Az új világ: Ausztria

Ausztria mindenféle szempontból különleges helyet foglal el a szívemben. A hegyek, a tavak és az erdők mindig lenyűgöztek, azonban az utóbbi 20 évben a takarítási szakma megszervezése leginkább. 

Ugyanakkor az osztrákok és a Habsburgok történelemben játszott szerepe nem mondható egyértelműen pozitívnak és mégis a mai Ausztria egy olyan hely, ahova az ember szívesen megy dolgozni és kikapcsolódni is. 

2020 júniusában a végzettségeim és a szakmai tapasztalatom elismerésre került és megkaptam azt a lehetőséget, hogy iparjogi ügyvezető igazgató lehessek egy ausztriai cégnél. Ez talán több, mint egy kitüntetés és egyben nagy kihívás is. Ez a blog a jövőben arról fog szólni, hogy milyen Ausztriában takarító céget vezetni.

A nagy kaland bejegyzései

A döntések kora

A döntések kora
2020.04.29.

A helyzet nem egyszerű de nem is reménytelen. Tulajdonképpen az igazi problémánk, hogy elérkeztün egy pontra, amikor az „írogép” már nem tud eredményes lenni, ugyanakkor a „számítógépet” még nem tudjuk jól se egyáltalán használni. Ilyenkor könnyen vonhatunk le nem megfelelő, téves következtetéseket.

A május 5. re tervezett webinárium alapvetően és elsősorban nem abból indul ki, hogy a jelenlegi ausztriai szabályozási rendszer megfelelő vagy nem. Az előadás és az azt követő beszélgetés célja, az, hogy felismerjük, hogy a takarítási piac kapcsán egy adott gondolkodási mód, milyen konkrét eredményeket hozhat. Az Osztrák piac kapcsán az elmúlt 40 év alatt kialakult egy olyan szakmafejlesztési és piacvédelmi rendszer, amitről nekünk, itt magyarországon halvány elképzelésünk sincs.

Persze hitegetjük magunkat, hogy tisztában vagyunk a helyzezettel és legyáthatjuk a kényelmes kis önigazolásinkat azzal kapcsolatban, hogy „nekik könnyű”. Viszont ezzel szemben én úgy látom, hogy mi elsősorban azért nem teszünk meg bizonyos dolgokat, mert nem gondoljuk, hogy azok fontosak és nem azért mert nincs rá pénzünk. Egy kicsit más szemszögből nézve, mi kollektíve úgy látjuk, hogy a földön mindenkinél okosabbak vagyunk, csak nem megflelő helyre születtünk.

Az ÖNKÉPZŐ KLUB egy új gondolat és maga az is, hogy a jövőben, hogyan lehet gyorsan és releván szakmapolitikai információhóz jutni. Ez most bizonyos szempontból egy kisélret, aminek célja egyértelmű választ adni arra, hogy egy hét alatt megszervezhetőe-e egy konferencia. A helyzet pedig már egy nappal az első hírdetést követően megnyugtatható, ebben a rendszerben, akkár 3 nap alatt is el lehet érni a megfelelő eredményt.

A rendszer ad visszaigazolásokat is, tehát az egy hét alatt, még bizonyos modosítások is beleférnek, tehát ha szervezkedni akarunk már első hónapban fogjuk látni, hogy mi lehet az a pálya amit képesek vagyunk bejárni.

A visszaigazolások egy része az a nagy kérdést veti fel, hogy mekkora esélyünk van egy nagyobb léptékű szabályozás megvalósítására. Szerintem azonban a fejlődési szakasz jelenlegi fázisában ezt még nem kell mérlegelni és nyugodtan mondhatjuk, hogy 100%.

Ami most rendkivül fontos, hogy megértsük az a helyzeztbeli különbséget, amiben Ausztria van és nem azért mert gazdagabbak. Hanem sokkal inkább azért mert az „építkezés” során minden egyes tégla valamilyen logikával, valamilyen cél miatt került a másikra! Az, hogy nekünk a jövőben mit kell csinálni, azt nem most kell eldönteni, hanem akkor, ha felléptünk a megismerés és megértés, az ehhez a döntéshez nélkülözhetettlen szintjére.

Tehát, az Osztrák helyzet átfogó és mély vizsgálatát követően arra a következtetésre jutottam, hogy nekünk még sokat kell tanulni. Nyilván szakmailag is vannak még kihívások, de most nem ez a lényeges, jelenleg az amit csapnivalóan rosszul csinálunk az a szakmapolitika. Ennek az egész filozofiának a legnagyobb hibája, hogy a fejünkben ketté válik a SZAKMA és a POLITIKA és azt gondoljuk, hogy ez két külön dolog.

Azért, hogy ezt pontosan megétsük nézzük az első történetet:

„Egy férfi eltéved a hőlégballonjával. Lejjebb ereszkedik, lenn a földön meglát egy nőt, és odakiált hozzá:

- Elnézést, tudna nekem segíteni? Megígértem egy barátomnak, hogy találkozom vele, egy órával ezelőtt, de eltévedtem, és most azt sem tudom, hogy hol vagyok.

A nő a földön így felel:

- Ön egy hőlégballonban tartózkodik, körülbelül 10 méterrel a talaj felett. Az északi szélesség 40. és 41., illetve a nyugati hosszúság 59. és 60. foka között van.

- Maga biztosan mérnök - mondja a hőlégballonos férfi.

- Az vagyok - feleli a nő - Honnan tudta?

A hőlégballonos férfi így válaszol:

- Minden, amit mondott nekem, technikailag korrekt, de fogalmam sincs, hogy mit kezdjek az Öntől kapott információkkal, és az a helyzet, hogy még mindig nem tudom, hol vagyok. Őszintén szólva, nem volt túlzottan segítségemre. Csak feltartott az utamban.

A nő erre így vélekedik:

- Maga pedig szerintem politikus.

- Igen, - bólint a hőlégballonos férfi egyetértően - de ezt honnan tudta?

A nő azt feleli:

- Nem tudja, hogy hol van, sem azt, hogy hová tart. Jelenlegi pozíciójába a kedvező széljárás sodorta. Olyan ígéretet tett, amiről fogalma sincs, hogy hogyan fogja betartani, és a maga alatt lévő emberektől várja, hogy megoldják az Ön problémáit. Igazság szerint pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint mielőtt találkoztunk, de állítása szerint most már én tehetek róla!”

Az elöbbi történetben nincs jelentősége annak, hogy a pábeszéd egy férfi és egy nő között zajlik, nyugodtan behelyetesíthető tetszés szerint bárkivel, persze a politikusi páláyna kevés nő van, de ez egy másik kérdés.

Ha valaki, valamelyik politikus vagy szakmapolitikus ismerősöm magára ismer, nagyon kérem ne sértődjön meg, mert ennél finomabban kritikát nem lehet vele kapcsolatban megfogalmazni. Szóval inkáb azt javaslom ne forrjon fel az agyvize, hanem higídtatan gondolja végig mi hiányzik ahhoz, hogy jó politikát tudjon csinálni. Érted?!

A következő történet azonban már durvább egy kicsivel. Itt alapvetően arról van szó, hogy vannak olyan olyan helyzezetek, amikor sok szempontból nagyon nehéz meghozni a jó döntést. Ez a férfiak sokkal inkább meg fogják érteni, de ez sem gender téma, és nem is tőr pálcát senki felett, sokkal inkább egy a felszinen egyszerű helyzezet mélységi bonyolultságára igyekszik rávilágitani:

„A történet szerint, (férfi vagy) egyszer csak egy ágyban találod megad egy homoszszuális férfival és egy gyönörű, minden titkos vágyadat megtesítő heteroszekszuális nővel. Természetesen mindenki meztelen. Melyiknek fordítasz hátat?...”

Találkozzunk az éterben május 5.-én és azt gondolom egy nagyon nagyot léphetünk előre! Töltsd ki a megrendelőt, most már nem kell bejelentkezi a google se, tehát egyszerűen kitölthető.

Erőt, s erényt

Tibor

Vissza

Szakmapolitika

Tanácsadás

Képzés

Szolgáltatásaim várják önt 















A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!