Az új szakmastruktúra átírhatja az eddigi szokásokat
Az új takarítói és tisztítás-technológiai szakmastruktúra pont egy olyan időben jött, amikor a piac egyébként is nagy átrendeződéseken megy át és a munkaerő kínálat kritikus szinten áll. A következő 5 év kihívása az lehet, hogy a cégek mennyire lesznek átállni a korszerű szakmai üzemmódra és ezeket a törekvéseket, hogy éli majd meg a piac, ami hozzászokott egy bizonyos helyzethez.
A helyzet nem egyszerű és nem is reménytelen, de jelenleg még nem sokan nem nagyon látják, hogy merre induljanak el. Pedig szerintem csak egyetlen út van. Ez pedig a cég humán erőforrásának újrastrukturálása és a személyi minősítések megkezdése.
Csak 10 évvel vagyunk lemaradva, önmagunk hóz képest, de a helyzet ettől függetlenül biztató, egy két év alatt behozható a lemaradás. A know-how rendelkezésre áll, a szabályozások készen vannak és szeptemberbe életbe lépnek. Van még hátra néhány szakmapolitikai kérdés, de ezek az lassan eldőlnek. Ami kritikus, az a cégek marketingje, ami jelenleg gyenge lábakon áll, de ha néhány cégnél van is, a mögöttes szakmai tartalom erősen kétséges.
Mit gondolnak a megrendelők?
A megrendelők szomjaznak a jó minőségre, de nem tudják még miben fog ez nekik kerülni. A piac ma már szinte mindent világpiaci áron vásárol, de a munkaerőt egyelőre nem. A szakma egyetlen kiútja, hogy a hozzáadott értékre koncentrál, mert azt világpiaci árón tudja eladni. Ez lenne a lényeg, mert a szakképzetlen munkaerő nem kell a piacnak. Tehát a kiút, az, hogy a menedzsment kitalálja és megtalálja azt, hogy mi az, amit hozzá tud tenni a munkaerőpiacon fellelhető segédmunkások puszta munkaerejéhez és létéhez. Ma már más színvonalú szolgáltatást várnak el, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt!
A szolgáltatás díjának 70 – 80%-a, a munkabér és járulékai
A jövőben ennek az aránynak folyamatosan csökkenni kell. Ennek a reális és megcélozható mértéke már rövidtávon is 50 – 60% és hosszútávon akár a 40% is elérhető.
Mi kel ehhez a hihetetlen fejlődéshez?
Olyan garantált minőségű szolgáltatás ígérete, ami még nincs a piacon!
Ha erre lenne kész, a boltban megvásárolható recept, akkor mindenki ezt csinálná, de nincs. Ezt ki kell érlelni és közben az érleléssel párhuzamosan kell felhúzni a személyi állomány, a technológiát és nem utolsó sorban az operatív vezetést. Ehhez pedig a személyzetet úgy kell motiválni, hogy hajlandó legyen részt venni a fejlesztésben és örömét lelje az erőfeszítésbe, mert ez nem lesz egyszerű. Azoknak, akiket ez a dolog felizgatott, vagy fejlesztésben gondolkodik, szervezek egy szakmai napot. Mivel a részletek rendkívül finomak, csak azoknak küldöm el az ajánlatot, akik komolyan érdeklődnek a dolog iránt.