási szolgáltatási szerződés akkor számít megfelelőenek és akkor fogja jó keretek közé az együttműködést, ha az megfelelően írja le a takarítandó területet, az elvárt minőségi szinvonalat (annak minden elemének tekintetében) és az elért eredmény igazolási és ellenörzési rendszerét. Belértve ebbe az elszámolási periodusokat és az azokat követő azonnali fizetést. Mindezekhez pedig szorosan hozzátartozik az alkalmazott eljárások és technológiák nemzeti szabványokban való rögzítése.

Szakma-specifikus munkaszrződés

Ahhoz, hogy a takarító valóban és ténylegesen is elsimert, megbecsült és felelős szakember legyen, meg kell, hogy szülessenek a kompetenciákra, készségekre és állandó szakmai fejlődésre épülő teljesítményalapú munkaszerződések. A tisztaságszakmai jövő akkor lesz "kerek", ha a szakmai vezető mellett az állomány minden egyes tagja is képes lesz felelőséget vállalni a szolgáltatási teljesítményért és hatékonyságért.

2020 - 2025 Szakmapolitikai program

Egy 5 éves program, aminek célja összefogni a szakmailag legaktívabb szakembereket és és az alapvető szakmai kommunikációs kérdések megválaszolásával előkészíteni a következő szakmapolitikai lépéseket. A program önfinaszirozó, semmilyen külső támogatást nem kap.
A program négy projektet foglalmagába. Ezek közül a PEL rendszer már 1999-óta működik és annak most egy új formája indult. A másik három projket teljesen új útakat tapaos és ebből a szempontból ez egy nagy kisérlet is.  Az ÉRTELMEZŐ szakmai szótár már régi álom volt. A TÁDÉ hallgatható képzés a Önképző Klub egyik felvetése volt és szintén itt született meg a MEGRENDELŐ KÖNYVE ötlete is.

Egy kattintásra öntől


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!