Szakmai levél

Szakmai levél
2022.06.15.

A tegnapi nulla 4 után nehéz lenne mással indítani. Végre ennek a generációnak is meg van a saját hat hármassá, sőt több is annál. Természetesen hatalma gratuláció a fiúknak és az edzőnek és minden szakembernek, aki direkt vagy indirekt módon ebben részt vett, felelősséget vállalt. Mindez persze tanulság nekünk is.

A tegnapi nulla 4 után nehéz lenne mással indítani. Végre ennek a generációnak is meg van a saját hat hármassá, sőt több is annál. Természetesen hatalma gratuláció a fiúknak és az edzőnek és minden szakembernek, aki direkt vagy indirekt módon ebben részt vett, felelősséget vállalt. Mindez persze tanulság nekünk is.

Mire gondolok?

Először is arra, hogy egy verseny nem pusztán egy verseny, hanem annál sokkal több. Mindez a sportban, a politikában és a társadalomban is. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy vannak szakmai versenyek is. A szakmai verseny is több annál, mint, hogy emberek megmérkőznek egymással. A szakmai verseny először is egy olyan vállalás, ami sokan meg sem mernek lépni. Hiszen ki kell állnod a szaktársaid elé és be kell mutatnod, hogy az adott eljárást vagy technológiát hogyan tudod végrehajtani. A verseny időre megy és mégis az idő másodlagos, mert a legtöbb kritika abban érhet, hogy mennyire vagy jó, mennyire vagy helyes.

Szóval a szakmai verseny egy kicsit más, mint egy sportesemény és mégis ugyanaz, mert le kell győznöd önmagad, és ha lehet az ellenfelet is. Más mert alapvetően „csak” erkölcsi győzelem van, de ugyanaz, mert valamilyen szinten készülni kell rá, foglalkozni kell vele és ez jobbá tesz.

Ugyanakkor ez mégsem csak erkölcsi kérdés, mert az itt futott idők előbb vagy utóbb beépülnek a mindennapokba és különösen abból a szempontból fontosak, hogy végül is, ez a validálás egy formája. Olyan formája, ami izgalommal jár, van versenyhangulata, van adrenalin és sokkal több a hétköznapok monotonitásánál. Mindez persze valahol önismeret és önbecsülés is, és aki ezt kihagyja, az valójában teljes értékű nem lehet, mert magadat soha nem ítélheted meg függetlenül. Az itt kapott visszajelzések sem biztos, hogy teljesen objektívek, mégis, ha ügyes vagy el tudsz igazodni abban, hogy végül is, szakmailag hol helyezkedsz el a „táplálékláncban”, és még milyen feladatid vannak hátra, hogy végül is, a szakma mestere legyél.

A SZAKMAI NAP VERSENY május 30-án indult útjára és bár az elején vagyunk, ezt a szakma Formula 1 rendezvényének tekintjük. Mint kreditadó esemény ez egy olyan sorozat, ami előbb vagy utóbb el kell, hogy jusson oda, hogy felmérje és felébressze a piacot. Vagyis nem várhatjuk, hogy a politika teszi rendbe a dolgokat, hanem nekünk kell kiérteni azt, amit majd szabályozni akarunk. A májusi rendezvényen voltunk 43-an, most leszünk 60-an és aztán egyszer csak elérjük a 100-at, 1 000-et és egy ponton túl, aki itt nem jelenik meg, az nem számít a szakmában.

Gyere el és mutasd meg magad!

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorban



A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelő























A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!