Milyen előnye és milyen hátránya van egy szakmai versenynek?

Milyen előnye és milyen hátránya van egy szakmai versenynek?
2022.02.17.

Fogós ravasz kérdés, mert gondolom, azt mindenki tudja és elfogult vagyok ebben a témában. Fontos talán azt megjegyezni, hogy 2007 és 2014 között volt szakmai életem egyik meghatározó időszaka, amikor alkalmam nyílt egy nemzetközi csapat tagjaként megszervezni négy európai szakmai versenyt. Ez az időszak nagyon komoly képzési és versenyszervezési tapasztalatokat hozott, és azt hiszem, én másképpen is látom ezt a helyzetet.

Az Euro Skills (Rotterdam, Lisszabon, Spa-Francorshamps, Lille) egy olyan szakmai program volt, ami addig semmihez nem volt fogható az én szakmai karrieremben. Amit ebben megéltem az egy olyan élmény volt, ami eddig ismeretlen volt számomra.

Látni és átélni azt, amikor egy versenyző aranyérmet kap és kimegy a színpadra és végtelenül örül, akkor valahol belül te még boldogabb vagy, mert tudod, hogy ebben igen nagy részed van és nem elvitatva a versenyző tehetségét, kitartását és elkötelezőségét.

Ha tehát arról beszélünk, hogy mit hoz a szakmai verseny, akkor az egyszerre több dolgot is és nem igazán tudjuk melyik ebből a legfontosabb. Az is nagy kérdés, hogy ki ennek a legnagyobb haszonélvezője, de ezt nem igazán lehet patikamérlegre tenni.

A szakma mindenképpen az, mert akár csak a FORMULA1 versenyben edződött újítások előbb vagy utóbb megtalálják a helyüket a mindennapi életben.

A szektor sem marad ki a jóból, mert itt alapvetően arról szól a megmérettetés, hogy mennyire vonzó egy szakma, mit kínál az a szektor, mennyire fogom ott jól érezni magam. A jövő munkavállalójának ezek egyre fontosabbak, és ha valaki azt mondja a pénz is nagyon számít, akkor fején találtat szöget. A verseny nem más, mint egy olyan tevékenység, amiben kiforrnak és hatékonnyá válnak a technológiák. Tehát rövidebb idő alatt több pénzt termelhetünk és több osztható el.

Az ÖTK egyik elve, hogy aki csatlakozik a klubhoz, eldöntheti egyrészt, hogy melyik régióban kíván aktív lenni, másrészt, ami a talán ennél is fontosabb, hogy melyik Országos Kollégiumnak lesz az elsődleges tagja. Az OK országos témákat kezel és a lényege az, felülkerekedik a regionális szempontokon és olyan programokat fejleszt, amik adott esetben meghatározhatják a szakma jövőjét. Ez rendkívül fontos döntés, mert ezzel tulajdonképpen megalapozza az adott kollégium munkáját. Tagdíja három felé oszlik, ebből a legnagyobb hányadot a kollégium kapja és ennek megfelelően lesz biztosított a működési költsége. Egy kollégium akkor kezd működni, ha van legalább 10 tagja. Ez a legdemokratikusabb módja annak, hogy megmérjük, melyik a legaktuálisabb szakmai cél vagy mikor válik aktuálissá egy szakmai cél.

A TAKARÍTÓI ÖNKÉPZŐ KLUB Egyesület első meghirdetett kollégiuma a VERSENY KOLLÉGIUM és alapvetően minden tagunk felé nyitva áll az út, hogy ha egy kicsit komolyabban veszi önmagát és túl a hétköznapok mókuskerekén, akar valami tenni önmagáért és a szakmáért is. A terveink szerint hamarosan összeáll a ez a minimum 10 fő és akkor és akkor majd Kollégiumi elnököt és titkárt választunk és elkezdődhet az érdemi munka.

Milyen célt tűzhetünk ki?

Nyilván alapvetően minden attól függ, hogy a szakma résztvevői képesek-e kimozdulni a komfort zónájukból és hajlandók-e megmérettetni magukat szakmailag. Aktuális persze a kérdés, hogy mindez miért éri meg? A válasz erre lehet végtelenül egyszerű, de lehet nagyon bonyolult is. Az egyszerű válasz, az egyszerűen az önbecsülés és az önmegvalósítás. A bonyolult azonban már ennél sokkal több dolgot érint, mert ez egyben munkaerő-piaci pozicionálás, aztán egy eljárás vagy technológia előtérbe kerülése, ugyanakkor hírérték és mindjárt másképpen néznek ki azok a cégek, melyek részt vesznek a versenyben. Mindezek mellett a kollégiumban fontos munka fog folyni. Keressük azokat a tevékenységeket és azok látványos bemutatási formáit, amivel felhívhatjuk a potenciális megrendelők figyelmét: ezt tudja a takarító szektor!

Van-e mindennek hátránya?

Nyilván! Minek nincs? Ezzel dolgozni kell, de vannak remények, hogy ennek a munkának nagy eredményei lehetnek. Az egyesületet február 7-én jegyzeték be, tegnap volt az első elnökségi ülés és megállapodtunk, hogy hetente találkozunk. Gőzerővel folynak az adminisztrációs feladatok előkészítése és hamarosan beindul az operatív munka.

Visszatérve a célra!

A bakancslistánkon ott van egy „Takarítók Napja” rendezvény megszervezése, melyek egyik meghatározó programja a szakmai verseny, tehát az állom adott, már csak a határidőt kell kitűzni. A csoportban folyik a szavazás és vannak elképzelések a versenyek összeállítása kapcsán is. Ezért aztán az újonnan alakuló kollégiumnak egyszerre könnyű és nehéz feladata is van. Ez az igazi kihívás!

Kapcsolat: tiborritz@gmail.com

 

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorbanA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelőA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!