Mottó: Igény, szakszerűség, élmény. Ezek kéz a kézben járnak, bármelyiket elhagyva, bármilyen megfontolásból a másik kettő sem valósulhat meg. Az elmúlt 10 évben több száz bejegyzés született ennek szellemében. Szánd rá az időt és TE több leszel.

Szakmapolitika

A nagy visszatérés

A nagy visszatérés

2015.01.21.

Mint tudjátok, hogy a hatályos szakmai és vizsgakövetelmények értelmében a minimum óraszám egy tisztítás-technológiai szakmunkás képzésnél 480 óra. Ez, ha minden munkanap lenne …

A probléma gyökere

A probléma gyökere

2015.01.20.

Ha megkérdezek egy létesítménygazdát, miért rendel takarítást, általában azt feleli: kell és kész. Tehát a takarítás amolyan szükséges rossz, amiről nem tudják, pontosan milyen …

A helyzet fokozódik

A helyzet fokozódik

2014.04.22.

Az első 12 tanfolyam elindult. Az elmúlt 14 évnek köszönhetően a csatasorba már van húsz szaktanárunk is. A hallgatók (240 fő) ragyogó emberek, akiknek csak egy hibájuk van: rossz helyre …

A csütörtök egy komoly nap

A csütörtök egy komoly nap

2014.03.24.

Pontosabban a március 27 mert itt most egy nap alatt több minden történik majd mint máskor egy egész hónapban. Lényegében 3 fontos történés.

Sokat emlegetett szamár

Sokat emlegetett szamár

2014.03.05.

A sokat emlegetett ár-érték arány akkor jó, ha az adott pénzért ugyanakkora értéket kapok. Jó ár-érték arányról bármilyen árkategóriában lehet. Tehát a jó ár-érték csak akkor …

Vészhelyzet

Vészhelyzet

2014.02.21.

Hát ez a tipikus eset, amikor az ember egyik szeme sír és a másik nevet. Áprilisban egy olyan projekt indul, amihez fogható még nem volt Magyarországon, de Európában sem sok, és olyan …

A FILM

A FILM

2014.01.22.

A projekt beindult, most abban a szakaszban vagyunk, hogy össze kell szedni a cégeket, akik szerepelni akarnak. Eddig 5 jelentkező van. A csütörtöki továbbképzőn ezt a témát is érintem. A …

A hozzáadott vagy nem adott érték...

A hozzáadott vagy nem adott érték...

2014.01.17.

A Holland takarító szövetség nemrégiben közzé tette a 2013-év érték összehasonlítását a különböző szakterületeken. A statisztika lényege kimutatni, hogy milyen eltérések vannak …

Ébresztő 2014 már itt van!

Ébresztő 2014 már itt van!

2014.01.16.

Nyilván még csak a hónap fele telt el, vagy ráérünk még, mert még a fele hátra van. Szóval bár a társaság még csak álmosan tapogatózik, az élet azért halad a maga útján. A …

Szakanyag megrendelő

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

COVID-19

A járvány kitőrésekor készült egy tisztítás-technológiai protokoll, amelynek célja az volt, hogy egyértelmű helyzezet teremtsen a piacon. Az elmúlt fél évben a szektor komolyan reagált a helyzetre és ma már tapasztalatok is vannak a legjobb gyakorlat kapcsán.
Mára már mejött a pandémia második hulláma is, és egyre jobban kristályosodik ki, hogy mi lehet a takarító szektor szerepe, ebben a nem mindennapi krizisben. 

Szabályozott piac

Minősített szakmai vezetők

Szakképzési hierarchia

A nem megfelelő takarítási szolgáltatásnak vannak elsődleges, másodlagos és járulékos kockázatai. Ezen kivül a nem megfelelően szabályozott környezet teret ad az olyan cégeknek is, akiknek eszük ágában sincs munkatársaikat biztonságosan és etikusan foglalkoztatni illetve a területnek megfelelő szakmai szintű szolgáltatásokat nyújtani. A megrendelő elégedettség igazolását intézményesíteni kell.
A formálisan is keretek közé szoritott személyi felelősség és az megkövetelt/elsimert szakmai szint,  teremthet olyan helyzezt, amikor a cég nem adhatja fel a szakmaiságot pusztán csak  piaci poziciók megszerzése érdekében. A lajstromba vett szakmai vezetőket kreditrendszerrel össztönözni kell, hogy személyes fejlődésükkel cégszinten és szektor szinten is hozzájáruljanak a szakma fejlesztéshez.
A szakmai hierarchia már készen van, ez életszerű és hasonlatos a fejlet világok rendszereihez, viszont még nem épült be a takarítók gondolkodásába és a társadalom sem tudja mit tegyen vele. A következő lépés a hierarchiai rendszer tartalommal való megtöltése kell legyen, ennek érdekében viszont a hétköznapi takarítót ki kell mozdítani a jelenlegi dermetségéből. Ez egy időben szakmai és személyiségi fejlesztés is.

Minősített végrehajtói állomány

A hivatásos, B2B szolgáltatásokat nyújtó takarítót le kell választani az egyszerű foglalkoztatásoktól. Igenis ki kell mondani, hogy a tiszítás-technológia egy felelős szakma. Cél kell, hogy legyen, hogy egy bizonyos szinten az állomány 100%-a képzett legyen. Ennek megvalósítása a szakmai vezető egyéni felelősége. Ennek pedig nagyon fontos eleme, a pozició törvényi szabályozása, a szervezeti felépéítés erőviszonyainak rendezése.

Szakma-specifikus szolgáltatási szerződés

A takarítási szolgáltatási szerződés akkor számít megfelelőenek és akkor fogja jó keretek közé az együttműködést, ha az megfelelően írja le a takarítandó területet, az elvárt minőségi szinvonalat (annak minden elemének tekintetében) és az elért eredmény igazolási és ellenörzési rendszerét. Belértve ebbe az elszámolási periodusokat és az azokat követő azonnali fizetést. Mindezekhez pedig szorosan hozzátartozik az alkalmazott eljárások és technológiák nemzeti szabványokban való rögzítése.

Szakma-specifikus munkaszrződés

Ahhoz, hogy a takarító valóban és ténylegesen is elsimert, megbecsült és felelős szakember legyen, meg kell, hogy szülessenek a kompetenciákra, készségekre és állandó szakmai fejlődésre épülő teljesítményalapú munkaszerződések. A tisztaságszakmai jövő akkor lesz "kerek", ha a szakmai vezető mellett az állomány minden egyes tagja is képes lesz felelőséget vállalni a szolgáltatási teljesítményért és hatékonyságért.

2020 - 2025 Szakmapolitikai program

Egy 5 éves program, aminek célja összefogni a szakmailag legaktívabb szakembereket és és az alapvető szakmai kommunikációs kérdések megválaszolásával előkészíteni a következő szakmapolitikai lépéseket. A program önfinaszirozó, semmilyen külső támogatást nem kap.
A program négy projektet foglalmagába. Ezek közül a PEL rendszer már 1999-óta működik és annak most egy új formája indult. A másik három projket teljesen új útakat tapaos és ebből a szempontból ez egy nagy kisérlet is.  Az ÉRTELMEZŐ szakmai szótár már régi álom volt. A TÁDÉ hallgatható képzés a Önképző Klub egyik felvetése volt és szintén itt született meg a MEGRENDELŐ KÖNYVE ötlete is.

Egy kattintásra öntől
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kapcsolat

+36-70-317-5641

tiborritz@gmail.com

Kövessen minket