Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakmai versenyek

 

Szakmai versenyek

Magyarországon az első versenyt az UNGER magyarországi képviselője, Horváth Éva szervezte 1999-ben, a CLEANEXPO keretei között. A verseny nagyon jól sikerült, és a következő évben kiegészítésre került egy egytárcsás súroló kezelési vetélkedővel is. Sajnálatos viszont, hogy a CLEANEXPO program megbukott, és ennek megfelelően ez a szál elhalt, a szakma pedig nem igényelte a versenyeket.

Versenyekre viszont szükség van. A WorldSkills 1950-es megalakulásával egy olyan program indult útjára, ami ma világviszonylatban szervezi a versenyeket 50 szakmában, sajnos ezek között még nincs a takarítás. Számunkra az áttörést az EuroSkills 2007-es megalakulása hozta, mert ide viszont már bekerült a takarító, és Cor van den Velden vezető szakértő (CE) mellett Sebastian Wilken és Ritz Tibor lettek az EuroSkills takarítási helyettes vezető szakértői (DCE).

Az első verseny az angol befolyást erősen magán hordozta, a csapatok 4 főből álltak (2 végrehajtó, 1 csoportvezető, 1 szolgálatvezető). Akkor még azt láttuk, hogy valamilyen módon egy ideális helyzetet kell lekövetnie a versenynek. A 2008-ban Rotterdamban szervezett verseny alatt kiderült, hogy a szolgálatvezetőt nem igazán tudjuk foglalkoztatni, elsősorban azért, mert nem nagyon lehet neki látványos feladatokat adni. Ezen a versenyen három feladat volt:

1)      Irodatakarítás és száraz szőnyegtisztítás

2)      Kórterem takarítás

3)      Alaptisztítás és védőréteg felvitel

A 2010-es Lisszaboni versenyre már csak 3 fős csapatok indultak, és a koncepció az volt, hogy a csoportvezető irányítja a feladatokat, a két végrehajtó dolgozik.  Ez már egy fokkal látványosabb lett, de ez sem volt az igazi. Ekkor született meg a döntés, hogy a csináljunk egy karbantartási specialista és egy felületspecialista csapatot, akik különböző feladatokat látnak el együtt, de mindig a megfelelő specialista irányít. Ezen a versenyen három feladat volt:

1)      Busztakarítás

2)      Szálloda szobatakarítás

3)      Alaptisztítás és védőréteg felvitel

2012-es Spa-Franchorshams FORMA1 helyszínén rendezett verseny tovább fejlődött. A csapatok ezúttal már csak két főből álltak, és bár eredetileg csapatokban gondolkodtunk, most a végső szakértői egyeztetésen hat feladat lett. Ezeket egyénileg kellett végrehajtani, a társ csak segíthetett, de érdemi dolgokban nem vehetett részt. Éppen ezért itt már specialistánként 3 feladat volt:

Karbantartó specialista:

1)      Tisztatér beöltözés és takarítás

2)      Kórterem takarítás

3)      Busztakarítás

Felületspecialista:

1)      Alaptisztítás és védőréteg felvitel

2)      Márványfelújítás

3)      Kárpittisztítás

Ez a verseny már többé-kevésbé kielégítette az eredetileg megfogalmazott célt, hogy a három nap kemény munkával teljen el a versenyzők számára, és egy lépéssel közelebb is kerültünk a WorldSkills rendszeréhez is, ahol a versenyzés egyéni.

2010-ben egy másik rendszer is elindult, a MiniSkills, mely az ISSA/Interclean Amszterdam projektje. Ennek a célja az volt, hogy egyrészt támogassa a felkészülést az EuroSkills versenyekre, másrészt pedig lemérje, hogy az ISSA/INTERCLEAN kb. 25 000 szakmai látogatója hogyan viszonyul a szakmai versenyekhez, és érdemes-e tovább menni ezen a vonalon.  A 2010-es verseny, ami valójában egy Holland bemutató volt,  meglepően nagy érdeklődést produkált, ezért a versenyt 2012-ben is megrendezték. Ekkor a Holland csapat kiegészült még egy Holland csapattal, és belépett az Osztrák valamint a Magyar csapat is. A verseny nagyon jól sikerült, tulajdonképpen jól lepróbáltuk az EuroSkills versenyszámait, és a közönségi érdeklődés 30%-al megnőtt az előző versenyhez képest.

Itthon 2011-ben csatlakoztunk a SzakmaSztár rendezvényhez, ahol első évben bemutatót szerveztünk, majd 2012-ben EuroSkills valogatót.

2013-ban elérkezettnek láttuk az időt, hogy a MATISZ színeiben is porondra lépjünk egy nagyszabású nemzetközi projekttel. Ez a CleanEurope verseny, amelynek eddigi tervei, hogy 2013-ban egy Varsó, Verona, Budapest rallyval kimozdítsuk Európát a holtpontról, és a 2014-es Lilében szervezendő EuroSkills versenyen legalább 10 csapat álljon rajthoz.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!