Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

V. Továbbképzés Ritz Tiborral

 

V. Továbbképzés Ritz Tiborral

A 2014-es év rengeteg újdonságot és rengeteg tapasztalatot hozott, miközben világviszonylatban is elindult egy-két projekt, ami figyelemre érdemes.
Az idei továbbképző átfogó képet kíván adni az elmúlt időszakról és a jövő lehetőségeiről.

Mindig nagyon izgalmas, ha egy évet kell értékelni, és ki kell hámozni, hogy mi volt az a tanulság, ami érdemes egy továbbképzőre. Különösen akkor, ha az az év olyan volt, mint a 2014-es. Talán nem lenne túlzás azt állítani, hogy tavaly több minden történt, mint az elmúlt 10 évben.

Dióhéjban:

Kibontakozott a Leonardo program. Egyértelművé vált, hogy a módosított szakmai és vizsgakövetelményeket mindenki félreértelmezte.

Készült egy 500 órás szakmunkás képzési program, a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete több mint 1200 tisztítás-technológiai szakmunkást képzett, és ennek rendkívüli tapasztalatai voltak. Ezek kapcsán az idei program 640 órára bővült, aminek van hozadéka a piaci képzések számára is.

Megnyertük a 2014-es EuroSkills versenyt, és eldőlt, hogy 2018-ban Magyarországon kerül majd megrendezésre.

Komoly piktogram- és plakátfejlesztés zajlott.

Megkezdtük a CleanEurope felülvizsgálatát, aminek januárban már le is zajlott a belső tesztelése.

Újabb nemzetközi együttműködések indultak, és van pár megálmodott projekt is, amibe bele sem vágtam.

Azt gondolom, hogy 2015 nagy lehetőségeket rejt. A továbbképzés egy olyan nap, amikor mindenki feltöltődhet ötletekkel és motivációval arra, hogy változtassuk meg a körülöttünk lévő világot.

Azért, hogy most ilyen a helyzet, sajnos csak részben okolhatóak a kedvezőtlen gazdasági folyamatok. A „szakma” egyértelműen rossz stratégiát választott, erőteljesen az árversenyre helyezte a hangsúlyt. Azt, hogy ez egy tudatos, jól végiggondolt döntés volt vagy csak belesodródtunk a helyzetbe, és ezért most bűnbakokat lehetne kijelölni, nem érdemes boncolgatni. A lényeg az lenne, miképpen lehet ebből kikászálódni.

Ezért azt javaslom, hogy 2015. február 12-én rendezzünk egy olyan továbbképzési napot, ami legyen egyben programalkotó nap is! Tudom, nem egyszerű tekerni a mókuskereket és közben nagy ívű terveket kovácsolni, de meg kell próbálni! Remélem, a 2014-es év tapasztalatai és eredményei mélyebb megismerése ad majd ehhez lelki erőt.

A továbbképzőnapot három másfél-órás blokkban képzeltem el. A jogszabályok szintjéről kezdjük, majd mélyebbre megyünk a szakmai irányelvek szintjére, és végül megnézzük milyen üzletpolitikai alternatívák állnak jelenleg a rendelkezésünkre. Alapjaiban 9.00 órától 16.00 óráig tervezem, de ha nagyon felizzik a hangulat, folytathatjuk estig.

Tervezett program, 2015. február 12:

09.00 – 10.30 A jogszabály szintű szabályozás szférája. A szakma állami elismerését követő első 10 év tapasztalata. A szakma nemzetközileg kibontakozó hierarchikus struktúrája, annak gyakorlati értelme, és várható piaci hatásai, ennek piaci és szakmapolitikai összefüggései. Alapkérdés: mit és hogyan kell szabályozni még?

10.30 – 11.00 Kávészünet.

11.00 – 12.30 A szakmai irányelv szintű szabályozás szférája. A komplett szakmunkásképzési program és tudás megszerzésének formális és alternatív lehetőségei. A rendelkezésre álló eszközrendszer és a vizsgarendszer jövője. Bekapcsolódás a folyamatokba, egyéni lehetőségek a fejlődésre, és a hiányzó visszacsatolások. Alapkérdés: mik a megválaszolatlan szakmai kérdések?

12.30 – 13.00 Ebédszünet.

13.30 – 16.00 Az üzletpolitikai szintű szabályozás szférája. Üzletági- és egyéni marketing lehetőségek 2015-2018 között. Alapkérdés: milyen kitörési pontjai lehetnek a takarító cégeknek? Reflexiók, beszélgetés, vita és akár konkrét program-alkotás.

Remélem, hogy ez a program meggyőzött arról, hogy érdemes ezt a napot a tudás oltárán feláldozni, és hogy ez nem költség, hanem befektetés.

A részvételi díj 9 900 Ft/fő + áfa, ami tartalmazza a kávét, üdítőt és a szendvics-ebédet.

Jelentkezéshez kattints ide!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!