Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Tényleg célegyenesbe (16.10.17)

 

Tényleg célegyenesbe (16.10.17)

Még négyet kell aludni és megláthatjuk, hogy miképpen éli meg a szakma azt a rendezvényt, ami csak most és csak neki jött létre hatalmas áldozatok árán. Gazdag szakmai és lakossági programok jellemezik, és 40 kiállító mutatja meg magát, ilyen már rég az ideje nem volt Magyarországon.

Helyzet

A Magyar takarítóipar több betegségtől szenved egyszerre, de a legnagyobb akadály ezek közül az, hogy egyáltalán nincs betegségtudata. Félreértés ne essék, tudja a Magyar, hogy nem jól mennyek a dolgok, de nem hiszi, hogy ezért Ö lenne a hibás. Ezt pedig azt jelenti, hogy azt várja, változzon meg az egész világ körülötte és ez pedig lehetetlen.

A betegségek nagyjából úgy foglalhatok össze: önértékelési zavarok széles köre és inkább politikai szemlélet, mint szakmai. Ami pedig szép szóval nem megy, az átnyomja erőből és csodálkozik, hogy mindenki megcsömörlött körülötte.

Nem blöffölök, ahány takarítócég életébe én belelátok, annyiba senki más. Igen, ez már annyira sűrű, hogy lehet, hogy egy kicsit érthetetlen is. Nézzük egyenként:

1)      A mai szolgáltatási kínálat hamis, alulméretezett időráfordításokra épül és még ez sem biztosított. A vevő akkor lenne elégedett, ha a takarítóra nem bíznának több mint 100 m2/óra teljesítményt, azonban a pályázatot csak 200-al lehet megnyerni. A csavar azonban az, hogy a mindennapokban csak annyi ember van a területen, hogy 300-at kéne, megcsináljanak. Na ná, hogy nem megy és állandóan kifogásol valamit, valaki.

2)      Bármerre járok a takarítók olyan eszközökkel dolgoznak, ami szégyen és gyalázat. Tehát nem csak az ember kevés, hanem aki van, az nem képzett és még ráadásul rendes eszköze sincs. A motivációs szintje, pedig valahol 1 000 méter mélyen van a föld alatt.

Vannak persze jó cégek is, csak kevesen.

A kiút

Ha egy házban benne lakunk, azt nehéz felújítani, de nem lehetetlen. Legfontosabb szempont a politikai akarat és az érdekérvényesítő szerep. Itt jön be a nehéz vállasztás, mert a cél tényleg az lenne, hogy ha 200-al pályázunk, akkor a 200-at jó minőségbe tudjuk is elvégezni. Ehhez viszont jól képzett ember és megfelelő eszközrendszer, jó menedzsment és minőségmérés kell. Az embereknek fontos, hogy egy jól ellenőrzött és következetes rendszerbe dolgozzanak. Ez ma nagyon kevés cégnél adatik meg.

A pénteki konferencia második blokkjának utolsó előadása az enyém.

Most mondom, kemény leszek, mint a kád széle. Nem rád haragszom, hanem érted. Szóval 2017 történelmi év lesz abból a szempontból, hogy minden kész vagy 95%-ban elő van készítve, csak a takarítócégek szándéka hiányzik. Ha valaki részt vesz, mint a két blokkon megérti, a munkaerőhiány nem magától lett és nem fog magától meg oldódni sem. A munkaerőhiány a vállalkozások 25 év alatt felhalmozott emberi erőforrás kezelési hiányosságainak eredménye. A viszonylagos cserék csődje. Ha ezt megérted, másképpen nézel majd rá az akadályra.

Eközben a világ halad előre

Dönteni kell, mert minden lehetőség elmegy. Az eszközrendszer készen áll, de még csak kevesen élnek vele. A konferenciára itt jelentkezhetsz.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!