Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szente Karolina: Víztelenedünk = spórolunk (17.06.30)

 

Szente Karolina: Víztelenedünk = spórolunk (17.06.30)

Mindig van valami új, a kérdés persze az, hogy tudjuk-e ezt még követni. Egyik volt tanítványom ma Svájcan él és az Aston Martin svájci központjának a tisztaságáért felelős. A következő cikket Ö küldte.

A folyamatosan fejlődő építőiparral a takarító szakmának időről időre újabb, sokszor fejtörést okozó kihívásokkal kell szembenéznie. Az ember életterébe bekerülnek eddig ott nem szereplő anyagok, felületek. Örömmel tapasztalom, hogy a szakmai fejlesztés nem állt meg, kényelmesen hátradőlve.

Jelen írásnak azonban nem annyira az új, tisztítandó felületek a témája, hanem egy költségcsökkentési fejlesztés, ami 2017 májusában került nyilvánosságra egy svájci piacvezető cégtől.

Cégvezető múltamban magam is igyekeztem időről időre sorra venni azokat a tényezőket, amelyek alkalmazásával egy egyensúlyt lehet tartani a céges kasszában, ahol elsődleges szempont, hogy az egyre nehezedő gazdasági helyzetben ne a dolgozót nyomorgassuk megvonásokkal, aki alappillére a vállalkozásnak.

A sokféle költségcsökkentési terület közül nézzük meg most a tisztítószert!

Az új fejlesztés alapgondolata, hogy ne vásároljunk, szállítsunk és tároljunk vizet. Megoldásként erre megjelentek már annak idején a koncentrátumok, különböző adagolók hozzá és a tisztítószeres oldat végleges elkészítésére adagoló rendszerek.

Nem is gondoltuk volna, hogy ezek átmenetet képeznek egy olyan megoldás felé, amely alkalmazása során minimálisra csökkenthető az emberi “saccperkábé-oldatkészítési” tényező.

A fent említett cég már korábban kifejlesztett technológiái között szerepel a szaniter felületek habos tisztítása napi takarítási területen, amely jelentősen csökkenti a tisztítószer-felhasználást, a ráfordított logisztikai időt, stb, mégis egy tökéletes hatást könyvelhetünk el magunknak az eljárás alkalmazásával. 

A legfrissebb innovációjuk a granulátum.

Az előállítás során felhasznált, szállítandó, tárolandó vízmennyiséget tehát a nullára redukálták. Ez már eleve egy csökkentett kiadásokat igénylő terméket garantál, amelynél nem utolsó szempont a környezetvédelmi tényező.

A granulátumok csomagolt mennyisége egy speciális habosító flakon keverési arányaihoz lett tervezve, ezzel megakadályozva a felesleges tisztítószer-túladagolást, és merőben egyszerűbbé téve az oldat elkészítését. Ami hátramarad, az az 5-10 literes veszélyes hulladéknak minősülő kannák helyett mindössze egy kis vízhatlan tasak, mint amiben pl. a kávéházi cukor van.

A granulátum formában elérhető termékekből egyelőre hármat dobtak piacra, egy 7-8 pH-értékű általános felület-tisztítószert a megfelelő habosító flakonnal, egy 2-3 pH értékű szaniter-tisztítószert szintén a saját flakonjával, és egy 7-8 pH-jú általános és padlótisztító granulátumot, mely gépi használatra is tökéletesen alkalmazható.

Költségcsökkentési tényezők:

- Előállítás során nincs felhasznált vízmennyiség

- szállításnál és tárolásnál jóval kisebb térfelhasználás

- szállításnál, rakodásnál minimális súlyú anyag mozgatása

- oldat keverése alkalmával 100 %-os pontosság illetve a folyamat egyszerűsége

- felhasznált tisztítószer mennyiségének jelentős csökkenése

- logisztikai idő jelentős csökkenése

- hátrahagyott hulladék mennyiségi csökkenése és minőségi egyszerűsödése

- mindezek mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a – bár inkább hosszabb távon értékelhető – környezetvédelmi szempontokat, melyek az előállításnál, szállításnál, tárolásnál, alkalmazásnál, illetve a hulladékkezelésnél egyaránt jelentősek

Köszönöm, hogy érdeklődéssel végigolvasták az írásomat, további érdeklődésre és kérdésekre szívesen válaszolok.

Elképzeléseknek megfelelő szakmai sikereket kívánok,

üdvözlettel:

Szente Karolina

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!