Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Vészhelyzet

 

Vészhelyzet

Hát ez a tipikus eset, amikor az ember egyik szeme sír és a másik nevet. Áprilisban egy olyan projekt indul, amihez fogható még nem volt Magyarországon, de Európában sem sok, és olyan logisztikát is igényel, ami eddig elképzelhetetlen volt a takarítóképzésben. Tulajdonképpen most derül ki, hogy valójában mit is ért az elmúlt 14 – 15 év.

A tények egyszerűen leírhatóak, a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete megnyert egy állami pályázatot, amelynek keretein belül 1 500 főt kell kiképezni Tisztítás-technológiai szakmunkás szintre, az új szakmai és vizsgakövetelmények szerint, 500 órányi képzéssel.

Pusztán csak logisztikailag nézve és feltételezve, hogy sikerül az optimális 25 fős tanfolyamokba rendezni a nebulókat, ez a buli 60 tanfolyamot jelent és 30 000 órányi képzést. Ennek 30%-a elmélet (9 000 óra), amely oktatásához pedagógus vagy andragógus, illetve szakirányú felsőfokú végzettséget ír elő a törvény, a többi pedig gyakorlat (21 000 óra), ahová viszont jól kipróbált öreg róka szakemberek kellenek. Ja és csak érdekességként, ebben a programban van 80 órányi angol társalgási, de főképpen szakmai angol nyelv.

Nem tudom, hogy ezt fel tudjátok-e fogni? Vagy képesek vagytok-e ezt komolyan venni, de a tény, az tény, aláírt és lepecsételt szerződés van a projektre.

Menjünk tovább a számok mentén.

Amennyiben havonta indul 10 tanfolyam, akkor a harmadik hónapban már 30 tanfolyam fut folyamatosan, ami azt jelenti, hogy legalább 90 - 100 tanárra lesz szükségünk a projektben. Mondanom sem kell, hogy a tanfolyamok nem Budapesten zajlanak, tehát elsősorban a vidékieknek áll a zászló, de nyilván bele fogunk abba is kényszerülni, hogy lesz, akinek utazni is kell.

Az én szerepem ebben a projektben az, hogy szakmai és minőségbiztosítási szempontból összefogom. Tehát én itt nem fogok oktatni, csak ha a vészhelyzet vészhelyzete áll elő, viszont minden tanárt olyan helyzetbe kell hoznom, hogy mindent átadhassunk, amit én tudok. Ez szakmai életünk csúcsa lesz, aki ebben részt vesz, egy nagyságrenddel jobb lesz szakmailag.

Szuper!

Nézzük, mink van, és mivel főzünk. Van egy akkreditált 500 órás képzésünk és egy megerősített akkreditált intézményünk. Van 15 év takarítóképzési tapasztalatunk. A program finanszírozása 100%-ban megoldott. A képzési programunk rendkívül kifinomult, az utolsó PP fóliáig minden készen van. A szakmai filmek rendelkezésre állnak, és az angol szakmai anyag esetében már a nyomdai előkészületeknél tartunk. Hamarosan elkészül az online bárhol elérhető egységes tanulmányi rendszerünk, amibe sok minőségbiztosítási és automatizálási funkció épült be, amely nagymértékben támogatja a képzés minőségét.

Azonban szükségünk van jó, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező tanárra, akiket tovább is képeznénk, hogy ez egy olyan képzés legyen, ami Európában is történelmet ír.

A kihívás nagy, a beiskolázott emberek 8 osztályt végzettek és takarítói tapasztalatuk nincs. A nulláról indulnak és három hónap múlva szakmai angolból is vizsgáznak. A tanfolyam napi nyolc órában zajlik, 63 napon keresztül. Három féle foglalkozásunk van: elmélet, készségfejlesztő gyakorlat és üzemi gyakorlat. Ez tehát nem kis kihívás, amire nagyon jól fel kell készülni és nagyon ott kell lenni a szeren.

A helyzet napról-napra fejlődik. Akiket eddig bevontunk az előkészítésbe kőkeményen dolgoznak, rengeteg mindenre van még szükségünk.

Gőzerővel nyomulunk és áprilisban már 30 tanárnak készenlétben kell állnia. Tehát várom a jelentkezéseket. Ahogy jelentkeztek úgy dolgozzuk fel az anyagokat, és két három nap múlva személyesen is találkozhatunk és megbeszélhetjük a részleteket.

Ezen kívül kellenek elméleti oktatási és gyakorlati helyszínek, és a forgalmazóknak is pálya lehet most a helyzet, mert gépekre és eszközökre is lehet még szükségünk. Olyan takarító cégeket is keresünk, ahol üzemi gyakorlatot lehet folytatni, vagy akik le tudnak vezényelni szakoktatóként bárhol egy üzemi gyakorlatként futó nagytakarítást. Ezeket a helyeket minősítenünk kell, és itt ne csak erre a programra gondoljatok, hanem piaci képzésekre is.

Egyszóval, ha valaki bármilyen szerepben részt akar venni ebben a projektben, töltse ki az alábbi jelentkezési lapot és hamarosan személyesen is találkozunk.

Jelentkezési lap ÚJ

Ezúttal jelentkezem az "ÚJRA TANULOK" projektbe

Név *:
e-mail cím *:
Mobil telefon *:
Jelentkezem *:


Rövid szakmai életútam *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!