"Történelem" projekt

"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
"Történelem" projekt
Raktáron
Új
Értékelés:

Cikkszám: H001

A "takarítás történelme" projekt

A régiségek gyűjtése mindig izgatott, de egészen a 90-es évekig nem volt semmilyen főirány. Általában ami megtetszett formailag azt megtartottam, néha elcseréltem egy tetszetősebb dologra. Egyébként soha nem voltam megszállott gyűjtő.

A történelem is mindig érdekelt, de az évszámokkal állandóan hadilábon álltam. Ma sem ugrik be mindig minden, de az igazi áttörés akkor jött, amikor megjelent az EMBERISÉG KRONIKÁJA című könyv. Ott végre a történelem egy kicsit másképpen került tárgyalásra, az volt a fő irány, hogy egy adott évben mi történt a világban. Ez egy sokkal jobb áttekintést adott, mint eddig bármi.

A nem is annyira távoli múltban a takarítási szolgáltatás a rabszolgaságból és a cselédségből alakult ki. Ez az átalakulás gyakorlatilag, az I. Ipari forradalmat követve, de attól egy kicsit elmaradva hozzávetőlegesen 80 - 100 év alatt valósult meg. Nagyjából azt mondhatjuk, hogy világviszonylatban a másodig világháborút követően egy egészen más helyzet alakult ki, ezen az évezredeken át stagnáló területen.

Ez idő alatt felépül egy teljesen új szakma és szolgáltatási- és eszközrendszer, amely azonban továbbra is küzd a társadalmi elismertségért, miközben a társadalmi haszna soha ne kérdőjeleződött meg. A szakmát szolgáltatásként gyakorlók három-négy generáción át gyökereiben változtak meg. A városi urakhoz felkerülő írástudatlan és szakmailag is tanulatlan falusi cselédlányból több nyelven beszélő szállodai gondok-nő lett vagy önjáró vezetőüléses gépkezelő olyan méretű és fejlettségű ipari területeken, amiről elképzelése sem volt addig. Ugyanakkor mai napig magukon hordozzák őseik helyzetét, attitűdjét és kiszolgáltatottságát.

Ha a takarítás történetét mélyebben meg akarjuk ismerni, akkor, ezt csak egyéb területekkel összhangban érdemes azt feldolgozni. Ettől a dolog olyan lesz, mint egy alternatív történelem, de ez talán arra is jó, a történelem más területeivel kapcsolatban is felismeréseket okozzon. Ilyen értelemben a feldolgozás kezeli a tudásátadás rendszereit, médiáit, a higiéniát, orvostudományt, vízgazdálkodást és a szennyvízkezelést. Kitér pár olyan történelmi eseményre, amelyek érdekes gellert adtak/adhattak a történelem folyásának és nyilván minden nagy tudományos sarokpontot is igyekszik beilleszteni a kronológiába. Én magam nem vagyok történész, viszont sokat fejlődött a szakmai gondolkodásom, amióta ezzel foglalkozóm és hát ezt az anyagot is olyan embereknek írtam, akik maguk sem akarnak tudósok, lenni a témában, de azért pontosan akarják tudni honnan jöttek és talán azt is, hogy hova tartanak.

A könyvet azt gondolom, ami élek nem fogom befejezni, azonban minden évben készítek egy aktuális állapotot, verziót.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki segíteni akarja ezt a munkát, akkor 1 500 Forint befizetésével, az éppen aktuális adott verziót megkaphatja PDF formában. Amennyiben ennél többel szeretné támogatni a projektet, rendeljen több egységet.

Bármilyen befizetésről a BT számlát ad, mint projektmenedzsment és a könyvben megemlékezem a támogatókról.

A munkát alapvetően hobbiból csinálom, de a kutatáshoz és bizonyos tárgyak megvásárlásához anyagi források szükségesek. Szép csendesen és ezzel párhuzamosan épül egy „múzeum” tárgyi rendszere. Valaha egyszer majd talán lesz egy létesítmény, ahol ezeket kiállíthatjuk.

A takarítás történelme könyvet én jegyzem, de természetesen az anyag tovább gondolható és kiegészíthető, amennyiben valaki új összefüggéseket tár fel. A műhely tehát nyitott, bárki beléphet a kapuján.

A könyv jelenleg 50 oldalt tartalmaz.

Ár: 1 500 Ft
+ Véleményt írok
A termékhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!