Az első rendes közygüés

Az első rendes közygüés
2022.03.10.

Több mint 2 év szervezés után elérkeztünk oda, hogy az alapító közgyűlést követően, immár hivatalosan is bejegyezve megtartsuk az első rendes közgyűlésünket. Ennek több fontos napirendi pontja lesz és rendkívül fontos, hogy minden alapító tag jelen legyen, mert ez egy meghatározó lépés lesz az egyesület a szakma életében is.

Egy egyesület felépítése a semmiből nem egyszerű kihívás.

Az első és alapvető kérdés, hogy az adott közösségben van-e igény arra, hogy valamit közösen valósítsunk meg, valamit, ami nem a puszta megélhetés kérdése, hanem egy olyan dolog, ami történelmet ír.

Fontos, hogy itt nem csak igénykérdés a dolog, hanem az a felismerés is, hogy bizonyos eredményeket nem lehet egyénileg elérni, azok csak akkor tudnak eljutni a végkifejlethez, ha konszenzusban születnek. Meghatározóan fontos, hogy a közösség elfogadja és alkalmazza az eredményeket, másképpen azok nem szilárdulnak meg. Ez a megszilárdulás jelenti azt, hogy egy közösségében, egy szakmában vagy egy szektorban kialakul egy szakmai kultúra.

Miről fog szólni a közgyűlés?

Először is a legfontosabb kérdés, hogy mik a céljaink és milyen eszközökkel érjük el majd azokat. Mindezt megelőzően kell, hogy legyen egy víziónk, egy úgynevezett ideális helyzet és ezt célozzák a céljaink.

A vízió az, hogy kialakuljon egy olyan kompetens szakmai közösség, amelynek képességei oly annyira eredményessé tudják tenni az őket alkalmazó szolgáltató szervezetet és a piaci körülményeket, hogy az legális körülmények termelődjön meg olyan juttatások fedezete, amivel ez a közösség közösségként és egyénként is elégedett lesz.

Tehát a mindennek az alapja a kompetens személy, amely aztán közösségeket és közösségen belül szakosodott hálózatokat hoz létre, amik kiérlelik az optimális működést. Ezek a modellek nem születnek meg spontának, ezeket tervezni, tesztelni, terhelni és folyamatosan fejleszteni kell. A végső célt valójában soha nem érjük el, de egy pont után már az utazás is élményeket adhat. Egy pont után már élhetővé válik az üzletág, a munkaadó.

Tehát az első lépés, hogy az egyénnek elsősorban szakmai szempontból jobbnak kell lenni. Ugyanakkor ez nem csak pusztán szakmai kérdés, hanem egy szakmai közöségépítés is és ebben a kontextusban a nemes verseny és a presztizs meghatározó motivációs elemként tudják segíteni az egyén erőfeszítéseit.

Ennek megfelelően a regisztrációt követően a tagnak el kell dönteni, hogy a négy országos kollégium melyikéban akar kifejteni munkát. Miért fontos ez?

Az IRÁNYELV kollégium célja, hogy azzal, hogy a szakma szabályait pontosan megfogalmazza és ezeket egyszerű szabályokba önti segítséget ad abban, hogy a szakember jól szocializálodjon, a lehető leggyorsabban integrálodjon egy szervezetbe és ott minél gyorsabban váljon annak hasznos, termelő tagjává. Lehet, hogy egy csomó szabály még nincs lefektetve, nincs megfogalmazva, de megalkotásukkal egy sor hibát kerülhetünk el, egy csomó zsákutcába nem fogunk belemenni. Ez egy nagyon komoly munka és ne feledjük, hogy a ma irányelvei, később majd szabványokká állnak össze és lehet, hogy néhány szabvány majd jogerőre is emelkedik.

Az ÉRTELMEZŐ kollégium célja, hogy a szakkifejezések mindenki számára érthetőek legyenek. A szakkifejezések ismerete, egyben mutatja a tájékozottságot is, nem véletlenül született a „tolvajnyelv” kifejezés, ami azt jelenti, hogy aki nem ismeri, nem beszéli egy adott közösség szlengjét, azt a közösség nem fogadja be, nem ismeri el. Tehát ennek a kollégiumnak az alapvető tevékenysége és folyamatosan és vég nélkül elemzi az szakszavak ismert definiciót és ha kell javítt rajtuk, továbbá keresi azokat a kifejezéseket, amelyek fontos szakmai szempontokat azonosítanak és ha ezeknek még nincs definicióija, akkor megalkotja azokat.

Az élet azonban nem mindig fenékig tejfel és ameddig nem érkezünk meg abba az ideális világba, mindig lesznek munkadó/munkavállaló konfliktusok, súrlodások, visszaélések. Annak érdekében, hogy ezeket elkerüljük, kiiktassuk és etikus munkakörnyezet valósítsunk meg életre hívtuk a MUNKAÜGYI kollégiumot. Ennek a kollégiumnak a célja az, ahogy azon dolgozzon, hogy miként lehet elérni a nyer-nyer állapotot a foglalkoztatásban. Ebben a kollégiumban vetjük el az igazi klasszikus szakszervezeti, munkavállalói érdeképviseleti munka alpjait. Mivel a szervezet tagjai nem csak munkavállalók, hanem cégvezetők és válllkozók is, remélhetőeleg ez a munka az egyesúly és a korrektség jegyében zajlik majd.

Nem utolsó sorban tanán a legérdekesebb kollégium maradt a végére. A VERSENY kollégium célja, hogy megtaláljon minden olyan formát, ami folyamatosan vagy kampányszerűen vagy egy-egy kiemlet eseményen megvalósítsa a személyi minősítés rendszerét. Úgy látjuk, hogy a személy szakmai és emberi fejlödésére vonatkozóan nem csak a fejlődés a fontos, hanem az objektív visszaigazolás is és szakmai társadalmi presztizs úgyszintén. Ennek a keretrendszerén fog dolgozni a kollégium, azokkal a tagokkal, akiknek ez kiemelten fontos.

Egy tag több kollégiumban is dolgozhat, de le kell adni a voksát egy adott kollégiumra. Ennek nem csak erkölcsileg van jelentősége, hanem ananygilag is, ugyanis egy kollégium költségvetése úgy jön létre, hogy az elsődleges tagjai tagdíjának egy meghatározott része a kollégium virtuális számlájára írodik jová.

A közgyülésünk rendkivül fontos döntése lesz, hogy a következő 3 évben, hogyan osztjuk meg  a tagdíjakat kollégiumok, a regionális szervezetek és az egyesületi központ tekintetében.