Mottó: Igény, szakszerűség, élmény. Ezek kéz a kézben járnak, bármelyiket elhagyva, bármilyen megfontolásból a másik kettő sem valósulhat meg. Az elmúlt 10 évben több mint 600 bejegyzés született ennek szellemében. Szánd rá az időt és TE több leszel.

A nyár kihívása

A nyár kihívása
2022.06.30.

Gondolkodjunk el egy kicsit! Lehet, hogy nem az fő probléma, hogy a társadalom miként ítéli meg a takarítót, hanem sokkal inkább az, hogy a takarító milyen mértékben vállalja önmagát.

Gondolkodjunk el egy kicsit! Lehet, hogy nem az fő probléma, hogy a társadalom miként ítéli meg a takarítót, hanem sokkal inkább az, hogy a takarító milyen mértékben vállalja önmagát.

A helyzet bonyolultabb, mint ahogy az első látásra megítélhető. Bármilyen szinten is próbáljuk megfogni a dolgot, akár munkaadóként, akár munkavállalóként szembe kel néznünk néhány alapvető igazsággal.

Kezdjük talán azzal, hogy a takarítás egy olyan tevékenység, ami sem végzetséghez, sem engedélyhez sem semmilyen szakma sajátos követelmény teljesítéséhez nem kötött. Tehát az állam szemében a takarítás egy egyszerű tevékenység, amit bárki végezhet és ennek nincs semmilyen különleges munkavédelmi vagy egyéb kockázata, ezért ennek a szabályozás sem volt eddig időszerű.

Nyilván ez így nem igaz és ráférne a szektorra a szabályozás, de maga a szektor sem gondolja, hogy erre szükség lenne, tehát a nagyátlag egyetért az állammal.

A kérdés persze továbbra is ott lebeg a fejünk felett min Damoklész kardja, hogy vajon jól van-e ez így? A válasz pedig lehet abszolút értelemben, hogy nincs jól, mert a szabályozás hiányából rengeteg probléma adott és adódik folyamatosan és ezek lassan maguk alá temetik a szektort. Azonban van egy másik válasz is, ez pedig a szektor résztvevőinek szintjén fogalmazódik meg és az így hangzik: csak rosszabb ne legyen.

Szóval mit lehet tenni?

Sok mindent. Ezek közül lehet az egyik, talán nem a legfontosabb, de mégis markánsan meghatározó, hogy a szakma elkezdi önmagát felvallani. Mi is jelent ez valójában? Semmi különlegeset, csak annyit, hogy pozícionáljuk magunkat a társadalomban. A takarítói lét egy nagyon hasznos társadalmi szerepvállalás és nagyon fontos is, hiszen egyre nagyobb szükség van rá. Tehát ezzel minden takarító szintjén lehet, sőt kell foglalkozni. Az üzenet megjelenhet a munkaruhán és megjelenhet a mindennapi életben egyaránt, nyilván kell lelki erő ahhoz, hogy felvállaljam, hogy egy olyan szakmát űzök, ami a társadalom szemében nem is szakma.

Ennek megfelelően nincs más hátra csak elsőre, és ha ma a társadalom szemében a takarítás nem szakma, akkor itt a feladat azzá kell tenni. Az elmúlt 30 év egyetlen eredménye, hogy van államilag elismert szakmunkás és szolgáltatásvezető szakképzettség, van szakirányú felsőfokú képzetségünk, most a cél az, hogy a társadalom is elismerje polgári szakmának a takarítást!

 A nemzetközi kihívás lényege, hogy mutassuk meg kik vagyunk és mutassunk egy jó képet a társadalom számára. Ennyire egyszerű, veszel egy takarító mintás pólót és csinálsz egy szelfit magadról, amit közéteszel egy megfelelő csoportba. Ezzel aztán léptünk egyet előre, nem nagyot, de nem is kicsit. Erőt, s erényt!

Takarító póló

A kihívás preferált pólóját itt találod, de vannak más minták is, nem kötelező ezzel mutatkozni.

Vissza

Szakanyag megrendelő
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

COVID-19

A járvány kitőrésekor készült egy tisztítás-technológiai protokoll, amelynek célja az volt, hogy egyértelmű helyzezet teremtsen a piacon. Az elmúlt fél évben a szektor komolyan reagált a helyzetre és ma már tapasztalatok is vannak a legjobb gyakorlat kapcsán.
Mára már mejött a pandémia második hulláma is, és egyre jobban kristályosodik ki, hogy mi lehet a takarító szektor szerepe, ebben a nem mindennapi krizisben. 

Szabályozott piac

Minősített szakmai vezetők

Szakképzési hierarchia

A nem megfelelő takarítási szolgáltatásnak vannak elsődleges, másodlagos és járulékos kockázatai. Ezen kivül a nem megfelelően szabályozott környezet teret ad az olyan cégeknek is, akiknek eszük ágában sincs munkatársaikat biztonságosan és etikusan foglalkoztatni illetve a területnek megfelelő szakmai szintű szolgáltatásokat nyújtani. A megrendelő elégedettség igazolását intézményesíteni kell.
A formálisan is keretek közé szoritott személyi felelősség és az megkövetelt/elsimert szakmai szint,  teremthet olyan helyzezt, amikor a cég nem adhatja fel a szakmaiságot pusztán csak  piaci poziciók megszerzése érdekében. A lajstromba vett szakmai vezetőket kreditrendszerrel össztönözni kell, hogy személyes fejlődésükkel cégszinten és szektor szinten is hozzájáruljanak a szakma fejlesztéshez.
A szakmai hierarchia már készen van, ez életszerű és hasonlatos a fejlet világok rendszereihez, viszont még nem épült be a takarítók gondolkodásába és a társadalom sem tudja mit tegyen vele. A következő lépés a hierarchiai rendszer tartalommal való megtöltése kell legyen, ennek érdekében viszont a hétköznapi takarítót ki kell mozdítani a jelenlegi dermetségéből. Ez egy időben szakmai és személyiségi fejlesztés is.

Minősített végrehajtói állomány

A hivatásos, B2B szolgáltatásokat nyújtó takarítót le kell választani az egyszerű foglalkoztatásoktól. Igenis ki kell mondani, hogy a tiszítás-technológia egy felelős szakma. Cél kell, hogy legyen, hogy egy bizonyos szinten az állomány 100%-a képzett legyen. Ennek megvalósítása a szakmai vezető egyéni felelősége. Ennek pedig nagyon fontos eleme, a pozició törvényi szabályozása, a szervezeti felépéítés erőviszonyainak rendezése.

Szakma-specifikus szolgáltatási szerződés

A takarítási szolgáltatási szerződés akkor számít megfelelőenek és akkor fogja jó keretek közé az együttműködést, ha az megfelelően írja le a takarítandó területet, az elvárt minőségi szinvonalat (annak minden elemének tekintetében) és az elért eredmény igazolási és ellenörzési rendszerét. Belértve ebbe az elszámolási periodusokat és az azokat követő azonnali fizetést. Mindezekhez pedig szorosan hozzátartozik az alkalmazott eljárások és technológiák nemzeti szabványokban való rögzítése.

Szakma-specifikus munkaszrződés

Ahhoz, hogy a takarító valóban és ténylegesen is elsimert, megbecsült és felelős szakember legyen, meg kell, hogy szülessenek a kompetenciákra, készségekre és állandó szakmai fejlődésre épülő teljesítményalapú munkaszerződések. A tisztaságszakmai jövő akkor lesz "kerek", ha a szakmai vezető mellett az állomány minden egyes tagja is képes lesz felelőséget vállalni a szolgáltatási teljesítményért és hatékonyságért.

2020 - 2025 Szakmapolitikai program

Egy 5 éves program, aminek célja összefogni a szakmailag legaktívabb szakembereket és és az alapvető szakmai kommunikációs kérdések megválaszolásával előkészíteni a következő szakmapolitikai lépéseket. A program önfinaszirozó, semmilyen külső támogatást nem kap.
A program négy projektet foglalmagába. Ezek közül a PEL rendszer már 1999-óta működik és annak most egy új formája indult. A másik három projket teljesen új útakat tapaos és ebből a szempontból ez egy nagy kisérlet is.  Az ÉRTELMEZŐ szakmai szótár már régi álom volt. A TÁDÉ hallgatható képzés a Önképző Klub egyik felvetése volt és szintén itt született meg a MEGRENDELŐ KÖNYVE ötlete is.

Egy kattintásra öntől


A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!