Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Reneszánsz 2.0 beharangozó: az áttörés (17.12.11)

 

Reneszánsz 2.0 beharangozó: az áttörés (17.12.11)

Csütörtökön, december 14-én elindul a „RENESZÁNSZ 2.0” Az ember a központban – Tisztítás-technológiai szakmai önképző és fejlesztő projekt. A projekt lényege a mentorral támogatott kollaborációs önképzés képzés bevezetése a takarítóiparba.

A kollaborációs önképzés lényege

A takarítóiparban új dolog, de a világban már régebb óta ismert és alkalmazott, elsősorban olyan szakmákban, amelyek nagyon gyorsan fejlődnek és a tanulók az iskolában nem találkoznak a piacon meglévő vagy éppen bevezetés alatt lévő technológiákkal.

A takarítóiparban ez kicsit másképp néz ki. A szakma tele van olyan gyakorlókkal, akik soha semmilyen szakképzésben nem vettek részt, és ahogy emelkednek a bérek, szép lassan szorulnak ki a piac azon szakaszáról, ahol a termelési érték nagyobb az átlagosnál. Vagyis ezeknek az embereknek esélyük sincs felzárkózni. Ez ma még nem érződik olyan élesen, mert a munkaerőhiány árnyalja ezt a helyzetet, de cégek jövedelemtermelő képességének alakulása majd pontot tesz erre is.

A Reneszánsz 2.0 projekt azt célozza, hogy kollaborációs formában, mentorral támogatott önképzésben a gyakorló személy önerőből is el tudjon érni valamilyen államilag elismert rész szakképesítési vagy szakképesítési szintet. Ha az adott tudásszintet mentora szerint elérte, akkor részt vehet egy független képzési intézmény által szervezett előzetes tudásfelmérésen és minimális képzés után máris mehet vizsgára.

Itt jelentkezhetsz a csütörtöki indulásra!

A rendszert egy klubformában képzelem el, ahol a tudásfejlesztés mellett a közösségfejlesztés is megvalósul. A program csütörtökön (17.12.14) indul és bizonyos finomításokra még lehet számítani. A kooperációs forma, a rendszer kialakításánál is működhet, tehát ha valakinek van véleménye, az ne rejtse véka alá.

Bronz fokozatú klubtagság

Belépő klubtagság: 1.000 Ft/hó. Célja, hogy a „Kadét” vagyis a fejlődni vágyó megismerkedjen a rendszerrel.

A tagsági díj feljogosítja, hogy válasszon magának mentort és térítésmentesen részt vegyen bármilyen rendezvényen, amit a „Reneszánsz 2.0” projekt keretein belül kerül megrendezésre. Ezen felül választott mentorával, amennyiben a mentor is elfogadta öt megállapodás szerint folyamatosan konzultálhat.

A klubtagságot legkevesebb 1 hónapra lehet megkötni. Ez egy hónap után automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg. Lejárta előtt nem csak meghosszabbítható, hanem magasabb fokozatra is emelhető. Továbbá ebben a periódusban változtatható a mentor személye is. Ugyanakkor ez az ugynevezett „kényelmi” klubtagság is, amikor a szakember éppen nem készül semmilyen vizsgára, de nem akar lemaradni a szakmai eseményekről, hírekről, újdonságokról, akkor költségtakarékossági szempontból érdemes visszalépni erre a szintre.

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről és projekt adott szintű oklevelet ad ki a projektvezető és a mentor aláírásával.

Ezen a szinten a mentor szerepe rendkívül fontos. Bár alapvetően úgy képzelem, hogy az ilyen tagokat ingyen mentoráljuk, mégis itt a legmeghatározóbb a mentori jelenlét, mert a kadétnak olyan támogatást kell kapnia, amit eddig ebben a szakmában soha nem kapott. Lehet, hogy ez most elsőre kicsit furán hangzik, de a szakma egyik nagy deficitje, hogy a takarító a cégen belül sem volt emberszámba véve. Ezért aztán nem is tudom, miért várjuk, hogy a piac elismerje öt.

Ezüst fokozatú klubtagság

Szakmai klubtagság: 5.000 Ft/hó. Célja, hogy a „Kadét” kiválassza a megcélzott szakmai szintet és céltudatosan megkezdi a tanulást. A klubtagság fejében minden érvényes rá, ami a bronz fokozatú klubtagságnál. Ezen felül havonta egy szakmai szint (Intézménytakarító, Önjáró vezetőüléses felülettisztító gépkezelő, tisztítás-technológiai szakmunkás, felületspecialista, tisztítás-technológiai szolgálatvezető) szakirodalma is térítés nélkül megilleti.

A klubtagságot legkevesebb 1 hónapra lehet megkötni. Ez egy hónap után automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg. Lejárta előtt nem csak meghosszabbítható, hanem magasabb vagy alacsonyabb fokozatra is változtatható. Továbbá ebben a periódusban választható a mentor személye is. Ha valaki már megszerezte a tisztítás-technológiai szakmunkás bizonyítványt és megcélozza a felületspecialista szintet, akkor is célszerű ide visszaváltani.

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről és projekt adott szintű oklevelet ad ki a projektvezető és a mentor aláírásával.

Ezen a szinten a mentort 3. 000 Ft/fő/hónap illeti meg és tapasztalatom szerint egy mentor akkor 100 kadéttal is nagyon eredményes munkát tud végezni. Lehet, hogy ez elsőre hihetetlennek tűnik, de itt a képzési rendszer visszahat a mentorra is, ami azt jelenti, hogy a mentornak komolyan végig kell gondolni, hogy miképpen osztja be az idejét. Erre ma már mindenféle technikai háttér készen van és kipróbáltam, csak megfelelően alkalmazni kell őket. Ez a mentornak is komoly tanulási folyamat, amit aztán bárhol tud hasznosítani.

Arany fokozatú klubtagság

Szakmunkás klubtagság: 25.000 Ft/hó. Célja, hogy amennyiben a „Kadét” elkötelezte magát amellett, hogy minimum 4 hónap alatt szakmunkás vizsgát tesz, akkor a projekt biztosítja számára a szakirodalmat és amennyiben egy független képzési intézményben sikeres modulzáró vizsgát tesz, a projekt kifizeti az állami vizsgadíjat is.

A klubtagságot legkevesebb 4 hónapra lehet megkötni. Ez 4 hónap után automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg. Lejárta előtt nem csak meghosszabbítható, hanem magasabb vagy alacsonyabb fokozatra is változtatható. Továbbá ebben a periódusban választható más mentor is.

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről és projekt adott szintű oklevelet ad ki a projektvezető és a mentor aláírásával.

Ezen a szinten a mentort 10. 000 Ft/fő/hónap illeti meg.

Platina fokozatú klubtagság

Szolgáltatásvezetői klubtagság: 35.000 Ft/hó. Célja, hogy amennyiben egy érettségivel is rendelkező tisztítás-technológiai szakmunkás elkötelezte magát amellett, hogy minimum 4 hónap alatt szolgáltatásvezető vizsgát tesz, akkor a projekt biztosítja számára a szakirodalmat és amennyiben egy független képzési intézményben sikeres modulzáró vizsgát tesz, kifizeti az állami vizsgadíjat is.

A klubtagságot legkevesebb 4 hónapra lehet megkötni. Ez 4 hónap után automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg. Lejárta előtt nem csak meghosszabbítható, hanem magasabb vagy alacsonyabb fokozatra is változtatható. Továbbá ebben a periódusban változtatható a mentor személye is.

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről és projekt adott szintű oklevelet ad ki a projektvezető és a mentor aláírásával.

Ezen a szinten a mentort 10. 000 Ft/fő/hónap illeti meg.

Gyémánt fokozatú klubtagság

Szponzori klubtagság: minimum 50.000 Ft/hó. Célja, hogy áljának rendelkezésre extra források tudás és technológiai transzferre illetve azok honosítására, mentorok fejlesztésére.

A Reneszánsz 2.0 projekt 2018-as célkitűzése:

  •          10 000 fő Intézménytakarító,
  •          2 000 fő önjáró (vezetőüléses) felülettisztító gépkezelő,
  •          1 000 fő tisztítás-technológiai szakmunkás,
  •          100 fő felületspecialista, és
  •          100 fő szolgáltatásvezető.

A klubtagságot legkevesebb 4 hónapra lehet megkötni. Ez az időszak végén automatikusan megszűnik, amennyiben 3 nappal a lejárta előtt nem hosszabbítják meg.

A befizetést követően a Ritz BT számlát állít ki projektmenedzsmentről és projekt adott szintű oklevelet ad ki a projektvezető aláírásával.

Ezen a szinten a keletkező forrásokból olyan csomagokat állítunk össze, amelyeknek célja egy adott tudás vagy technológiai meghonosítása, és amire majd a mentorok pályázhatnak. Ez munka, tanulás és bevételi forrás is a mentorok számára.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!