Mottó: Igény, szakszerűség, élmény. Ezek kéz a kézben járnak, bármelyiket elhagyva, bármilyen megfontolásból a másik kettő sem valósulhat meg. Az elmúlt 10 évben több száz bejegyzés született ennek szellemében. Szánd rá az időt és TE több leszel.

Szakmapolitika

Egy takarító cég megítélése

Egy takarító cég megítélése

2020.08.05.

Mindig is izgalmas volt, hogy egy cég mit állít a reklámjaiban. Ma már azonban az is számít, hogy milyen képet tesz fel magáról a közösségi médiában, mert ma már elég tudni egy cég …

QUAD, a sokkoló jövő

QUAD, a sokkoló jövő

2020.08.04.

Persze, nem tudjuk, hogy mi lesz a jövő, de az emberi lét sajátossága, hogy az evolúciós véletlen kívül fejlesztünk ki képességeket, amelyek adott esetben, adott változásnál …

Hát hogyan tovább, akkor?

Hát hogyan tovább, akkor?

2020.07.30.

Egy olyan szakmában, ahol a megrendelő nem különösen díjazza a szolgáltató munkatársainak felkészültségét izgalmas, hogy milyen a fogadtatása egy szakmai továbbképzésnek. …

Egyszer csak, nyitni kell…

Egyszer csak, nyitni kell…

2020.07.28.

Tegnap mindkét önképzőben igen intenzív nap volt, sokan megmozdultak és sokan elmondták a véleményüket. Alapvetően azt mondhatnám, hogy mindenkinek a saját szemszögéből igaza is van. …

Csak nyugodtan

Csak nyugodtan

2020.07.27.

Nem tudom, ki, hogy van vele, de valahogy most tudatosodott bennem, hogy basszus itt az augusztus. Augusztusban persze van egy szakmunkásvizsga, de aztán csak lesz valami szabadság is. Tervek még …

Formálódik, alakul…

Formálódik, alakul…

2020.07.05.

Az elmúlt hét rendkívül mozgalmas volt, és valójában egy kicsit túl is pörgőt, miközben nem is jutott idő mindenre. Az idei elképzeléseknek megfelelően hétfőn piacra lép az …

„HÁROM HÉT EGY ÉVSZÁZAD”

„HÁROM HÉT EGY ÉVSZÁZAD”

2020.06.27.

Takarítási feladatokat megoldani igazi kihívatás. Minden munka rejt magában néhány nem várt kellemetlen meglepetést, de a takarítandó területen dolgozók hálája mindezért gazdagon …

Programféleség

Programféleség

2020.06.27.

Tisztán kell látnunk és nem minden körülmény segít ebben. Azonban van néhány nagyon fix pont, amiben bízhatunk és ezek mentén előre is léphetnénk. Mik ezek?

A szakmapolitikai kihívás!

A szakmapolitikai kihívás!

2020.06.25.

Amikor egy új projekt elindul mindig nagy a lelkesedés, aztán ez szép lassan alábbhagy. Azt gondolom, hogy a mi esetünkben is a fő kérdés az, hogy milyen célt tudunk kitűzni, ami mögé a …

Szakanyag megrendelő









A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

COVID-19

A járvány kitőrésekor készült egy tisztítás-technológiai protokoll, amelynek célja az volt, hogy egyértelmű helyzezet teremtsen a piacon. Az elmúlt fél évben a szektor komolyan reagált a helyzetre és ma már tapasztalatok is vannak a legjobb gyakorlat kapcsán.
Mára már mejött a pandémia második hulláma is, és egyre jobban kristályosodik ki, hogy mi lehet a takarító szektor szerepe, ebben a nem mindennapi krizisben. 

Szabályozott piac

Minősített szakmai vezetők

Szakképzési hierarchia

A nem megfelelő takarítási szolgáltatásnak vannak elsődleges, másodlagos és járulékos kockázatai. Ezen kivül a nem megfelelően szabályozott környezet teret ad az olyan cégeknek is, akiknek eszük ágában sincs munkatársaikat biztonságosan és etikusan foglalkoztatni illetve a területnek megfelelő szakmai szintű szolgáltatásokat nyújtani. A megrendelő elégedettség igazolását intézményesíteni kell.
A formálisan is keretek közé szoritott személyi felelősség és az megkövetelt/elsimert szakmai szint,  teremthet olyan helyzezt, amikor a cég nem adhatja fel a szakmaiságot pusztán csak  piaci poziciók megszerzése érdekében. A lajstromba vett szakmai vezetőket kreditrendszerrel össztönözni kell, hogy személyes fejlődésükkel cégszinten és szektor szinten is hozzájáruljanak a szakma fejlesztéshez.
A szakmai hierarchia már készen van, ez életszerű és hasonlatos a fejlet világok rendszereihez, viszont még nem épült be a takarítók gondolkodásába és a társadalom sem tudja mit tegyen vele. A következő lépés a hierarchiai rendszer tartalommal való megtöltése kell legyen, ennek érdekében viszont a hétköznapi takarítót ki kell mozdítani a jelenlegi dermetségéből. Ez egy időben szakmai és személyiségi fejlesztés is.

Minősített végrehajtói állomány

A hivatásos, B2B szolgáltatásokat nyújtó takarítót le kell választani az egyszerű foglalkoztatásoktól. Igenis ki kell mondani, hogy a tiszítás-technológia egy felelős szakma. Cél kell, hogy legyen, hogy egy bizonyos szinten az állomány 100%-a képzett legyen. Ennek megvalósítása a szakmai vezető egyéni felelősége. Ennek pedig nagyon fontos eleme, a pozició törvényi szabályozása, a szervezeti felépéítés erőviszonyainak rendezése.

Szakma-specifikus szolgáltatási szerződés

A takarítási szolgáltatási szerződés akkor számít megfelelőenek és akkor fogja jó keretek közé az együttműködést, ha az megfelelően írja le a takarítandó területet, az elvárt minőségi szinvonalat (annak minden elemének tekintetében) és az elért eredmény igazolási és ellenörzési rendszerét. Belértve ebbe az elszámolási periodusokat és az azokat követő azonnali fizetést. Mindezekhez pedig szorosan hozzátartozik az alkalmazott eljárások és technológiák nemzeti szabványokban való rögzítése.

Szakma-specifikus munkaszrződés

Ahhoz, hogy a takarító valóban és ténylegesen is elsimert, megbecsült és felelős szakember legyen, meg kell, hogy szülessenek a kompetenciákra, készségekre és állandó szakmai fejlődésre épülő teljesítményalapú munkaszerződések. A tisztaságszakmai jövő akkor lesz "kerek", ha a szakmai vezető mellett az állomány minden egyes tagja is képes lesz felelőséget vállalni a szolgáltatási teljesítményért és hatékonyságért.

2020 - 2025 Szakmapolitikai program

Egy 5 éves program, aminek célja összefogni a szakmailag legaktívabb szakembereket és és az alapvető szakmai kommunikációs kérdések megválaszolásával előkészíteni a következő szakmapolitikai lépéseket. A program önfinaszirozó, semmilyen külső támogatást nem kap.
A program négy projektet foglalmagába. Ezek közül a PEL rendszer már 1999-óta működik és annak most egy új formája indult. A másik három projket teljesen új útakat tapaos és ebből a szempontból ez egy nagy kisérlet is.  Az ÉRTELMEZŐ szakmai szótár már régi álom volt. A TÁDÉ hallgatható képzés a Önképző Klub egyik felvetése volt és szintén itt született meg a MEGRENDELŐ KÖNYVE ötlete is.

Egy kattintásra öntől












A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
Kapcsolat

+36-70-317-5641

tiborritz@gmail.com

Kövessen minket