• ask the expert
  • Szolgvez könyv
  • TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS 2017
  • Szolgáltatások és termékek megrendelése

Szektor keresztmetszet III. (19.02.20)

 

Szektor keresztmetszet III. (19.02.20)

A történelem nem dicsőség és nem is szégyellni való. A történelem tanulság, ami csak az adott időszak sajátosságain belül ítélhető meg. Ha csak az elmúlt kétezer egynéhány évre nézünk vissza, hatalmas fejlődést és áthalkulást láthatunk. Az evolúció bárki bármit is gondoljon tapintható valóság még a 2000 év alatt is.

A történelem lényege ez lenne, és nem a lovas szobrok imádata. Még mélyebbre ásva az evolúció nem feltétlenül a jó, a fejlett, vagy a ma ideálisnak látott felé halad. Annak sajátos irányai az adott kor kihívásaira adott válaszok szerint alakulnak ki. Ezek időnként egy, egy ember gondolkodása is hatalmas hatással van. Ha más irányok kerültek volna előtérbe, lehet, hogy mára már kihalt volna az emberiség. Azonban az is lehetett volna, vagy egy fenntartható és virágzó civilizáció lenne, mint ahogy nincs.

A modern takarítási szolgáltatások történelme, ami hozzávetőleges 25 – 35 évre tud visszatekinteni, sok mindent megélt, a szolgáltatás ne halt ki, de nem is virágzik. Sokféle próbálkozás volt ez idő alatt, azonban a megrendelők alapvető hozzáállása nem változott. A szektor cégvezetői igyekeznek belesimulni ebbe, a helyzetbe, és bár a legnagyobb fejlesztésekre most lenne szükség, az látszik, hogy a szektor a szó legszorosabb értelmében alszik vagy haldoklik, vagy álmodva vérzik el...

A ma elérhető statisztikák szerint 2019-ben csökkent a szolgáltatók száma és a foglalkoztatott emberek száma is. Öt év távlatában a cégek száma 1000-el lett kevesebb és a foglalkoztatás csökkenés is minimum több ezres nagyságrend. Nincsenek statisztikák a visszaszervezésekről, de nem fogok meglepődni, ha év végén azt látjuk majd, hogy a takarítószektor ember vesztessége 10 000 fő felett lesz.

Ez persze pozitívan is felfogható lenne, mert végül is tisztul a piac…

Az lehet, hogy 2018 árbevétele megközelíti majd a 200 milliárdot, de az is lehet, hogy 2019 egy legalább 15 – 20%-os csökkenést hoz majd. Ez mostanában dől majd el és nagymértékben függ attól, hogy az ártárgyalások miképpen alakulnak. A kritikus kérdés, a szektor hozzáadott érték területén van. A cégek soha nem látott hatékonyságfejlesztést kell, hogy végrehajtsanak, különben a 2019 egy katasztrófa év lesz. Itt tartunk most.

Na most mondhatod a magadét.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai szótár

Mi a tisztítás-technológiai szolgáltatás definíciója?

Egy formailag és tartalmilag értékelhető, bizalmi, dokumentált és a lehetőségekhez mérten integrált szolgáltatás, mely során egy előre meghatározott területről, az oda neme való és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat távolítják el vagy tartják távol szakszerű módszerekkel és tervezett időben.

Mi a belső tanúsítvány?

Ha a Munkalapra a munkalap tulajdonosa feljegyzést tesz, vagyis felelőssége tudatában leigazolja, hogy az ott rögzített munkát elvégezte, akkor a Munkalap nevet vált és Belső tanúsítvány lesz. A Belső tanúsítványon további személyek is rögzíthetik a munka eredményével kapcsolatos véleményüket, a minőségmérési szabályozás szerint. A Belső tanúsítvány azé, akinek a nevére kiállították, azonban annak másolatát elektronikusan el kell juttatni a megadott helyre, ugyanis ez a dokumentum képezi a Teljesítési igazolás alapját és egyben képezheti a bérszámfejtés alapját is. 

Mi a különbség a súroló és a csiszoló korong között

Különböző méretű kuszált szálas tárcsák és lapok, melyeket intenzív súrolásra terveztek alacsony fordulatszámú vagy rezgő súroló gépekre. Jellemzően nylon szálak vannak összekuszálva és műgyantával rögzítve, illetve a súroló anyag szilicium-karbit vagy korund szemcsék. A tárcsák eredeti szín szabványát, a 3M határozta meg 30 évvel ezelőtt, miszerint a fekete és barna alaptisztításra használatosak, a kék és a zöld intenzív tisztításra ott ahol nincs védőréteg és a piros, ahol van védőréteg. A többi szín a polírozásra alkalmas korongokat jelöli. Manapság ezt a kódrendszert nem minden gyártó tartja be, ezért megfelelő körültekintés szükséges, mielőtt alkalmazzuk az adott korongot. Ezzel szemben a csiszoló korongok csiszoló anyaga a gyémánt. Itt sem egységesek a színkódok,tehát tájékozódni kell felhasználás előtt.

Mi a hálóterv?

Módszertan arra, hogy a szolgáltatásvezető meghatározza egy tétel tételnormáját. Ezek a tételnormák kerülnek be a Főtábla soraiba a m2/óra oszlopba. A Hálóterv soraiban tárgyi normákat találunk, ezek rögzítettek és megismerhetőek bárki számára (Matisz normák). 

Mi a FŐTÁBLA?

Az a dokumentum, ami szakmailag kodifikálja a szolgáltatási jegyzéket, úgy hogy az adott szolgáltatáshoz szükséges erőforrások összességét külön számoló táblákban megjeleníti. Nagy előnye, hogy akármelyik paramétert változtatjuk, automatikus változik az ár is. Nagyobb változtatásoknál módosítani kell a tisztítószer vagy az eszköz szükségletet is. A dokumentum a szerződés szakmai melléklete lehet, és minden időszakra kell, hogy legyen egy elfogadott Főtábla. A Matisznak ezzel kapcsolatban van irányelve (IR 02), bár ezt kevesen ismerik.