Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

RENESZÁNSZ 2.0

 felvilágosodás kora

Itt az ideje, hogy megismerjétek az új koncepciót. A rendszer lényege, hogy minden tudás, ami ahhoz szükséges, hogy egy valaki akadálytalanul végezhesse adott szakmai szinten a munkáját és ebben a lehető leghatékonyabb legyen, részben leírható, megfogalmazható és részben pedig tapasztalat útján szerezhető meg. Erre van most egy gyakorlati javaslatom.

Az új rendszer megoldhatja a munkaerő gondokat és azt cégvezetői fejfájást is, miszerint, ha a körmére néznek a takarító cégnek, kiderülhet, hogy messze nem nyújtja azt, amit ígért. Nyilván vannak és tisztelet a kivételeknek. Akinek nem inge nem veszi magára.

A humán erőforrás menedzsment lényegi célja, hogy olyan vallogatott és folyamatosan fejlesztett emberekkel akar dolgozni, aki képesek olyan értéket kitermelni, ami bőven nyújt fedezetet arra, hogy a mindenkori jogszabályok szerint, abból olyan mértékben részesüljenek, hogy az elégedettséggel töltse el őket és eközben elegendő tartalék maradjon a szervezet továbbfejlesztésére is.

Na de nézzük a bombát!

Reneszánsz 2.0 projekt

A rendszernek három kulcsszereplője van:

A kadét

A mentor

A szponzor

A működési modell a következő:

A következő időszakban folyamatosan kínálatra kerülnek a különböző szakmai szintek anyagai. Jelen pillanatban négy szakmai szintről beszélünk, aminek van állami elismertsége is, és megszerezhető a hivatalos bizonyítvány.

Itt lép be majd egy képzési intézmény. Egy adott szakmai szint 6 tananyagegységet tartalmaz. Minden szakmai szintnek és tananyagegységnek van/lesz egy előzetes tudásfelmérő tesztje. Ez 24 szintnek is tekinthető. A tesztek viszonylag gyorsan képet adnak arról, hogy adott szakmai szintet az ember mennyire birtokol.

A működési modell lényege az autodidakta, kollaborációs tanulás mentori segédlettel.

Jelen pillanatban lektorálás alatt van az első szint, az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ 6 tesztje (ez már elérhető és kipróbálható) és hamarosan elkészülnek a további szintek is. Érdemes kipróbálni, mert az ember rögtőn szembesül a képzési rendszer lényegével, és hát én mondom mellbevágó.

Ezt követően az adott tananyag egységből elérhető egy PDF munka fűzet (önálló tanulásra) és a PPT prezentáció. Mindkettőnek megvan a saját maga szerepe.

A PDF munka fűzet, tartalmazza a szükséges tudásanyagot és az a feladatrendszert, ami ezúttal már nem felet választásos tesztkérdésekből áll, hanem kifejtős. A feladatok az INTÉZMÉNTAKARÍTÓ szintjén nagyon egyszerűek, majd ahogy haladunk felfelé a szakmai szinteken egyre bonyolultabbá válnak.

A tananyag tematikája: 2016-11-01-alap-attekinto-6-tananyagegyseg-rtke.pdf itt található.

A SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ szintjén már majdnem egy vizsgadolgozatnak is megfelel, ha valaki rendesen végigcsinálja. A kulcskérdés pedig itt van, mivel a kadét fegyelmezetten és önállóan tanul, ami nem megszokott és nem egyszerű dolog ezért választ magának egy mentort, aki segíti öt ebben, felügyeli és támogatja a tanulási, önfejlesztési munkáját. Egy munkafüzet, vagyis egy tananyagegység akkor van befejezve, ha a mentor ezt jóváhagyja. Ha egy szakmai szint minden tananyagegysége készen van, akkor a kadét jelentkezhet egy szakképzési intézmény előzetes tudásfelmérőjére, ahol a mi várakozásaink szerint, az ö eredménye 85 – 95%-os lesz, ami azt jelenti, hogy egy abszolút minimális/formális képzést követően vizsgára bocsájtható.

Ha egy vezető nem bízik 100%-ban a rendszerbe akkor még segíthet azon úgy, hogy a prezentációkkal mindezek felett még szervez központi céges tréninget vagy beszélgetéseket is. Az elérhetővé tett prezentációk lényege, hogy a meghatározott információ ne torzuljon el, mindenki ugyanabból a forrásból tanuljon. Természetesen ebbe a folyamatba bevonhatóak a szponzorok is, illetve a gyártok forgalmazók és egy-egy ilyen eseményt ki lehet hegyezni egy adott eljárásra vagy technológiára.

Természetesen itt nem csak arról van szó, hogy minden elméleti síkon megy, egy adott ponton be kell lépnie a gyakorlati képzésnek is. A készségek ilyen irányú fejlesztéséhez is megvannak a működőképes elképzelések. Minden szakmai szint utolsó tananyagegysége a TECHNOLÓGIA, TECHNIKA ÉS EREDMÉNYEK ahol a feladatok már nem csak elméletiek, hanem konkrétan be kell mutatni a mentornak az adott készséget. Ehhez nem feltétlenül kell személyes találkozás, a mentor videón is megnézheti a kadét produktumát és jóváhagyhatja azt, de támogatjuk, hogy a kadétok és mentorok találkozzanak is és beszélgessenek a szakmáról vagy bármiről.

A lényeg, hogy a maximális tudás, minimális idő alatt, a lehető legcéltudatosabban legyen megszerezhető. Ezzel párhuzamosan természetesen fejlődhetnek az emberi és szakmai kapcsolatok is. Ezek hozadéka valójában a hab a tortán.

A kollaborációs önképzés lényege

A takarítóiparban új dolog, de a világban már régebb óta ismert és alkalmazott, elsősorban olyan szakmákban, amelyek nagyon gyorsan fejlődnek és a tanulók az iskolában nem találkoznak a piacon meglévő vagy éppen bevezetés alatt lévő technológiákkal. A takarítóiparban ez kicsit másképp néz ki, a szakma tele van olyan gyakorlókkal, akik soha semmilyen szakképzésben nem vettek részt, és ahogy emelkednek a bérek, szép lassan szorulnak ki a piac azon szakaszáról, ahol a termelési érték nagyobb az átlagosnál. Vagyis ezeknek az embereknek esélyük sincs felzárkózni.

A Reneszánsz 2.0 projekt azt célozza, hogy kollaborációs formában, mentorral támogatott önképzésben a gyakorló személy önerőből is el tudjon érni valamilyen államilag elismert rész szakképesítési vagy szakképesítési szintet. Ha az adott tudásszintet mentora szerint elérte részt vehet egy független képzési intézmény által szervezett előzetes tudásfelmérésen és minimális képzés után máris mehet vizsgára.

1.000 Ft/hó. Célja, hogy a „Kadét” vagyis a fejlődni vágyó megismerkedjen a rendszerrel. A tagsági díj feljogosítja, hogy válasszon magának mentort és térítésmentesen részt vegyen bármilyen rendezvényen, amit a „Reneszánsz 2.0” projekt keretein belül kerül megrendezésre. Ezen felül választott mentorával, amennyiben a mentor is elfogadta öt, megállapodás szerint folyamatosan konzultálhat.

A klubtagságot határozatlan időre, felmondásig lehet megkötni. A tagdíjat havonta kell fizetni. Felmondani, vagy magasabb fokozatra emelni bármikor lehetséges. Ez az úgynevezett „kényelmi” klubtagság is, amikor a szakember éppen nem készül semmilyen vizsgára, de nem akar lemaradni a szakmai eseményekről, akkor költségtakarékossági szempontból érdemes visszalépni erre a szintre.

"RENESZÁNSZ 2.0"

Figyeljen, hogy mentor hitelesítése összhangban legyen a megcélzott szinttel

Név *:
e-mail *:
Mobil *:
A következő szintet célzom meg: *:


Jelenleg *:

Mentoromnak szeretném,amennyiben elfogad *:A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről .

25.000 Ft/hó. Célja, hogy amennyiben a „Kadét” elkötelezte magát amellett, hogy minimum 4 hónap alatt szakmunkás vizsgát tesz, akkor a projekt biztosítja számára a szakirodalmat és amennyiben egy független képzési intézményben sikeres modulzáró vizsgát tesz, a projekt kifizeti az állami vizsgadíjat is.

A klubtagságot legkevesebb 4 hónapra lehet megkötni. Ez 4 hónap után automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg. Lejárta előtt nem csak meghosszabbítható, hanem magasabb vagy alacsonyabb fokozatra is változtatható. Továbbá ebben a periódusban választható más mentor is.

"RENESZÁNSZ 2.0"

Figyeljen, hogy mentor hitelesítése összhangban legyen a megcélzott szinttel

Név *:
e-mail *:
Mobil *:
A következő szintet célzom meg: *:


Jelenleg *:

Mentoromnak szeretném,amennyiben elfogad *:A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről.

35.000 Ft/hó. Célja, hogy amennyiben egy érettségivel is rendelkező tisztítás-technológiai szakmunkás elkötelezte magát amellett, hogy minimum 4 hónap alatt szolgáltatásvezető vizsgát tesz, akkor a projekt biztosítja számára a szakirodalmat és amennyiben egy független képzési intézményben sikeres modulzáró vizsgát tesz, kifizeti az állami vizsgadíjat is.

A klubtagságot legkevesebb 4 hónapra lehet megkötni. Ez 4 hónap után automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg. Lejárta előtt nem csak meghosszabbítható, hanem magasabb vagy alacsonyabb fokozatra is változtatható. Továbbá ebben a periódusban változtatható a mentor személye is.

"RENESZÁNSZ 2.0"

Figyeljen, hogy mentor hitelesítése összhangban legyen a megcélzott szinttel

Név *:
e-mail *:
Mobil *:
A következő szintet célzom meg: *:


Jelenleg *:

Mentoromnak szeretném,amennyiben elfogad *:A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről.

Szponzori klubtagság: minimum 50.000 Ft/hó. Célja, hogy álljának rendelkezésre extra források tudás és technológiai transzferre illetve azok honosítására, mentorok fejlesztésére.

A klubtagságot legkevesebb 4 hónapra lehet megkötni.

A Reneszánsz 2.0 projekt 2018-as célkitűzése:

  •          10 000 fő Intézménytakarító,
  •          2 000 fő önjáró (vezetőüléses) felülettisztító gépkezelő,
  •          1 000 fő tisztítás-technológiai szakmunkás,
  •          100 fő felületspecialista, és
  •          100 fő szolgáltatásvezető.

A klubtagságot legkevesebb 3 hónapra lehet megkötni. Ez az időszak végén automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg.

"RENESZÁNSZ 2.0"

Figyeljen, hogy mentor hitelesítése összhangban legyen a megcélzott szinttel

Név *:
e-mail *:
Mobil *:
A következő szintet célzom meg: *:


Jelenleg *:

Mentoromnak szeretném,amennyiben elfogad *:A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről.