Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szektor keresztmetszet III. (19.02.20)

 

Szektor keresztmetszet III. (19.02.20)

A történelem nem dicsőség és nem is szégyellni való. A történelem tanulság, ami csak az adott időszak sajátosságain belül ítélhető meg. Ha csak az elmúlt kétezer egynéhány évre nézünk vissza, hatalmas fejlődést és áthalkulást láthatunk. Az evolúció bárki bármit is gondoljon tapintható valóság még a 2000 év alatt is.

A történelem lényege ez lenne, és nem a lovas szobrok imádata. Még mélyebbre ásva az evolúció nem feltétlenül a jó, a fejlett, vagy a ma ideálisnak látott felé halad. Annak sajátos irányai az adott kor kihívásaira adott válaszok szerint alakulnak ki. Ezek időnként egy, egy ember gondolkodása is hatalmas hatással van. Ha más irányok kerültek volna előtérbe, lehet, hogy mára már kihalt volna az emberiség. Azonban az is lehetett volna, vagy egy fenntartható és virágzó civilizáció lenne, mint ahogy nincs.

A modern takarítási szolgáltatások történelme, ami hozzávetőleges 25 – 35 évre tud visszatekinteni, sok mindent megélt, a szolgáltatás ne halt ki, de nem is virágzik. Sokféle próbálkozás volt ez idő alatt, azonban a megrendelők alapvető hozzáállása nem változott. A szektor cégvezetői igyekeznek belesimulni ebbe, a helyzetbe, és bár a legnagyobb fejlesztésekre most lenne szükség, az látszik, hogy a szektor a szó legszorosabb értelmében alszik vagy haldoklik, vagy álmodva vérzik el...

A ma elérhető statisztikák szerint 2019-ben csökkent a szolgáltatók száma és a foglalkoztatott emberek száma is. Öt év távlatában a cégek száma 1000-el lett kevesebb és a foglalkoztatás csökkenés is minimum több ezres nagyságrend. Nincsenek statisztikák a visszaszervezésekről, de nem fogok meglepődni, ha év végén azt látjuk majd, hogy a takarítószektor ember vesztessége 10 000 fő felett lesz.

Ez persze pozitívan is felfogható lenne, mert végül is tisztul a piac…

Az lehet, hogy 2018 árbevétele megközelíti majd a 200 milliárdot, de az is lehet, hogy 2019 egy legalább 15 – 20%-os csökkenést hoz majd. Ez mostanában dől majd el és nagymértékben függ attól, hogy az ártárgyalások miképpen alakulnak. A kritikus kérdés, a szektor hozzáadott érték területén van. A cégek soha nem látott hatékonyságfejlesztést kell, hogy végrehajtsanak, különben a 2019 egy katasztrófa év lesz. Itt tartunk most.

Na most mondhatod a magadét.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!