MAGYAR TAKARÍTÓK NAPJA

MAGYAR TAKARÍTÓK NAPJA
2022.07.22.

Ezennel elindítom a második félévet. Ez az időszak nem lesz egyszerű tervek szerint minimum 3 tanfolyam indul és ez azt jelenti, hogy 15 szakmai nap versenyre lesz lehetőség. Ezen kívül van egy MAGYAR TAKARÍTÓI NAP és van a MATISZ őszi konferenciája. Ez így együtt 17 esemény.

EKKezdjük a takarítók napjával. Még a nyár elött született határozat az időpontról, de nem volt megállapodás a programról. Kezdetben valami nagy felvonulást akaratunk csinálni, de aztán valahogy alábbhagytak az indulatok.

Ma viszont már elérkeztünk ahhoz a kritikus ponthoz amikor ezzel foglalkozni kell!

Miért fontos és érdekes egy ilyen nap? Először is, nagy kérdés, hogy jok-e a statisztikák? Vagyis ténylegesen is mindössze 34 000 takarító van Magyarországon? Nyilván ezek a bejelentett munkavállalók, azonban vizsgálhatjuk a dolgot úgy is, hogy tágabb értelemben ki számít takarítónak?

Ki vallja magát takarítónak?

Tehát van egy biztosnak tekinthető pont és vannak egyéb adatok. nyilván fontos lenne, hogy pontosan tudjuk, hogy a szektor hány embert foglalkoztat és itt fontos lenne az, hogy ebből mennyi a takarító, mennyi a középvezető és mennyi a cégvezető. Azonban valószínű, hogy ez csak egy hosszútávú terv része lehet.

Jelen pillanatban az mondhatjuk, hogy a szektor a körülmények hatására folyamatosan csökken. legalábbis a statisztikaijáig nyilvántartott munkavállalók tekintetében. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások száma enyhén növekszik és a cégek árbevétele is, sőt még az adózás előtti nyereségük is, legalábbis a NEMZETI CÉGTÁR publikusan elérhető statisztikái szerint. Ennek megfelelően azt mondhatjuk, hogy a Magyarországon foglalkoztatott takarítók bár számuk 2019-ben majdnem elérte a 40 000-et mára, talán a pandémia és egyéb okok miatt visszaesett 34 000 főre. Ez a biztos pont.

nr takaritok foglalkoztatottsag 2022 07 22

 

Azt nem tudjuk, hogy ezzel párhuzamosan az egyéni vállalkozók száma miként alakult és azt sem, hogy a KATA szigoritásokat követően milyen változások jönnek, de egyelőre azt mondhatjuk, hogy ez az állapot.

khs foglakoztatas 2022 07 22

A KSH adatai szerint a jelenlegi foglalkoztatottak száma 4 584 600, ami egyben azt is jelenti, hogy a foglalkoztatottak 0,6%-a takarító. Tehát Magyarországon 1 000 dolgozó emberből 6 fő dolgozik takarítóként. Ez nyilván mutatja a szakma jelentőségét vagy éppen jelentéktelenségét. Minden esetre ez csak statisztikai adatok és nem ismerünk minden számot. Tény az, hogy a fejlett országokban ezek a számok magasabbak és ott az egyéni villózások száma pedig alacsonyabb. A 83 milliós Németországban például 700. 000 emberről beszélnek, akiket a takarító szektor foglalkoztat. Csak egyszerű matek, hogy ha ott van 40 millió munkavállaló, akkor a szám 1,7%, tehát egészen más arányokról beszélünk.  

Visszatérve az alapokhoz, mondjuk, hogy vagyunk 34 000-en, a kérdés tehát az, hogy megmutatjuk-e magunkat a társadalomnak vagy rejtőzködünk a jövőben is és sírdogálunk, hogy alacsony szinten van a társadalmi megítélésénünk.

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorbanA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelőA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!