Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Tisztítás-technológiai parlament

 

Tisztítás-technológiai parlament

Lehetetlennek tűnik, hogy a takarítóipar megítélési váltáson essen át. Vagy csak rosszul fogtunk hozzá. Bill Gates a Microsoft alapításakor nem azt a célt tűzte ki, hogy a Windows minden gépen ott legyen, hanem, hogy minden háztartásban legyen legalább egy PC. Miközben a Microsoft gépet nem is árult… tehát olyan programokat kell alkotni, amiért bárkinek érdemes gépet venni.

Vagy, ha van gépem, nyilván nyitottabb leszek a programok iránt is. Nagy kérdés tehát milyen célokat kéne kitűzniük a takarító cégvezetőknek, ahhoz, hogy azoknak hatása legyen a piac egészére? Nem tudom teljesen világos-e? Itt most arról van szó, hogy a nem megfelelő egyéni/céges stratégiák miatt a takarítóipar tönkre vágta saját konjunktúráját.

Mára kialakult egy olyan állapot, vagy valójában visszakanyarodtunk 30-évvel korábbra és nem vesznek komolyan. Természetesen ez relatív, a világ fejlődése nem állt meg, 30 évvel ezelőtt nem lehetett eladni takarítási szakértői tudást/szolgáltatást. Ma már igen, viszont az, ahogyan ezért most már „belűről” is láthatjuk a dolgokat azok messze nem sokat változtak.

Miért állunk egy helyben?

2000-ota eltelt 12 évben kialakult egy modellrendszer a takarítóipar megértésére. Le vannak írva bizonyos összefüggések, van technológiai fegyelem rendszer és vannak irányelvek. Azonban a cégvezetők nagy része ezekkel nem foglalkozik. Valahogy nem tudatosul, hogy a favágás nem azért egyre nehezebb, mert kevesebb fa van és azok keményebbek, hanem azért mert nem éles a fejszéje. Hoppá! Meg kéne élezni a fejszét!

Az élesebb fejsze jobb lenne, ha az is igaz lenne, hogy kevesebb a fa és keményebb is?

Nyilván, mondom én. De vajon meg tudja érteni mindenki: bármilyen nehéz is a helyzet életlen fejszével fát vágni, maga a reménytelen és hatékonyatlan munka.

Már régebb óta tervezem, de most talán itt az ideje, hogy lépjünk egy nagyot előre. Tegnap egy hosszabb beszélgetésem volt Héjja Csabával, a MATISZ kommunikáció felelősével és egyik projektünk volt a fő téma. Éspedig a MATISZ régi/új álma, hogy képezzük a létesítménygazdát.

Ez viszont nem olyan egyszerű!

Az én dilemmám az, hogy igen súlyos stratégiai kérdés, hogy nekifogunk, akkor mit tanítsunk. Persze sok minden egyértelmű, de sok minden nem. Visszatérve a tanácsadás során tapasztaltakra, a létesítménygazdák egyáltalán nem látják a szakmaiságot a takarításban, tehát nem gondolják, hogy sok potenciális megismerendő modell, szabályozás és tudás lenne. Tehát nem nagyon motiváltak arra, hogy érdeklődjenek.

Első lépés

Szerintem a képzést megelőzően, a szakmának kell valamit csinálni. Gondolkodjunk nagyban. Ha igaz, amit a KSH állít és van 3 000 cég és legalább 1 000 vállalkozó, akkor ez durván 2 000 – 2 500 döntéshozó sok ember több cégben is benn van). Ezen döntéshozók nagy része nem tisztítás-technológiai szakember, és ami még rosszabb nem is gondolja, hogy az kén, hogy legyen. Az is lehet, hogy ez nem baj csak komolyan kéne, vegye azt a szakterületet, ahol a cége működik.

Második lépés

Gondolkodjunk még nagyobb léptékben. Korlátozzuk a kínálatot, teremtsünk keresletet. Mondjuk azt, hogy van egy 400 fős terem és ott megszervezzük a tisztítás-technológiai parlamentet. Ide csak 400 ember léphet be. Nem több. Ki legyen ez a 400 fő?

Harmadik lépés

Lehet ez időkérdés. Meghirdetjük és az első 400 jelentkező lesz ott. Ez nem biztos, hogy jó, mert fontos lehet a minőség kérdése is. Akkor köthetjük időhöz és referenciákhoz. Ki az első 400, aki tud hozni 3, 4 vagy 5 megbízói referenciát? Szuper, ez egyben már egy piaci statisztika is lenne.

Negyedik lépés

Gondolkodjunk globális méretekben. Ha el tudnánk érni azt, hogy 400 szakember részvételével megszervezünk egy konferenciát, akkor oda olyan előadókat lehet hívni, olyan párbeszédet lehet folytatni és olyan hírértéke van, hogy az vagyonokat érhet a szakmának és a cégvezetőknek is.

Na, ennyi az ötlet mára. Tapasztalat ezzel kapcsolatban nincs. Ebben a témában, mindenki csak szép lehet, de okos nem. Én vállalom a szervezést és a részvételi díj sem probléma, mert ha tényleg össze lehet hozni 400 cégvezetőt, azt meg lehet szponzoráltatni a forgalmazókkal. Mi szoltok hozzá?

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le semmiről!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#7 - Balogh László2013.03.19. 12:30

Ki az a mi?

Ha én is MATISZ vagyok, akkor én is kérek a gittből.

Lehet abban a gittben valami, ha a vezetők ennyire ragaszkodnak hozzá.

Hozzunk létre Gitt Vizsgáló Bizottságot (GVB), hogy ne csak kevesen, hanem minden matisz tag hozzáférjen a gitthez.

#6 - Ritz Tibor2013.03.15. 04:01

A MATISZ mi vagyunk!

#5 - Balogh László2013.03.14. 14:46

Kiindulási pont a MATISZ megújulása, aminek a parlament megtartásáig meg kellene történnie.
Annak érdekében, hogy képes legyen a parlament résztvevőit, 400 tagot befogadni. Végre valóban egy országos, reprezentatív és érdekvédelmi szervezet legyen.

Végre meghaladja a gitt egylet kereteit.

Még szerencse, hogy a tagdíjból futja új gittre, mert a gittrágás is sokszor félbemarad és kiszárad a gitt.

#4 - Ritz Tibor2013.03.02. 11:37

Alapkérdés, hogy miképpen hitelesítjük a 400 főt és, hogy képesek-e lesznek-e megállapodni illetve a megállapodást megtartani, hogy kritikus tömeg meg legyen.

#3 - Hlavács József2013.03.01. 10:39

Részben egyet kell értenem az előttem szólóval, de ez nem máról holnapra történő változás, ez egy összefogás kell, hogy legyen a takarìtó ipar részéről pont az ilyen megközelìtés ellen. Ha létre jön egy "parlament" ami tényleg képviselné a szakmát, az lehetne a köszörű ami élezi a közös fejszét. Amíg ez nem történik meg, addig úgy mint eddig is, majd lesz valami :P

#2 - Ritz Tibor2013.02.28. 08:46

Értem, és egyébként a fejszéd éles?

#1 - kristoff Jutka2013.02.28. 08:17

Gazdasági helyzet nem kedvező.Üzemeltetők arról szeretnének tárgyalni,hogy lehet a dijakat csökkenteni!Összegyülhetünk,de nem látok esélyt a pozitiv változásra.