Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Tallinni gondolatok

 

Tallinni gondolatok

Hát Észtország észtvesztő volt. Pontosabban nem az ország, hanem a Leonardo programra összejött társaság. Sokukat már régebbről ismertem, de most több idő volt egymás mélyebb megismerésére. A mostani találkozó az első volt és még 6 van hátra, a következő 2 évben.

Azon kívül, hogy gyors áttekintést kaptunk az Észt, Lengyel, Olasz és Finn szakképzési rendszerről, a találkozó legfontosabb célja azt volt, hogy meghatározzuk, hogy a két éves program során milyen értékes végterméket állítunk elő, kik lesznek annak kedvezményezettjei és milyen változást okozhat, ha megosztjuk.

Én most úgy látom, hogy a mi szempontunkból ez egy megerősítés, hogy jó úton járunk. A Finn és az Észt modell igen jól ki van találva és jól is működik. Elképesztő az a történet, ami Finnországban 1952-ben kezdődött az első szakkönyvvel és néhány nagyon lelkes emberrel, aki 25 év alatt létrehozták az alapokat és mindezt mintegy megkoronázva a 70-es évek végére megteremtették a tudományos fokozat megszerzésének lehetőségét a takarításban is. Akkor még Dr.WC-nek becézték az embert ma már olyan szakmai grémium alakult ki, ahol a középmezőny is irigylésre méltó. Az Olaszok és a Lengyelek az út elején járnak, mi meg a közepén.

Hamarosan (február) elkészül az az összehasonlító táblázat, ami legalább hat-nyolc féle szempontból vizsgálja majd a partner országok rendszerét. Ez lesz az első termékünk. Ennek jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy a most megjelent OKJ tisztítás-technológiai szakmai és vizsgakövetelmények nagyon gyorsan felülvizsgálatra szorulnak és akkor már célszerű lenne Európai kontextusban vizsgálni.

Másik fontos kérdés, hogy bár az Észteknek és Finneknek szabványuk van (nem tévedés) a szakszavakról, és ez már önmagában is érdekes szempont, sőt számunkra lehet célkitűzés, ugyanakkor egy olyan értelmező szótár, ami adott esetben még többnyelvű is, nagyon hasznos termék lenne a piacon. Ilyen még nem volt.

A három intenzív nap első eredményei részemre elsősorban abból a szempontból voltak fontosak, hogy felmérhettem azt, hogy mi lehet a cél, ami nem sért érdeket és ugyanakkor a fejlett országoknak is jelent valamit. Ez nem más, mint a takarítóipar speciális PR-ja, amire most Európai szinten nyílik lehetőség. Ez a csoport azt is célul tűzte ki, hogy bizonyos megfogalmazásokkal muníciót szolgáltasson ehhez a harchoz.

A MATISZ vonatkozásában és nyilván ilyen értelemben az egész takarítóipar és a megrendelők szempontjából formálódik a 2014-es nemzetközi szuperkonferencia, amikor Európa meghatározó tudáscsomagjait Budapestre visszük. Ugyanis nagyjából egy év múlva a képzési rendszerek sajátosságain keresztül, olyan szakmai és szakmapolitikai szempontok kerülnek megfogalmazásra, amik gyökereiben változtathatják meg a társadalom szemében, a takarításról kialakult képet.  

Kicsit sem túlzás, amiről beszélek, mert azt már az idei konferencián látni fogjátok, hogy itt több műhelyben is folyik munka és nem csak Európában.

  • A Keith Backer előadása éppen erről szól majd, hogy milyen pályán mozog a világ legnagyobb szakmai szervezete az ISSA. A MATISZ tagjai tagok ebben a szervezetben, és ha akarnak, beleláthatnak a boszorkánykonyhába, tehát 2014 tavaszán (ISSA/INTERCLEAN) körvonalazódni fog a változás.
  • A környezetbarát minősítésnek rengeteg olyan oldalága van, amit átalakítja majd a technológiai piacot is. Ennek megfelelően a forgalmazóknak is át kell gondolni, hogy miképpen alakítják át majd a kináltukat.
  • Az új OKJ, amikor majd kiderül, hogy a minimum szakmunkás képzés nem lehet majd 500 óra alatt, azt is hozza majd magával, hogy pontosítani kell majd, hogy mit is értünk ez a képzés alatt és kinek szól az. Nem utolsó sorban van egy EQF nevű EU osztályozási rendszer, ahova majd be kell sorolni a kimenetet. Ez a besorolás pedig majd meghatározó lesz abból a szempontból is, hogy a köz- vagy piaci beszerzésben hogyan kell meghatározni majd a szakmai követelményeket.
  • A szakmai versenyek olyan változásokat hozhatnak, amelyekre eddig nem számítottunk. A szakmát újra kell építeni, azt akarjuk, hogy másképp nézzenek ránk és elhiggyék, hogy a szolgáltatásainknak van hozzáadott értéke és a takarítóipar nem rabszolga-kereskedők gyülekezete.

Végezetül összefoglalva azt mondhatnám, hogy most újra elindult egy „vonat”, amin ezúttal viszont nemzeti, EU és világviszonylatban „keverik a kártyát”. A MATISZ ott van a „kalauzok” között, rengeteget tud segíteni, de a kérdés az, hogy ki lesz a „játékosok” között. Egyelőre regisztrálj a konferenciára és kezdjél gondolkodni azon, hogy mennyi tudást akarsz magadba fektetni.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!