V. Továbbképzés Ritz Tiborral

 

V. Továbbképzés Ritz Tiborral

A 2014-es év rengeteg újdonságot és rengeteg tapasztalatot hozott, miközben világviszonylatban is elindult egy-két projekt, ami figyelemre érdemes.
Az idei továbbképző átfogó képet kíván adni az elmúlt időszakról és a jövő lehetőségeiről.

Mindig nagyon izgalmas, ha egy évet kell értékelni, és ki kell hámozni, hogy mi volt az a tanulság, ami érdemes egy továbbképzőre. Különösen akkor, ha az az év olyan volt, mint a 2014-es. Talán nem lenne túlzás azt állítani, hogy tavaly több minden történt, mint az elmúlt 10 évben.

Dióhéjban:

Kibontakozott a Leonardo program. Egyértelművé vált, hogy a módosított szakmai és vizsgakövetelményeket mindenki félreértelmezte.

Készült egy 500 órás szakmunkás képzési program, a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete több mint 1200 tisztítás-technológiai szakmunkást képzett, és ennek rendkívüli tapasztalatai voltak. Ezek kapcsán az idei program 640 órára bővült, aminek van hozadéka a piaci képzések számára is.

Megnyertük a 2014-es EuroSkills versenyt, és eldőlt, hogy 2018-ban Magyarországon kerül majd megrendezésre.

Komoly piktogram- és plakátfejlesztés zajlott.

Megkezdtük a CleanEurope felülvizsgálatát, aminek januárban már le is zajlott a belső tesztelése.

Újabb nemzetközi együttműködések indultak, és van pár megálmodott projekt is, amibe bele sem vágtam.

Azt gondolom, hogy 2015 nagy lehetőségeket rejt. A továbbképzés egy olyan nap, amikor mindenki feltöltődhet ötletekkel és motivációval arra, hogy változtassuk meg a körülöttünk lévő világot.

Azért, hogy most ilyen a helyzet, sajnos csak részben okolhatóak a kedvezőtlen gazdasági folyamatok. A „szakma” egyértelműen rossz stratégiát választott, erőteljesen az árversenyre helyezte a hangsúlyt. Azt, hogy ez egy tudatos, jól végiggondolt döntés volt vagy csak belesodródtunk a helyzetbe, és ezért most bűnbakokat lehetne kijelölni, nem érdemes boncolgatni. A lényeg az lenne, miképpen lehet ebből kikászálódni.

Ezért azt javaslom, hogy 2015. február 12-én rendezzünk egy olyan továbbképzési napot, ami legyen egyben programalkotó nap is! Tudom, nem egyszerű tekerni a mókuskereket és közben nagy ívű terveket kovácsolni, de meg kell próbálni! Remélem, a 2014-es év tapasztalatai és eredményei mélyebb megismerése ad majd ehhez lelki erőt.

A továbbképzőnapot három másfél-órás blokkban képzeltem el. A jogszabályok szintjéről kezdjük, majd mélyebbre megyünk a szakmai irányelvek szintjére, és végül megnézzük milyen üzletpolitikai alternatívák állnak jelenleg a rendelkezésünkre. Alapjaiban 9.00 órától 16.00 óráig tervezem, de ha nagyon felizzik a hangulat, folytathatjuk estig.

Tervezett program, 2015. február 12:

09.00 – 10.30 A jogszabály szintű szabályozás szférája. A szakma állami elismerését követő első 10 év tapasztalata. A szakma nemzetközileg kibontakozó hierarchikus struktúrája, annak gyakorlati értelme, és várható piaci hatásai, ennek piaci és szakmapolitikai összefüggései. Alapkérdés: mit és hogyan kell szabályozni még?

10.30 – 11.00 Kávészünet.

11.00 – 12.30 A szakmai irányelv szintű szabályozás szférája. A komplett szakmunkásképzési program és tudás megszerzésének formális és alternatív lehetőségei. A rendelkezésre álló eszközrendszer és a vizsgarendszer jövője. Bekapcsolódás a folyamatokba, egyéni lehetőségek a fejlődésre, és a hiányzó visszacsatolások. Alapkérdés: mik a megválaszolatlan szakmai kérdések?

12.30 – 13.00 Ebédszünet.

13.30 – 16.00 Az üzletpolitikai szintű szabályozás szférája. Üzletági- és egyéni marketing lehetőségek 2015-2018 között. Alapkérdés: milyen kitörési pontjai lehetnek a takarító cégeknek? Reflexiók, beszélgetés, vita és akár konkrét program-alkotás.

Remélem, hogy ez a program meggyőzött arról, hogy érdemes ezt a napot a tudás oltárán feláldozni, és hogy ez nem költség, hanem befektetés.

A részvételi díj 9 900 Ft/fő + áfa, ami tartalmazza a kávét, üdítőt és a szendvics-ebédet.

Jelentkezéshez kattints ide!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!