Szakmai versenyek

 

Szakmai versenyek

Magyarországon az első versenyt az UNGER magyarországi képviselője, Horváth Éva szervezte 1999-ben, a CLEANEXPO keretei között. A verseny nagyon jól sikerült, és a következő évben kiegészítésre került egy egytárcsás súroló kezelési vetélkedővel is. Sajnálatos viszont, hogy a CLEANEXPO program megbukott, és ennek megfelelően ez a szál elhalt, a szakma pedig nem igényelte a versenyeket.

Versenyekre viszont szükség van. A WorldSkills 1950-es megalakulásával egy olyan program indult útjára, ami ma világviszonylatban szervezi a versenyeket 50 szakmában, sajnos ezek között még nincs a takarítás. Számunkra az áttörést az EuroSkills 2007-es megalakulása hozta, mert ide viszont már bekerült a takarító, és Cor van den Velden vezető szakértő (CE) mellett Sebastian Wilken és Ritz Tibor lettek az EuroSkills takarítási helyettes vezető szakértői (DCE).

Az első verseny az angol befolyást erősen magán hordozta, a csapatok 4 főből álltak (2 végrehajtó, 1 csoportvezető, 1 szolgálatvezető). Akkor még azt láttuk, hogy valamilyen módon egy ideális helyzetet kell lekövetnie a versenynek. A 2008-ban Rotterdamban szervezett verseny alatt kiderült, hogy a szolgálatvezetőt nem igazán tudjuk foglalkoztatni, elsősorban azért, mert nem nagyon lehet neki látványos feladatokat adni. Ezen a versenyen három feladat volt:

1)      Irodatakarítás és száraz szőnyegtisztítás

2)      Kórterem takarítás

3)      Alaptisztítás és védőréteg felvitel

A 2010-es Lisszaboni versenyre már csak 3 fős csapatok indultak, és a koncepció az volt, hogy a csoportvezető irányítja a feladatokat, a két végrehajtó dolgozik.  Ez már egy fokkal látványosabb lett, de ez sem volt az igazi. Ekkor született meg a döntés, hogy a csináljunk egy karbantartási specialista és egy felületspecialista csapatot, akik különböző feladatokat látnak el együtt, de mindig a megfelelő specialista irányít. Ezen a versenyen három feladat volt:

1)      Busztakarítás

2)      Szálloda szobatakarítás

3)      Alaptisztítás és védőréteg felvitel

2012-es Spa-Franchorshams FORMA1 helyszínén rendezett verseny tovább fejlődött. A csapatok ezúttal már csak két főből álltak, és bár eredetileg csapatokban gondolkodtunk, most a végső szakértői egyeztetésen hat feladat lett. Ezeket egyénileg kellett végrehajtani, a társ csak segíthetett, de érdemi dolgokban nem vehetett részt. Éppen ezért itt már specialistánként 3 feladat volt:

Karbantartó specialista:

1)      Tisztatér beöltözés és takarítás

2)      Kórterem takarítás

3)      Busztakarítás

Felületspecialista:

1)      Alaptisztítás és védőréteg felvitel

2)      Márványfelújítás

3)      Kárpittisztítás

Ez a verseny már többé-kevésbé kielégítette az eredetileg megfogalmazott célt, hogy a három nap kemény munkával teljen el a versenyzők számára, és egy lépéssel közelebb is kerültünk a WorldSkills rendszeréhez is, ahol a versenyzés egyéni.

2010-ben egy másik rendszer is elindult, a MiniSkills, mely az ISSA/Interclean Amszterdam projektje. Ennek a célja az volt, hogy egyrészt támogassa a felkészülést az EuroSkills versenyekre, másrészt pedig lemérje, hogy az ISSA/INTERCLEAN kb. 25 000 szakmai látogatója hogyan viszonyul a szakmai versenyekhez, és érdemes-e tovább menni ezen a vonalon.  A 2010-es verseny, ami valójában egy Holland bemutató volt,  meglepően nagy érdeklődést produkált, ezért a versenyt 2012-ben is megrendezték. Ekkor a Holland csapat kiegészült még egy Holland csapattal, és belépett az Osztrák valamint a Magyar csapat is. A verseny nagyon jól sikerült, tulajdonképpen jól lepróbáltuk az EuroSkills versenyszámait, és a közönségi érdeklődés 30%-al megnőtt az előző versenyhez képest.

Itthon 2011-ben csatlakoztunk a SzakmaSztár rendezvényhez, ahol első évben bemutatót szerveztünk, majd 2012-ben EuroSkills valogatót.

2013-ban elérkezettnek láttuk az időt, hogy a MATISZ színeiben is porondra lépjünk egy nagyszabású nemzetközi projekttel. Ez a CleanEurope verseny, amelynek eddigi tervei, hogy 2013-ban egy Varsó, Verona, Budapest rallyval kimozdítsuk Európát a holtpontról, és a 2014-es Lilében szervezendő EuroSkills versenyen legalább 10 csapat álljon rajthoz.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!