• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • KATANA EDZŐTÁBOR I.
  • TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS 2017
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Vezetői összefoglaló a tréningről (18.12.10)

 

Vezetői összefoglaló a tréningről (18.12.10)

Jelen anyag egy 2 napos (16 – 18 óra) vagy egy hetes (40 óra) tréning vázlat/munka füzete. Az anyag hozzávetőlegesen 40 tételt dolgoz fel, amelyik mindegyikére, a 2 napos tréningen 20 – 25 percet szán átlagban, míg az 5 napos tréning esetében körülbelül 1 órát.

Személyes tapasztalataim szerint a 2 napos tréning leginkább egy belső motivációt erősítő foglalkozás, aminek célja, hogy a dolgozók felismeréseket szerezzenek, a szolgáltatásvezető eszközrendszerével kapcsolatban. Ezzel szemben az 5 napos, már valós közelségbe hozhatja a szolgáltatásvezető vizsga sikeres abszolválását. További 2 napos célzott FŐTÁBLA tréningek együtt és a szakirodalom buzgó tanulmányozásával kiváltható a 200 órás szolgáltatásvezető képzés, amennyiben az illető rendelkezik valós tisztítás-technológiai szakmunkás ismeretekkel és gyakorlattal.

A KATANA EDZŐTÁBOR I. tréning (2 napos), a lehetőségek és a munkabírás függvényében akár 20 - 24 óra foglalkozást[1] is jelenthet, de az alapvető felismerések és megtapasztalások már körülbelül 16 óra után[2] jelentkezhetnek. 

A tréning alapvetően a 2018-ban megjelent „Ritz Tibor: Tisztítás-technológiai Szolgáltatásvezető” könyv alapján zajlik, de van egy plusz anyag is, ami csak a tréning kapcsán érhető el, és ami olyan összekötő elemeket tartalmaz, ami olvasva nem, de egy tréning során viszont nagyon komoly felismeréseket eredményezhet. A tréning a kezdetben elkalandozik a japán kultúra felé, azon belül is a szamuráj kard a központi elem.  Ez a hangulat megalapozásáért és a figyelem felkeltésesért van. A tréningrésztvevőket kiszakítom a mindennapok fogagából és egyben egy új világba adok betekintést, aminek elemei végig ott követik majd a tréninget, mert a párhuzam egyértelmű és alátámasztó/igazoló lesz. Tehát a témaválasztás nem véletlenszerű, a párhuzam jól tapintható lesz és mindez egyben morális alapot is ad, a tanulási/megtapasztalási folyamatnak.

Ez ad majd olyan felismerést, hogy sok megoldhatatlan kihívás valójában éppen egy jó alkalmon egy élvezetes és érdekfeszítő munkára.  Ennek egyik célja a tréning hatékonysága, de alapja lehet egy új céges kultúra megalapozása is.

Az KATANA EDZŐTÁBOR I. kifejezés egyszerre jelenti a „kardal” mint eszközzel/szerszámmal való bánásmód gyakorlását, de sokkal inkább az eszköz „edzését/hőkezelését”, vagyis felkészítését az elkövetkezendő „élet/halál” jellegű feladatra.

Gondolom most már világos: a KATANA EDZŐTÁBOR I. nem más, mint egy eszköz a szolgáltatás tervezésére, szervezésére és fejlesztésre. Szervesen beleértve ebbe egyrészt a technológia megvalósításának törvényszerűségeit, másrészt az emberi erőforrás inspirációs és munkaerő újratermelődési kihívásokat. A tréning belső szakmai célja a felismerések száma átlépjen egy kritikus határ. Ez mérni is tudjuk és fogjuk is.

A tréning első verziója 2004-ban született, amikor még a szolgáltatásvezető nem szerepelt az országos képzési jegyzékben és a piac már nem volt vevő a 900 órás mesterkurzusra. Valójában az anyag erre épült, csak kikerült belőle a szakmunkás tudás (kb. 400 óra), illetve minden nem feltétlenül fontos elsősorban csak a kezdeti időkben jelentőséggel bíró munka/tréning elemek. Körülbelül 15 tréning és 200 résztvevő tapasztalatai után született meg az 1.2-es verzió 2009-ben, amikor a szakképesítés elöször került be az okj-ba, akkor még TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIA SZOLGÁLATVEZETŐ (OKJ 31 853 07 0001 31 01) néven. Az 1.2 verzió alapvetően már 200 órában kezelte a tudást (ami megegyezett a képzési programmal) és volt egy 40 órás verziója is. Ekkor még csak a 2002-ben bevezetett FŐTÁBLA volt a meghatározó tervezési eszköz. A 1.3 verzió 2016-ban került bevezetésre, amikor a néhány éve kikerült szakképzés újra bekerült az okj-ba ezúttal már TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIA SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ (OKJ 52 853 02) vezető néven. A két bizonyítvány egyébként egyenértékű. Ekkor az egyetlen lényeges változás az ALTÁBLA bevezetése volt. Jelen 1.4 verzió egy 18 éves tapasztalatra épül és elhagytam belőle minden nem túl lényeges elemet, mert közben ezeket leírtam a szolgáltatásvezetőknek szóló könyvemben, ami november folyamán meg is jelent a PUBLIO kiadó gondozásában. A könyven megfogalmazott tudás és a tréning hatékonyságának érvényességének tesztelésére, még a megjelenésük elött 2017 és 18 folyamán több tréninget is szerveztem, ezek visszajelzései alapján véglegesítettem a könyvet és a munka füzetet is.

Azt gondolom, hogy ez a verzió és nyilván a könyv együttesen bőven lefedi a 200 órás szolgáltatásvezető képzést, de ugyanakkor a munka füzet úgy került felléptésre, hogy ez a tudás, megfelelő érdeklődésű szakembereknek akár még két nap alatt is átadható legyen. Nyilván ennek lesz majd utólagos feldolgozási időszükséglete is, de ettől még a képzés hatékonysága nagyságrendekkel javulhat.

A munkafüzet anyaga hozzávetőlegesen majdnem akkora, mint a szolgáltatásvezető könyv és bármilyen meglepő nincsenek átfedések. Még az azonos témák is másképpen vannak tárgyalva, tehát magamtól sem másoltam. Ez abból a szempontból fontos, hogy a könyv olvasásra készült és viták megnyugtató lezárására, a munka fűzet pedig egy tréning kísérő anyagának, ami során néha elő kell venni a szolgáltatásvezető, sőt még a szakmunkás könyvet is.

Fontos kérdés, hogy kinek milyen tanulási szokásai vannak. Van, akinek a könyv lapozgatása elégséges is. Az én megfigyeléseim szerint azonban, a lapozgatás sajnos csak felületes tudást ad, az igazi elmélyülést, a téma megvitathatósága hozza. Tehát a tréning jelentősége igen nagy és meghatározó, a szakmai fejlődés rögös útján.

Erőt, s erényt!

"KATANA EDZŐTÁBOR" tréning - Jelentkezési lap

Helyszín: ViV Center Törökbálint, Hosszúrét u. 1. Alagsori konferencia terem. Időpont: 09.00 - 15.00 óra között

A tréning számomra kedvező időpontja: *:

Név *:
Számlázási név/cím *:
e-mail *:
Mobil telefon:
Benevezett személyek száma *:
Rendelkezem szakmai tapasztalattal: *:


Bizonyítványom száma/dátuma *:
A tréning magában foglalja a nyomtatott és dedikált könyvet is. Továbbá a munkafüzetet is. Tudomásul veszem, hogy jelen űrlap díjbekérőként működik és a megrendelt szolgáltatás megfelelő díját átutalom a 10103881-50824100-01000009 bankszámla számra. *:A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

[1] Bentlakásos hétvége fúl extrás program péntek 08.00 – szombat 13.00 (némi alvással)

[2] 2 x 8 óra tréning

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mik a tisztasági szintek?

Egy terület tisztasága, a tisztasági szinttel határozható meg a szerint, hogy milyen jellegű feladatokat kell végezni, ahhoz, hogy a vizsgált terület tiszta legyen. Tiszta szintről akkor beszélünk ha a megrendelő elégedett és jogszabályi feltétel sincs ami nem volt kielégítve. A Napi takarítási szint, az állapot, amikor egyszerű napi takarítási technológiákkal elérhető a Tiszta szint. Továbbá vannak még Átmeneti takarítási és Alaptisztítási szintek is. Ha a vizsgált felületek karbantartást is igényelnek Szanálási szintről beszélünk. Ezen kívül még van két speciális szint mint az Életveszélyes és a Halálos. Utóbbiak a szennyezettség sajátosságaira engednek következtetni.

Mi a FŐTÁBLA?

Az a dokumentum, ami szakmailag kodifikálja a szolgáltatási jegyzéket, úgy hogy az adott szolgáltatáshoz szükséges erőforrások összességét külön számoló táblákban megjeleníti. Nagy előnye, hogy akármelyik paramétert változtatjuk, automatikus változik az ár is. Nagyobb változtatásoknál módosítani kell a tisztítószer vagy az eszköz szükségletet is. A dokumentum a szerződés szakmai melléklete lehet, és minden időszakra kell, hogy legyen egy elfogadott Főtábla. A Matisznak ezzel kapcsolatban van irányelve (IR 02), bár ezt kevesen ismerik.

Mi a különbség az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS között?

A Betanított takarító, az új okj szerint Intézménytakarító egy alapképzettség/rész szakképesítés (EQF2), aki ismeri a takarítás alapvető szabályait és tudja kezelni az összes kézi eszközt illetve néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, hidegvizes nagynyomású mosó vagy gőzfejlesztő. Ezzel szemben a Tisztítás-technológiai szakmunkás (EQF3 iiletve ha csoportvezető is akkor EQF4) tisztában van a szakma összes technológiájával és minden gépet tud kezelni és még másokat is tud irányítani.

Mi a különbség a tárgyi norma és a tételnorma között?

Amikor időnormáról beszélünk fontos megkülönböztetni a tárgyi és a tétel normát. A tárgyi norma mindig egy adott eljárásra vagy technológiára vonatkozik, aminél nincsenek különös körülmények. Vagyis egy nyirkos feltörlés esetén szinte mindegy, hogy azt egy iroda PVC felületén vagy egy szálóda márványpadlóján hajtjuk végre. Ezért ennek a normaideje egy konkrétan megadott eszközzel szűk határok között mozog. Továbbá ha az 1. pont igaz, akkor azt mindenki pontosan tudja, hogy nyirkos feltörlésnél, például 40 cm-es lapos-mop alkalmazásával ö maga mire képes. Természetesen itt is igaz, hogy csak az számít, ha helyesen van végrehajtva. A tételnorma ennél egy kicsit bonyolultabb és itt már nagy jelentősége van a körülményeknek és a peremfeltételeknek is. A tételnorma azt jelenti, hogy adott körülmények között, egy adott területen, egy meghatározott idő alatt egy vagy több eljárás, vagy technológiát kell végrehajtani. A tételnormát tervezzük, a hálóterv segítségével, és nyilván itt is él a hatékonysági vizsgálat, vagyis mennyire volt jó az a terv. Tehát itt a tapasztalatnak rendkívül nagy jelentősége van és az, hogy a tervezés során, az illető milyen tárgyi normákkal számolt, az sok minden elárul arról, hogy szakmailag hol tart az illető.

Mi a munkaterv?

Az a dokumentum, amely a Főtáblában megadott ráfordítási időt napra, személyre és területre lebontja. Továbbá megadja, hogy adott feladat milyen szakmai szintet igényel (ennek most már kisebb a jelentősége, mert ezt egyébként is szabályozza a szakmai és vizsgakövetelmény), persze jelenleg ezt senki nem vizsgálja. Lényege, hogy a cégek között abban lehet különbség, vagyis a verseny abból áll, hogy melyik cég milyen tételekbe[i] rendezi a területi adatokat. A Munkatervnek a minőségmérésben is nagy jelentősége van, hiszen közvetlenül a takarítás után csak akkor ellenőrizhető egy tétel, ha tudjuk, hogy az mikor fejeződik be. [i] Tétel: az egy időben ellenőrzésre bocsájtott tárgyak (külön technológiát igénylő felületek) összessége.