A ÖTK kollégium rendszere

A ÖTK kollégium rendszere
2022.02.18.

Az ÖTK indulásnál 4 Országos kollégium megalapítását tűzte ki célul. Ezek mindegyike olyan feladatot látna el, aminek eredményeire nagy szükség van a szektorban. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni és az ÖTK a szakemberek egy fajta önkormányzata, akkor ezek a kollégiumok úgy is felfoghatóak, mint minisztériumok.

Induláskor úgy terveztük, hogy egy minimális kollégium létszámmal kezdjük, de legyen minden olyan „minisztériumunk” amire szükség van, és ezzel alakuljon is ki az egyesület karaktere. A célok egyértelműek, de mégis az ilyen intézmények működtetésével lehet leginkább kifejezni, hogy pontosan mit és hogyan akarjuk elérni.

Az Országos kollégiumok mindegyike az elnökséghez tagozódik és egymás között nincs alá fölé rendeltség.

ÖTK IRÁNYELV KOLLÉGIUM: Célja, hogy szabályozza a takarítás szakmaiságát. Ennek megfelelően a kollégium célja, hogy minden olyan szempont összefüggésrendszerét feldolgozza, ami szakmai/technológiai fegyelmi kérdés és megalkossa azokat az irányelveket, amelyek később egy ágazati szabvány alapjait képezhetik.

ÖTK MUNKAÜGYI KOLLÉGIUM: Célja, hogy minden olyan szempontot feldolgozzon és szabályozzon, ami a szakemberek foglalkoztatása kapcsán felmerülhet. Ilyen értelemben a tevékenysége alapvetően kitér a munkaszerződéstől, a munkahelyi egészség és biztonság kérdésein keresztül a munkavállalók általános jóllétéig. Tehát működése egy későbbi kollektív szerződést fog megalapozni.

ÖTK VERSENY KOLLÉGIUM: Célja kidolgozni és kialítani olyan látványos versenyzésre alkalmas pályákat és eljárásokat, amelyek segítségévek a szakma meg tudja mutatni a hétköznapokon túli, de a hétköznapokban is alkalmazható képességeit és készségeit. Tehát működése előkészíti a szakmai rendezvények egy az új munkatársakat is vonzó, a piacot lenyűgözni kívánó attrakcióinak rendszerét.   

ÖTK ÉRTELMEZŐ KOLLÉGIUM: Célja polihisztor módjára összegyűjteni és értelmezni minden szakmai vagy a szakmához kapcsolódó fogalmat. Ennek megfelelően folyamatosan karban tart egy adatbázist, ami tartalmaz minden olyan fogalmat, amire egy szakembernek egy meghatározott szakmai szinten szüksége van vagy lehet. A kollégium szorosan együttműködik a nemzetközi EXPLAIN rendszerrel és szakmailag és szakmapolitikailag is lektorálja a rendszerben található fogalmakat.

A tagok belépéskor nem csak azt választják meg, hogy melyik régióban kívánnak tevékenykedni, hanem azt is, hogy melyik Országos kollégium munkáját szeretnék erősíteni. A kollégiumok vezetésére az elnökség kéri fel a kollégiumi elnököt és titkárt és egy éves működést követően, illetve évente a kollégiumnak le kell bonyolítani saját belső választási rendszerét.

A jövőben természetesen nem kizárt, hogy újabb kollégiumok jöjjek létre a folyamatosan bűvölő tagság akarata szerint. Az egyesület alapvető működési filozófiája az, hogy minden olyan projekt, amit a tagság és/vagy az elnökség közép- vagy hosszú távú feladatnak lát, arra kíséreljük meg, hogy jöjjön létre egy kollégium. A tagság választásából aztán pontosan látni fogjuk, hogy ez a téma mennyire képes beágyazódni az egyesület munkájába. Ennek megfelelőn az elnökség majd meghozza a szükséges döntéseket.

Ha tagja akarsz lenni a szervezetnek itt intézheted a belépésedet.

Vissza

Az ÖNKÉPZÉS az egyetlen megoldás

Ha valaki takarításra adja a fejét, ne gondollja, hogy képes lesz hosszú távon előre jutni, ha nem fejlődik szakmailag. Ugyanakkor a fejlődést nem igazán támogatja sem a munkadó, sem az állam és a piac is úgy van vele, hogy olyan keveset költ a takarításra, amilyen keveset csak lehet.
Ebben a kétes helyzetben a személynek kell eldönteni, hogy mit szeretne megvalósítani, hova akar eljutni. A célt neki kell kitűzni és ezért 100%-ban felelőséget is kell vállalnia. Senki nem fogja ebben támogatni, csak magára számíthat.
Aki nem fejlődik az elsorvad, ez  a természet egyik legfontosabb törvénye. 

Régebbi írások

Ki-Kicsoda a takarító szektorbanA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Üdv a tisztaság világában

Azt gondolom, hogy a takarítás, a társadalmi megítélésétől függetlenül, a világ legszebb szakmái közé tartaozik. Nem csak szép, hanem hasznos is, bár ezt nekünk állandóan ismételgetni kell.  Kétségtelen az is, hogy a szakma 30 - 40 évvel ezelött nem így nézett ki és nem is tudta azt, amit ma tud. Az utobbi 10 évben pedig a fejlődés még erőteljesebb volt, a technológiák rendelkezésre állnak, viszont nagy kérdés, hogy a keresleti piac igényili-e, megfizeti-e öket?
A jövő kétségtelenül, majd minket igazol. Már a jelen is, de ez még nem mindenkiben tudatosult. Alapvetően három dolog szükséges ehhez: 1) a szolgáltató cégekenek fel kell nőni a feladathoz és olyan garanciákat kell, hogy adjanak, ami meggyözi a megrendelőket arról, az ÚJ IDŐK eljöttek. 2) a beszállítói piacnak is alkalmazkodni kell az új helyzezthez és úgy kell megszervezniűk a működésüket, hogy hatékonyan tudják kiszolgálni a szakmát. 3) a megrendelőknek sokkal tudatosabban kell majd tendereztetni és vállogatni, mert amit jelen pillanatban a letöbben csinálnak az a kontraszelekció biztos receptje.

Szakanyag megrendelőA csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!