Új világ, új szakma, mi jön még?

 

Új világ, új szakma, mi jön még?

Elképesztő volt az elmúlt 3 hónap. Nem akarok sem panaszkodni sem dicsekedni és most nem is a múlttal akarok foglalkozni, hanem a jövővel. Megint egy olyan helyzet előtt állunk, amikor nagyon komoly lehetőségek egy rövid kis időre megnyílnak, és aki ezen a kapunk belép, új emberré válhat.

Ami mostanában történik igen nagy hatással lesz majd a piacra. Lassan de feltartóztathatatlanul átalakul a képzési piac, jön a környezetbarát tisztítás-technológia védjegy és miközben az okj-ból kikerül a szolgálatvezető, lassan lediplomázik az első tíz felső fokú végzettséggel rendelkező tisztítás-technológiai szakember.

Egy új korszakba lépünk, elmondhatjuk, hogy a képzés minden szinten biztosított, érdekképviselt megteremtette az adminisztrációs alapokat, a keretek készen vannak, a formális és informális kapcsolatok kiépültek és nem utolsó sorban meg van a nemzetközi kitekintés lehetősége. Most kell jönnie a szakmai tömegnek és mindent, ami eddig felhalmozódott meg kell töltenie tartalommal.

Mi történik?

  1. Szeptember végére le kell adnunk a programunkat az EuroSkills 2014 kapcsán. A cél, hogy megszponzoráljunk egy 6 főből álló fiatal csapatot, akikből a legjobb 2 képviselné Magyarországot az 2014 októberében Franciaországban szervezett fiatal szakmunkások Európa bajnokságán. Tudom, hogy mindenkit irritál a gyors döntés, de 18-án volt a kamarai stratégiai nap, a döntés meg van a tisztítás-technológiai szakmára számítanak és a pályázatot hónap végére le kell adni. Ha pedig minden sikerül és a WorldSkills befogadja a tisztítás-technológiát, 2015-ben a legjobb ember Brazíliában fog versenyezni.
  2. Nagy Takarítási Nap, a MATISZ programja. Jó kis buli lesz és kitakartunk pár helyet, amire ráfér a tisztaság és ahol elkel a segítség. Fontos, hogy a társadalom, így is tudomást szerezzen a szakmáról. Amiről én tudok az csütörtökön egy hajléktalan szállás, de a program kedden indul és a részeltek a http://www.matisz.org honlapon lesznek majd. Készül majd fénykép és film és természetesen sajtó is lesz.
  3. Környezetbarát Tisztítás-technológia védjegy. Utolsó fázisába lépett a projekt és hamarosan ismertek lesznek a pályázási feltételek. A rendszer komoly hatással lesz a piacra, ugyanis ez nem csak az élvonalat fogja érinteni, mélyebbre nyúlik majd. Komoly hatásra számíthatunk a rohamléptekében közeledő zöld közbeszerzés kapcsán és jelentős az érdeklődés a piaci oldalról is, mert egy nagy, világ és európai harmonizáció küszöbén állunk.
  4. ZÖLD JELZÉS konferencia, kiállítás és szakmai vetélkedő döntője. Az év kiemelkedő eseménye 3 meghatározó külföldi előadóval, a létesítménygazdálkodási piac két kulcsszereplőjével és néhány nagyon izgalmas témával is, ami újdonságként hat majd a MATISZ eddigi programjaihoz képest. Meg persze szerény személyem is komolyan készül. Ami pedig a Tisztítás-technológia Tudományok Intézetét jelenti, standunkon nagy meglepetéssel készülünk.
  5. LEONARDO Program. Lét év alatt áttekintjük az európai szolgálatvezetői tudás alapjait és alternatíváit, aminek a vége egy komoly tanulmány lesz, ami éles fény lesz majd az éjszakába. A programban Észt, Finn, Lengyel, Olasz és Magyar szakértők vesznek részt. Ez egy egyedülálló lehetőség arra, hogy ne szakadjunk le a világtól, sőt annak élvonalában ott legyünk. A programot a MATISZ koordinálja és figyelni kell az eseményeket, mert lesznek külföldi tapasztalatcserék és ezeket meg lehet majd pályázni.

Október végére a világ átalakul a megnyíló lehetőségek bezárulnak és elkezdődik a belső munka. Van, akinek folytatódik, és van, akinek most kezdődik. A következő nagy fellélegzés 2014 május 6 – 9 az Amszterdamban szervezett ISSA-INTERCLEAN világtalálkozó. Addig sok minden elkészül és meglévő dolgok is lényegesen átalakulnak.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!