Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakma mesterek nélkül… (18.02.08)

 

Szakma mesterek nélkül… (18.02.08)

Megy a vita, biza hány mester lenne, aki levizsgázna, ha lehetne. A saccolt számok 100 körül vannak. Miközben van 4 000 cég a piacon, a vállalkozókról, FM cégekről és a belső szolgálatokról nem beszélve. Talán mindegyikben elkelne egy mester? Ja, hogy nem kötelező? Még szerencsére!

A takarító szakma mestere vagy a tisztítás-technológia mestere egy izgalmas kérdés és még izgalmasabb helyzet. Talán nem tűnök szubjektívnek, ha azt mondom vagyok olyan szakmai szinten, hogy megállíptsam, valaki eléri-e a mester szintet vagy nem. Itt nem a 25 – 30 év jelenlét a szakmában, ami a meghatározó, hanem az hazai és nemzetközi tapasztalat konkrét programokban. Sorolhatnám őket, de most nem teszem.

Mégis azt mondom, a mester szint azért még mindig erősen szubjektív kérdés. Aztán persze meglátjuk, hogy majd milyen vizsgabizottság előtt kell levizsgázni. Mert akkor majd, ott és abban a pillanatban derül ki, hogy a leírt dolgok milyen értelmet kapnak.

Tovább boncolgatva a témát azért voltak próbálkozások, mint a (2000 – 2004) MASTER of CLEANING, a (2010) Ritz féle FELÜLETSPECIALISTA, a (2012) MATISZ SZAKÉRTŐ, vagy az államilag nem elismert és később elismert OKJ SZOLGÁLTATÁSVEZETŐ. Ezek is valamilyen szinten mind mesterek valamilyen szinten. Tehát az MKIK mester hoz-e valami újat? Miben hozza azt és hogy épül fel majd az a rendszer, amiben kimondják, hogy valaki mester. Kik lesznek az első vizsga alapemberei? Aztán persze nyilván érdekes, hogy ki jelentkezik és az is, hogy megy majd át és még izgalmasabb az, hogy mit fog érni ez a papír a piacon.

Éppen ezért rendkívül szomorú, hogy felkent emberek olyan butaságokat tudnak állítani, hogy az már szégyen és aztán más okosok azt el is hiszik, vagy úgy érzik cikis lenne nem elhinni. Most is van egy ilyen esetem, aminek azt hiszem most már komoly következményei lesznek.

Mindentől függetlenül azért csinálnék egy piackutatást arról, hogy ha 2018-ban megadatik a lehetőség, ki szeretne mester lenni.

"MESTER"

Mesternek jelentkezem

Név *:
Email *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Szentmiklósi Zsolt2018.02.09. 19:56

Szia Tibor,

Jelentkeztem mint látod.
De...
Vannak kifogásaim az elmúlt 20 évvel és a szakmával kapcsolatban.
sok minden van amiben egyetértek veled, elismerem a munkásságodat, csodálom is a kitartásodat!
De tudod megundorodtam a szakma képviselőitől, a piac magatartásától, a nagyok árképzésétől, a MATISZ szakmai viselkedésétől és sorolhatnám. Sőt magamtól is!!!!Elvesztettem a hitemet, nem tesz boldoggá pedig ez egy gyönyörű szakma és jó szarból várat építeni.! Amikor a megrendelőnek fogalma sincs hogy mit akar pláne hogy takarítást vagy tisztaságot akar, és egyébként abszolút nem érdekli a végrehajtó aki gyakorlatilag a területén mozog.
CSAK 1 VALAMI ÉRDEKLI: OLCSÓ LEGYEN!

25 év után el kellett jutom arra szintre, hogy nem érdekel ki mit csinál milyen árakkal dolgozik és milyen emberekkel.
Egy valami érdekel ÉN!
Csak annak dolgozunk aki kifizeti és értékeli a munkánk gyümölcsét a TISZTASÁGOT!

Inkább nem csinálom, minthogy elfáradjak.
A nagyok pedig legyenek büszkék arra, hogy egy rakás szart csináltak a szakmából!
Nálunk se tökéletes minden és hazudik ha valaki azt állítja hogy nála minden oké!

Igen! Dühös Vagyok! Sok időt fordítottam arra , hogy felvegyem a versenyt a nagyokkal és a közbeszerzéssel.!!!

De egyszer azt mondta valaki a közbeszerzés a nagyok játszótere! és ez igaz!

Esélyünk sincs! Normális áron bekerülni a piacra, mert a legjobb esetben is 3x többet mondok!

De hát ez van!

Annak dolgozom 2018 tól aki értékeli a becsületes munkát és hajlandó érte fizetni!

A többiekre pedig jó magasról szarok!!!!

Hát ennyit a szakmáról, de azért megpróbálom a vizsgát! de szerintem nem attól lesz valaki mester hogy agyon képzi magát, hanem attól hogy hisz abban amit csinál és ért is hozzá legalább egy kicsit.!

sok szakértő van akinek feltennék néhány szakmai kérdést és egy kis gyakorlat elé is állítanám!

sok ikert !
Én már majdnem feladtam, de hátha ....nem ....
majd meglátjuk!
Üdv
Zsolt