Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Sokat emlegetett szamár

 

Sokat emlegetett szamár

A sokat emlegetett ár-érték arány akkor jó, ha az adott pénzért ugyanakkora értéket kapok. Jó ár-érték arányról bármilyen árkategóriában lehet. Tehát a jó ár-érték csak akkor áll elő, ha 50% ár és 50% műszaki tartalom figyelembevételével döntettem. Elvileg ezt hívja a KBT összességében a legelőnyösebb ajánlatnak.

Aminek viszont rossz az ár-érték aránya és úgy rossz, hogy a vásárlás pillanatában csak az árat vettem figyelembe az az úgynevezett gagyi. Minél inkább csak az árat veszem figyelembe, annál gagyibb. Ha pedig úgy rossz, hogy csak a műszaki tartalmat vettem figyelembe az az áhított presztízs termék.

Ami tehát a tisztítás-technológiai piacon hiánycikk az a kategóriák definiálása. Meggyőződésem szerint, a vevők jó ár-érték arányt akarnak, de a többségnek csak alacsony kategóriára van fedezete. Senki nem a saját ellensége! Tudatosan nem! Pontosan tudja, mennyi pénze van, de nem tudja, reálisan mit kéne, hogy kapjon azért.

Támpontok!

Takarítási óradíjak

A MATISZ TOD a minimumok minimuma. A célja az, hogy támpontot adjon arra, hogy mi az takarítási óradíj (díj/szolgáltatott óra), ami alatt, ha nincs valami egészen speciális helyzet (pl. megváltozott munkaképességű munkavállalók tömege) nem lehetne vagy rendkívül kockázatos szolgáltatni vagy esetleg a szolgáltatás finoman fogalmazva is aggályos.

A MATISZ TOD abban rendkívül korrekt, hogy húz egy minimumot, ami nem támadható azzal, hogy lehetne alacsonyabb is. Ebből a szempontból nincs benne semmi kérdéses tétel.

Egy szóval a MATISZ TOD a minimum és nem az optimum!

Az, hogy mennyi lenne az optimum, azt nehéz megállapítani, mert izgalmas kérdés, hogy végül is a minimálbér micsoda: optimum, ajánlott vagy minimum? Nyilván a munkaadó és munkavállaló ezt mind másképpen látja.

Munkavállalói kategóriák

Ha valaki becsületes, rátermett, lelkiismeretes és még esetleg millió egyéb jó tulajdonsága is van ahhoz, hogy jó takarító legyen, egy személyben nem nagyon van érdekképviseleti ereje arra, hogy olyan bért is kapjon, amit szeretne. Nyilván ha elégedetlen elmehet egy másik munkaadóhoz, de tény, hogy itt Magyarországon nagyon szűk a mozgástér, lényegében a bére nem fog mozdulni. Az egyetlen megoldás az lehet, ha külföld is bekapcsolódik a munkaerő piacba és a munkaerő tömegekben képes lesz megfelelni a kinti elvárásoknak (szakma, nyelv) és vállalja is a külföldi munkavállalás szerteágazó maceráit (lakhatás, tájékozódás egy új világban, stb.).

Térjünk vissza azokra az emberi tulajdonságokra, amelyek meghatározzák a tisztítás-technológiai szolgáltatás értékét.

Ezeket le kell írni és folyamatosan mérni kell, illetve be kell mutatni a megrendelőnek, hogy ezek éppen aktuálisan hogyan állnak, hogy fejlődtek ide és mi várható a jövőben. Ebben pedig sok az olyan dolog, amit úgy gondolunk ma, hogy nem mérhető vagy rendkívül nehezen tehető mérhetővé.

Ezek közül az egyik a időnorma, vagyis az a képesség, ami tulajdonképpen meghatározza az időráfordítást és ez által az árat.

A nagy kérdés az, hogy a MATISZ által közétett normákat azok az emberek meg tudják-e valósítan, akiket a TOD szintjén fizetnek? Mert, hogy az időnorma mindenhol a világon a legjobb emberrel, a legjobb felszereléssel és optimális körülmények mellett elérhető legjobb idő. Nem átlag, világrekord!

Ezzel szemben a MATISZ TOD a minimálbérre van felépítve, tehet olyan munkavállaló, aki nincs képezve, tréningezve, talán nem is áll rendelkezésére legjobb eszköz és nyilván a munkaterületeken sosincs, vagy rendkívül ritkán van optimális helyzet.

Az Európai Unió meghatározott képzetségi kategóriákat, de ezeket a Magyar Tisztítás-technológiai Ipar még nem alkalmazza. Ez az EQF1 – EQF8 rendszer. Vagyis a végrehajtó állományt négy, de legalább három kategóriába kéne sorolni. Itt pedig nagyon fontos szakmapolitikai döntést kell hozni: Megengedjük-e, hogy valaki EQF1 szinten betanítás és szakképzettség nélkül az ügyfél terültére lépjen?

Csak halkan megjegyezném, hogy nyugat-Európában az EQF2 mindenhol már kötelező.

EQF1: Az utca embere, szakképzetlen és tapasztalatlan

EQF2: Állandó felügyelet mellett, egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott általános területen (iroda, lakás), az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagok eltávolítását segíti vagy végzi szakszerű módszerekkel, tervezett időben.

EQF3: Önállóan egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott szakterületen (korház, jármű, iskola, szálloda, ipar, stb.) területen, az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat távolít el, vagy tart távol szakszerű módszerekkel, tervezett időben.

EQF4: Önállóan és/vagy a hozzá beosztott személyzet segítségével, egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott területen, az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat távolít el, vagy tart távol szakszerű módszerekkel, tervezett időben.

EQF4: Önállóan és/vagy a hozzá beosztott személyzet segítségével, egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatási bemutató keretén belül, egy előre meghatározott területen, az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat távolítja el, vagy tartja távol szakszerű módszerekkel, egy jövőben szolgáltatási szerződés megkötése érdekében.

EQF5: A hozzá beosztott személyzet segítségével, egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott területen, az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat eltávolítását vagy távol tartását tervezi és szervezi szakszerű módszerekkel, továbbá fejleszti a felügyelete alatt lévő végrehajtói állományt.

EQF6: szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, aki a hozzá beosztott személyzet segítségével, egy dokumentált, integrált és bizalmi szolgáltatás keretén belül, egy előre meghatározott területen, az oda nem tartozó és ott különböző kockázatokat jelentő anyagokat eltávolítását vagy távol tartását tervezi és szervezi szakszerű módszerekkel, továbbá fejleszti a felügyelete alatt lévő végrehajtói állományt.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!