• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Tudás, ami nincs! (17.06.08)

 

Tudás, ami nincs! (17.06.08)

Az élet zajlik, a fluktuáció az ekébe és bár a bérek is már rég elszálltak a szolgáltatási képesség nem nőtt. Mindezeket összefoglalva az egyre többet fizető megrendelő egyre elégedetlenebbek. Sajnos a jobban megfizetett takarító, nem nyújt többet.

Furcsa értékválságban vagyunk, és egyelőre nem látszik a kiút. Pedig nyíltan kéne beszélni arról, hogy a bérek felzárkóztatása a nyugat-európai szinthez elengedhetetlen, ugyanakkor egy gyors és masszív béremelés sem a hatékonyságot, sem pedig az eredményességet nem javítja csak akkor, ha azt rendkívül körültekintéssel csinálják.

Tudás, ami megszerezhető

A tegnap kiküldött tesztet 42 személy töltötte ki, és az elérhető 22 pontból egy személy érte el a 19 pontot. Gratulálok neki!  Az első napot követően az átlagpontszám 10 körül alakult, tehát van mit tanulni még. A teszt többször is kitölthető itt!

Ez a teszt a legalapvetőbb tudást taglalja.

Lehet, hogy a 100%-os kitöltés hiányában nem is szabadna a szolgáltatásban munkaadóként részt venni. Nem titok hamarosan készen áll az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ könyv, ami a takarítási tudományok alapját képezi, és amire majd ráépül a VEZETŐÜLÉSES GÉPKEZELŐ illetve a SZAKMUNKÁS és a végén a SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ. Ezzel nem fejeződik be a történet ugyanis ezek fölött is van még olyan szakmapolitikai és menedzsment tudás, ami sajnos hiányzik piacról.

A tudás önmagában nem elég

Nyilván tudni egy dolog és csinálni egy másik. Ezen kívül nagyon fontos az üzleti környezet. Jelenleg a takarítási szolgáltatások szabályozása még gyerekcipőben jár, azonban szakmapolitikát szerintem csak az tud csinálni, akinek minden szakmai tudása megvan és folyamatosan fejleszti is magát.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Kovács Zsotza Zsolt2017.06.10. 22:09

Alapvetően egyetértek Tanűr Úr. Valamit azért nem tapasztalok. Írod: >>" Az élet zajlik, a fluktuáció az ekébe és bár a bérek is már rég elszálltak a szolgáltatási képesség nem nőtt. "<< Hmmm..... én nem tapasztalom a bérek elszállását, a máról holnapra vegetálásra elég egy átlagos takarító-fizetés. Írtam erről korábban egy postot: http://zsotza.blogspot.hu/2016/11/takaritohiany.html

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mi a különbség az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS között?

A Betanított takarító, az új okj szerint Intézménytakarító egy alapképzettség/rész szakképesítés (EQF2), aki ismeri a takarítás alapvető szabályait és tudja kezelni az összes kézi eszközt illetve néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, hidegvizes nagynyomású mosó vagy gőzfejlesztő. Ezzel szemben a Tisztítás-technológiai szakmunkás (EQF3 iiletve ha csoportvezető is akkor EQF4) tisztában van a szakma összes technológiájával és minden gépet tud kezelni és még másokat is tud irányítani.

Mit értünk az "elsődleges kockázat" fogalma alatt?

Ha egy adott területet nem takarítanak megfelelően (technológia és gyakoriság), akkor a terület sajátosságainak megfelelően megjelenek bizonyos veszélyek. Jelenleg ha ilyen veszélyt tart nyilván a szakma: Közérzeti, egészségügyi, biztonsági, állagi, működési és környezeti.

Mi a hálóterv?

Módszertan arra, hogy a szolgáltatásvezető meghatározza egy tétel tételnormáját. Ezek a tételnormák kerülnek be a Főtábla soraiba a m2/óra oszlopba. A Hálóterv soraiban tárgyi normákat találunk, ezek rögzítettek és megismerhetőek bárki számára (Matisz normák). 

Mik a tisztasági szintek?

Egy terület tisztasága, a tisztasági szinttel határozható meg a szerint, hogy milyen jellegű feladatokat kell végezni, ahhoz, hogy a vizsgált terület tiszta legyen. Tiszta szintről akkor beszélünk ha a megrendelő elégedett és jogszabályi feltétel sincs ami nem volt kielégítve. A Napi takarítási szint, az állapot, amikor egyszerű napi takarítási technológiákkal elérhető a Tiszta szint. Továbbá vannak még Átmeneti takarítási és Alaptisztítási szintek is. Ha a vizsgált felületek karbantartást is igényelnek Szanálási szintről beszélünk. Ezen kívül még van két speciális szint mint az Életveszélyes és a Halálos. Utóbbiak a szennyezettség sajátosságaira engednek következtetni.

Mi a szolgáltatásvezető mint szakmai szint?

A szolgáltatásvezető OKJ 52 853 02 felső középfokú szakképesítés, amely a tisztítás-technológiai szakmunkás szakképesítésre épül.