• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS 2017
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Szektor keresztmetszet III. (19.02.20)

 

Szektor keresztmetszet III. (19.02.20)

A történelem nem dicsőség és nem is szégyellni való. A történelem tanulság, ami csak az adott időszak sajátosságain belül ítélhető meg. Ha csak az elmúlt kétezer egynéhány évre nézünk vissza, hatalmas fejlődést és áthalkulást láthatunk. Az evolúció bárki bármit is gondoljon tapintható valóság még a 2000 év alatt is.

A történelem lényege ez lenne, és nem a lovas szobrok imádata. Még mélyebbre ásva az evolúció nem feltétlenül a jó, a fejlett, vagy a ma ideálisnak látott felé halad. Annak sajátos irányai az adott kor kihívásaira adott válaszok szerint alakulnak ki. Ezek időnként egy, egy ember gondolkodása is hatalmas hatással van. Ha más irányok kerültek volna előtérbe, lehet, hogy mára már kihalt volna az emberiség. Azonban az is lehetett volna, vagy egy fenntartható és virágzó civilizáció lenne, mint ahogy nincs.

A modern takarítási szolgáltatások történelme, ami hozzávetőleges 25 – 35 évre tud visszatekinteni, sok mindent megélt, a szolgáltatás ne halt ki, de nem is virágzik. Sokféle próbálkozás volt ez idő alatt, azonban a megrendelők alapvető hozzáállása nem változott. A szektor cégvezetői igyekeznek belesimulni ebbe, a helyzetbe, és bár a legnagyobb fejlesztésekre most lenne szükség, az látszik, hogy a szektor a szó legszorosabb értelmében alszik vagy haldoklik, vagy álmodva vérzik el...

A ma elérhető statisztikák szerint 2019-ben csökkent a szolgáltatók száma és a foglalkoztatott emberek száma is. Öt év távlatában a cégek száma 1000-el lett kevesebb és a foglalkoztatás csökkenés is minimum több ezres nagyságrend. Nincsenek statisztikák a visszaszervezésekről, de nem fogok meglepődni, ha év végén azt látjuk majd, hogy a takarítószektor ember vesztessége 10 000 fő felett lesz.

Ez persze pozitívan is felfogható lenne, mert végül is tisztul a piac…

Az lehet, hogy 2018 árbevétele megközelíti majd a 200 milliárdot, de az is lehet, hogy 2019 egy legalább 15 – 20%-os csökkenést hoz majd. Ez mostanában dől majd el és nagymértékben függ attól, hogy az ártárgyalások miképpen alakulnak. A kritikus kérdés, a szektor hozzáadott érték területén van. A cégek soha nem látott hatékonyságfejlesztést kell, hogy végrehajtsanak, különben a 2019 egy katasztrófa év lesz. Itt tartunk most.

Na most mondhatod a magadét.

vissza

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mi a különbség az INTÉZMÉNYTAKARÍTÓ és a TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI SZAKMUNKÁS között?

A Betanított takarító, az új okj szerint Intézménytakarító egy alapképzettség/rész szakképesítés (EQF2), aki ismeri a takarítás alapvető szabályait és tudja kezelni az összes kézi eszközt illetve néhány egyszerűbb gépet mind a porszívó, hidegvizes nagynyomású mosó vagy gőzfejlesztő. Ezzel szemben a Tisztítás-technológiai szakmunkás (EQF3 iiletve ha csoportvezető is akkor EQF4) tisztában van a szakma összes technológiájával és minden gépet tud kezelni és még másokat is tud irányítani.

Mi is pontosan a fertőtlenítés?

Dr, Pechó és Dr. Millasin szerint "A fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely fertőző forrásból a külső környezetbe került kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőző képességük megszüntetésre (inaktiválására) irányul." Idézet bezárva. Ehhez én még hozzátenném, hogy inaktiválásnak az is tekinthető ha a mikroorganizmusokat speciálisan erre a célra fejlesztett mikroszálas kendőbe összeszedjük és eltávolítjuk a területről. Ebben az esetben a területen nem használunk vegyi fertőtlenítő ágenst. 

Mik a tisztasági szintek?

Egy terület tisztasága, a tisztasági szinttel határozható meg a szerint, hogy milyen jellegű feladatokat kell végezni, ahhoz, hogy a vizsgált terület tiszta legyen. Tiszta szintről akkor beszélünk ha a megrendelő elégedett és jogszabályi feltétel sincs ami nem volt kielégítve. A Napi takarítási szint, az állapot, amikor egyszerű napi takarítási technológiákkal elérhető a Tiszta szint. Továbbá vannak még Átmeneti takarítási és Alaptisztítási szintek is. Ha a vizsgált felületek karbantartást is igényelnek Szanálási szintről beszélünk. Ezen kívül még van két speciális szint mint az Életveszélyes és a Halálos. Utóbbiak a szennyezettség sajátosságaira engednek következtetni.

Mi a teljesítési igazolás?

Az a dokumentum, amit a megrendelő állít ki, a szolgáltatási szerződésben meghatározott rendszer szerint, a beérkezett Belső tanúsítványok alapján. Ez képezi a díjbekérő (az ÁFA fizetés szempontjából van jelentősége) vagy a számlázás alapját.

Ki a mentor?

Mit jelent a mentorálás és ki is az a mentor? Aligha vitatható ma már, hogy az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt fogalompár ma az oktatás területén a mentor és a mentorálás. Nincs olyan számottevő fejlesztőprogram, amelyben nem jelenik meg a mentor személye és a mentorálás tevékenysége. A mentorálás fogalmát ma az élet számos területén használják, ám kevesen tudják, hogy a szó mit jelent. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint atyai barát, pártfogó, nevelő jelentéssel egyenértékű. A mai szóhasználatban egy olyan személyt jelent, aki – mint idősebb és tapasztaltabb barát, tanár vagy tanácsadó – atyailag segít jó tanácsokkal valakit. Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll rendelkezésre. A mentor elkíséri a munkatársat szakmai fejlődése során, és példát mutat neki (hu.wikipedia.org/wiki/Mentor).