• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Tudományos fantasztikum II. (19.10.30)

 

Tudományos fantasztikum II. (19.10.30)

Kicsit előreugrottunk az időben, jelenleg 2045-öt írunk és a történetünk főhőse Sámuel, aki jelenleg 29 éves. Apja a takarítói körökben jól ismert László 2035 távozott közölünk és az akkor 19 éves Sámuelnek egyik pillanatról a másikra kellett átvenni a céget.

2035 több szempontból is izgalmas év volt. Ami talán a legfontosabb, hogy ekkor alakult meg az ITT (Innovatív Takarítók Társasága). László is alapító tag volt, akkor volt 72 éves. Nem tudjuk pontosan mi zajlott a gondolataiban, de mindenesetre elnök nem akart lenni. Elnöknek Kasszandrát választottuk és nem, csak azért mert, a 19 éves nő eszméletlenül tökéletesnek látszott, minden féle szempontból. Hanem sokkal, inkább azért mert volt egy olyan víziója, ami emésszen konkrétan más volt, mint eddig bárkié.

Kasszandra édesanyja mongol volt és takarítóként került Magyarországra még 2014-ban. Eleinte Kecskeméten dolgozott, de néhány hónap múlva összeismerkedtek Pállal és Budapesten kerestek munkát. Páll romagyerek volt és rendkívül ambiciózus. A tisztítás-technológiai szakmai vizsgát 2015-ben tették le együtt januárban és Kasszandra áprilisban született. A család egy modern karbantartó műhelyben takarított. A terület irodákkal, szaniter helyiségekkel és az ipari területtel együtt mintegy 7 000 m2 volt és ezt hárman csinálták. A cseperedő lány belenőtt ebbe a kisvállalkozói világba. Nem maradt előtte titokban semmi.

Másik fontos esemény, hogy 2035-ben hirtelen az állam is felébredt csipkerózsika álmából és kötelezővé tette az intézménytakarító képzettségi szintet minden munkavállaló számára, aki a hivatásos takarítóként dolgozott. Ennek következtében aztán viszonylag gyorsan még abban az évben megalakult az Intézménytakarítók Országos Egylete, az IOE. Nem tudom ki találta ki ezt a nevet, de elég érdekes. A szervezet elnöke Géza lett, aki akkor még senki nem ismert és csak azt tudtuk, hogy 19 éves, főiskolán tanul és közben egy közepes takarítócégnél dolgozik.

Tehát a story első 10 évében sok minden történt és Kasszandra ennek kulcsszereplője volt. Sámuel ismerte Gézát és többször is találkoztak, de valahogy soha nem találták meg a közös hangot. Valamikor 40 táján azonban történt egy egészen érdekes dolog.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mi a különbség a súroló és a csiszoló korong között

Különböző méretű kuszált szálas tárcsák és lapok, melyeket intenzív súrolásra terveztek alacsony fordulatszámú vagy rezgő súroló gépekre. Jellemzően nylon szálak vannak összekuszálva és műgyantával rögzítve, illetve a súroló anyag szilicium-karbit vagy korund szemcsék. A tárcsák eredeti szín szabványát, a 3M határozta meg 30 évvel ezelőtt, miszerint a fekete és barna alaptisztításra használatosak, a kék és a zöld intenzív tisztításra ott ahol nincs védőréteg és a piros, ahol van védőréteg. A többi szín a polírozásra alkalmas korongokat jelöli. Manapság ezt a kódrendszert nem minden gyártó tartja be, ezért megfelelő körültekintés szükséges, mielőtt alkalmazzuk az adott korongot. Ezzel szemben a csiszoló korongok csiszoló anyaga a gyémánt. Itt sem egységesek a színkódok,tehát tájékozódni kell felhasználás előtt.

Mi a munkalap?

Az a dokumentum, ami a munkatervet szétszedi egy személy feladataira. A munkalap mindig kizárólagosan egy személy feladatait tartalmazhatja.

Mi az aranylépés?

Az "Aranylépés" egy fogalomrendszer egyik eleme, ami a tisztítás technológiai fegyelmét fogja egybe. Ezen belül az aranylépések, melyekből pontosan négy van, olyan eljárás típusok, melyek minden technológiai során ugyanabban a sorrendben kerülnek alkalmazásra és egymáshoz képesti viszonyukat az úgynevezett "Gyémánt" szabályok határozzák meg.