A tudás hatalom!

A tudás hatalom!
2022.06.14.

A kihívás nagy, de mindenre iszonyatosan nagy motiváció is van. A kulcskérdés az, hogy miként tudjuk összefoglalni 5 x 30 kérdésbe egy komplett szakma tudásanyagát. Erre több féle koncepció is van és a végleges hamarosan kialakul. Tehát július 2-án olyan kísérletben fogunk részt venni, ami még nem volt sehol a világon.

A kihívás nagy, de mindenre iszonyatosan nagy motiváció is van. A kulcskérdés az, hogy miként tudjuk összefoglalni 5 x 30 kérdésbe egy komplett szakma tudásanyagát. Erre több féle koncepció is van és a végleges hamarosan kialakul. Tehát július 2-án olyan kísérletben fogunk részt venni, ami még nem volt sehol a világon.

Jelentkezz a rendezvényre!

Van egy rendszer, ami felöleli a teljes szakmai tudást, ez 6 fejezet, 27 tudáshalmaz és körülbelül 80 tudáselem, azon belül pedig 1.400 szakkifejezés. Ez a szakma tudása, és már nagyrészt elérhető az EXPLAIN mobil applikáción. Tehát várhatóan a feltett kérdések nem érik derültégből villámcsapásként a résztvevőket.

Van egy rendszer, ami szerint a klasszikusnak tekintett eljárások és technológiák száma 70 darab, ami azt jelenti, hogy akár a Kognitív Szintézis oldaláról közelítem meg, akár a 99 kérdés vonatkozásában ez összesen 129 kérdés per 70 eljárás és technológia. Ez gyors fejszámolással, több mint 9.000 kérdés.

Július 2. nagy mutatványa az lesz, hogy miképpen vallogatjuk ki azt a 150 kérdés, amire majd azt mondjuk, hogy ez majd ad egy olyan keretet, amire azt lehet mondani, hogy reprezentatív mérés és abszolút objektív visszaigazolást ad majd a résztvevőknek.

Imádom az ilyen kihívásokat. Egyrészt minden módszertan elérhető ma a szakirodalomban. Másrészt, 7 év kezdeti tapasztalati és 22 év intézményes tanulás van mögöttem, tehát több mint 6.000 tanuló után érzem, hogy hol tart ma a szakma. Természetesen nincs mindenki azonos szinten, viszont azt látom, hogy aki tanul 1 éven belül a csúcson lehet, ami persze nem 100%, de az átlag fölött van jóval.

A II. szakmai nap célja, hogy megmutassa azt, hogy évi 6 kreditadó rendezvénynél, még akkor is, ha valaki nem mindegyiken tud részt venni, el lehet érni azt, hogy a dolgozó kevesebbet hibázzon, jobb legyen a munkája minősége, kialakuljon benne a takarítástechnikai illemtan és nem utolsó sorban gyorsabb legyen.

Mindez nem jelenti azt, hogy ezek a rendezvények kiváltanák a formális képzéseket, azt viszont jelenti, hogy formában tartják azokat, akik hisznek abban, hogy a takarítás szakma.

Természetesen ezek a rendezvények nem csak a végrehajtó állománynak szólnak, hanem a cégvezetőknek is. Látniuk kell saját szeműkkel, érezniük kell a bőrükön, tapasztalniuk kell az érzést, hogy mit jelent az, hogy szakmai körben mérik meg tudásomat és készségeimet. Nyilván ez nem csak vizsga, hanem tanulás is, tehát a rendszer igyekszik olyan adni, amit az élet nem.

Ugyanakkor van még fejlődési lehetőség is, ugyanis nagy kérdés, hogy egy ilyen rendezvény milyen létszámig tud hatékony lenni. Milyen infrastruktúra kell ahhoz, hogy 150 – 200 fővel is működjön a tanulás és az objektív számonkérés? Ezekre vannak már válaszaink, és ha eljutunk oda, hogy valamelyik szakmai napot már Bécsben szervezhetjük, akkor mindenki érzékelni fogja, hogy miről beszélünk.

Lehet-e készülni egy ilyen rendezvényre? Hát hogyne, sőt kell is!

Jelentkezz a rendezvényre!

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorban



A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelő























A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!