Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Szakma-e a takarítás? (18.07.02)

 

Szakma-e a takarítás? (18.07.02)

Ha nem az, akkor ne essünk kétségbe úton útfélen, hogy nincs megbecsülve. ha pedig az, akkor először is ténylegesen és formálisan is váljunk szakemberré és viselkedjünk is úgy. Ha ez megvan a megbecsülés nem marad el.

A szakemberré válás e lépcsőfokát, nem lehet kihagyni. Hiába gondoljuk azt, hogy mindent tudunk, papír nélkül is, ez valójában csak egy szép önbecsapás. Aminek azért lehet ma bármilyen szubjektív alapja, mert valóban nem a pontosan tudjuk, hogy igazából mit is jelent a papír.

Nem tudjuk milyen szabályozók jönnek majd a jövőben, azonban a Nyugat-európai helyzetből kiindulva valószínű, hogy lesz kötelező minimális szint a takarítóknak is. Meg hát a mester is lebeg a levegőben, az pedig a cégvezetőknek vagy szakmai vezetőknek lesz majd izgalmas kihívás.

Július 10-én indul egy olyan programsorozat, ami azt célozza, hogy miként állhat össze egy olyan modell, ami teljesíti az alapvető szakmai elvárásokat, még ezekben a nehéz időkben is.

Az állam ma öt szakmai szinten ismer el takarítás tudással kapcsolatos szakmai szinteket. Ebből kettő rész szakkepésítés és kettő pedig alsó-közép és felső-közép fokú szakképesítés. Illetve mindennek a koronája a felsőfokú képzés. Ezek a képesítések egymásra épülnek és egy valódi karriertervet kínálnak. Ami ehhez még nincs készen az az évenkénti megállapodás a bértarifáról, amit klasszikusan a munkavállaló és munkáltató szervezetek határoznak meg, de Magyarországon van arra is példa, hogy az állam nem vár erre, és lép az ügyben. Ez mindig valami hatósági ár, ami a munkavállalók számára semmilyen garanciát nem jelent, de hát ez van. Ha valaki ezért küzdeni akar, arra meg vannak a megfelelő stratégiák.

Visszatérve a gyökerekhez. Azt tisztán kell látni, hogy semmilyen szabályozásnak nincs és nem is lesz alapja, ha a szakemberek nem különböztetik meg magukat szakirányú végzettségekkel. Minden szabályozás, csak ehhez tud kötődni, ugyanis bármi más, bárkire vonatkozhat.

Július 10-én a szolgáltatásvezető szinttel indulunk. Minden adott, hogy egy nap alatt feldolgozzuk ezt a tudáscsomagot (nem megtanuljuk, csak feldolgozzuk). Ez a napot egy előzetes tudásfelmérővel zárjuk, ami alapján konkrét javaslatot tudok tenni, hogy tovább előre.

Miért kezdünk a szolgáltatásvezetővel?

Azért mert úgy látom, hogy a képzés, a piaci lehetőség és a humán erőforrás rendszer kulcsfigurája a szolgáltatásvezető. Ez azt jelenti, hogy a szakma alapokra helyezése innen kell, hogy kiinduljon. Természetesen azt is tisztán látom, hogy egy szakmai végzettség nélküli szolgáltatásvezető soha nem lesz hiteles még alacsony szakpolitikai kérdésekben sem. Ezért ebben mindenkinek, aki jelenleg szolgáltatásvezető vagy bármilyen középvezetőként dolgozik a takarító iparban lépni kell a bizonyítvány megszerzése felé. Kis-cégeknél a szakmai vezető maga a tulajdonos, tehát neki is.

Higgyétek el nincs más út a felelmélkedéshez.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!