Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Új világ, új szakma, mi jön még?

 

Új világ, új szakma, mi jön még?

Elképesztő volt az elmúlt 3 hónap. Nem akarok sem panaszkodni sem dicsekedni és most nem is a múlttal akarok foglalkozni, hanem a jövővel. Megint egy olyan helyzet előtt állunk, amikor nagyon komoly lehetőségek egy rövid kis időre megnyílnak, és aki ezen a kapunk belép, új emberré válhat.

Ami mostanában történik igen nagy hatással lesz majd a piacra. Lassan de feltartóztathatatlanul átalakul a képzési piac, jön a környezetbarát tisztítás-technológia védjegy és miközben az okj-ból kikerül a szolgálatvezető, lassan lediplomázik az első tíz felső fokú végzettséggel rendelkező tisztítás-technológiai szakember.

Egy új korszakba lépünk, elmondhatjuk, hogy a képzés minden szinten biztosított, érdekképviselt megteremtette az adminisztrációs alapokat, a keretek készen vannak, a formális és informális kapcsolatok kiépültek és nem utolsó sorban meg van a nemzetközi kitekintés lehetősége. Most kell jönnie a szakmai tömegnek és mindent, ami eddig felhalmozódott meg kell töltenie tartalommal.

Mi történik?

  1. Szeptember végére le kell adnunk a programunkat az EuroSkills 2014 kapcsán. A cél, hogy megszponzoráljunk egy 6 főből álló fiatal csapatot, akikből a legjobb 2 képviselné Magyarországot az 2014 októberében Franciaországban szervezett fiatal szakmunkások Európa bajnokságán. Tudom, hogy mindenkit irritál a gyors döntés, de 18-án volt a kamarai stratégiai nap, a döntés meg van a tisztítás-technológiai szakmára számítanak és a pályázatot hónap végére le kell adni. Ha pedig minden sikerül és a WorldSkills befogadja a tisztítás-technológiát, 2015-ben a legjobb ember Brazíliában fog versenyezni.
  2. Nagy Takarítási Nap, a MATISZ programja. Jó kis buli lesz és kitakartunk pár helyet, amire ráfér a tisztaság és ahol elkel a segítség. Fontos, hogy a társadalom, így is tudomást szerezzen a szakmáról. Amiről én tudok az csütörtökön egy hajléktalan szállás, de a program kedden indul és a részeltek a http://www.matisz.org honlapon lesznek majd. Készül majd fénykép és film és természetesen sajtó is lesz.
  3. Környezetbarát Tisztítás-technológia védjegy. Utolsó fázisába lépett a projekt és hamarosan ismertek lesznek a pályázási feltételek. A rendszer komoly hatással lesz a piacra, ugyanis ez nem csak az élvonalat fogja érinteni, mélyebbre nyúlik majd. Komoly hatásra számíthatunk a rohamléptekében közeledő zöld közbeszerzés kapcsán és jelentős az érdeklődés a piaci oldalról is, mert egy nagy, világ és európai harmonizáció küszöbén állunk.
  4. ZÖLD JELZÉS konferencia, kiállítás és szakmai vetélkedő döntője. Az év kiemelkedő eseménye 3 meghatározó külföldi előadóval, a létesítménygazdálkodási piac két kulcsszereplőjével és néhány nagyon izgalmas témával is, ami újdonságként hat majd a MATISZ eddigi programjaihoz képest. Meg persze szerény személyem is komolyan készül. Ami pedig a Tisztítás-technológia Tudományok Intézetét jelenti, standunkon nagy meglepetéssel készülünk.
  5. LEONARDO Program. Lét év alatt áttekintjük az európai szolgálatvezetői tudás alapjait és alternatíváit, aminek a vége egy komoly tanulmány lesz, ami éles fény lesz majd az éjszakába. A programban Észt, Finn, Lengyel, Olasz és Magyar szakértők vesznek részt. Ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy ne szakadjunk le a világtól, sőt annak élvonalában ott legyünk. A programot a MATISZ koordinálja és figyelni kell az eseményeket, mert lesznek külföldi tapasztalatcserék és ezeket meg lehet majd pályázni.

Október végére a világ átalakul a megnyíló lehetőségek bezárulnak és elkezdődik a belső munka. Van, akinek folytatódik, és van, akinek most kezdődik. A következő nagy fellélegzés 2014 május 6 – 9 az Amszterdamban szervezett ISSA-INTERCLEAN világtalálkozó. Addig sok minden elkészül és meglévő dolgok is lényegesen átalakulnak.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!