Új termék!

Új termék!
2022.03.22.

Már régebben megkaptam az osztrák mesteranyagot és többször is beszéltünk már arról, lehet-e kezdeni valamit a bécsi vizsgahellyel, de valahogy egy ponton nem tudtunk túllépni. Mára azonban egy két dolog egészen jól alakult.

A szakmunkás-mester tematika újragondolása már tavaly megkezdődött, amikor belevágtunk a szakmunkás új programkövetelményi rendszer szerinti átalakításba. Ekkor a legelőrehaladottabb tematika az EXPLAIN rendszerben volt, ahol kialakult egy olyan tematika, vagyis egy olyan tároló rendszer, ahová bármely szót el lehet helyezni és az része a nagy takarítói tudásnak. A következő lépés, hogy ebben a hat fejezetben, és kb. 15 - 18 tudáshalmazban és azon belül több mint 50 tudáselemben elhelyezett 1 300 szakkifejezéssel párhuzamosan felépítem a képzési tematikát. Itt figyelembe vettem az Osztrák rendszert is, bár egy dologban nem tudunk harmonizálni velük, mert nálunk a kártevőirtó külön szakma. Ettől függetlenül minden témában megtörtént az átvilágítás és a kiegészítés. persze olyan is van, ahol mi vagyunk a fejlettebbek.

Az már tavaly tervben volt, hogy közben készülnek a tesztek is és akkor még az volt a gondolat, Google form lesz a nyerő rendszer. Közben azonban mélyebben megismerkedtem a Norvég KAHOOT rendszerével és úgy néz ki, hogy az lényegesebben többet kínál. Volt egy olyan gondolat is, hogy fejlesztünk egy új programot, de ezt most már végképp elvettem. A KAHOOT mindent tud, amit tudni kell, most már csak az van hátra, hogy első lépésben, kb. 2 000 kérdést bevigyek a rendszerbe a megfelelő struktúrába. Ez csak természetesen az első lépés, mert utána tervben van egy második és egy harmadik lépés is, ugyanebben a nagyságrendben.

A tervek szerint, a rendszer 10 kérdéses tesztekre fog épülni és minden teszt azonosítható lesz egy kódszámmal. Ugyanez a kódszám fog majd megjelenni az EXPLAIN rendszerében is, minden szó mögött. Tehát a tudás ilyen formában egész jól áttekinthető lesz, mert, ha beírod az EXPLAIN keresőjébe a kódot, akkor az adott tudáshalmaz vagy tudáselem összes szócikkét kigyűjti.

Annyi lesz csak a különbség, hogy az EXPLAIN szavai mögött, csak a kód első három karaktere lesz, ugyanis, az „a” betű, ami a kód végén van, azt jelzi, hogy az adott tudáselem, hányadik tesztje. Ugyanis, ha nem férünk bele a 10 kérdésbe, megyünk tovább és a második teszt már „b” jelet kap és így tovább lesznek majd azonosíthatóak a tesztek.

Hogyan tovább és mi a kihívás?

Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy heti 8 – 10 kerül végleges formába és ezeket használjuk az éppen futó szakmunkás és szolgáltatásvezető tanfolyamokon, de nyilván ez nagyon nagy munka és ott az viszonylag lassan térülne meg ezért azt gondoltam, hogy aki szeretné tudását karbantartani és erre szánna 1.000 Forintot havonta, akkor bekapcsolódhat a rendszerbe.

A rendszer direkt e-maliban fog működni és ezt mindenki tekintse edzésnek. Időnként azonban szerveznénk egy úgynevezett KREDITADÓ NAPOT, aminek a lényege az lenne, hogy ellenőrzött körülmények között is ki kéne tölteni a tesztet és akkor az elért eredmények függvényében krediteket írnánk jóvá.

A tesztrendszer itt megrendelhető!

Az ÖTK rendszerében lesz egy kredit nyilvántartási rendszer és az elképzelések szerint, nem csak a tagjainkat tartanánk benne nyilván, hanem bárkit, aki erre jelentkezik. A tagságnak van egy rendszere jogokkal és kötelezettségekkel.  A regisztrált szakembereket ezek nem érintenék, egy bizonyos regisztrációs díj fejében nyilvántartanánk a kreditjeiket.

 

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorbanA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelőA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!