Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Reggeli kávé (18.02.22)

 

Reggeli kávé (18.02.22)

A hét nagyon mozgalmas volt, három vidéki előadással, de végre elkészült a szolgáltatásvezető feladatsor. Ezek nem vizsgatételek, hanem sokkal inkább olyan gyakorlatok, amelyekkel, az ajánlatadó szakember meg tud bizonyosodni arról, hogy helyesen cselekszik. Vagyis ebben a rendszerben fontos a szakma, de a hatékonyság is.

A feladatokat 35 szolgáltatásvezető jelölt és 15 takarítócég-vezető már tesztelte. Az eredmények egyrészt gyengécskék még, másrészt azonban biztatóak, mert itt van egy módszertan, ami sokat segíthet abban, hogy helyes ajánlatok szülessenek. Még apróbb módosítások hátra vannak és a hivatalos bemutató a TISZTASÁGTERVEZŐ tréningen lesz.

Mit értünk helyes ajánlat alatt?

Ha a megrendelő biztos akar lenni abban, hogy a kapott ajánlat nem csak olcsó, hanem megvalósítható is, akkor követnie kell bizonyos irányelveket. Újdonság a megvalósíthatóság vizsgálata? Igen, eddig a megrendelők abból indultak ki, hogy a felelős vállalkozó nem adnak olyan ajánlatokat, a melyek szolgáltatási tartalma nem valósítható meg. Vagy megvalósítható ugyan, de nem úgy, ahogy leírták. Itt van ugyan a „kirívóan olcsó ajánlat” fogalma, de azért ezzel mindenki nagyon óvatosan bánik.

Mi van a FŐTÁBLA mögött?

A FŐTÁBLA legkritikusabb sarok számai a tételnormák. Egy adott terület vonatkozásában megadott „m2/óra” érték, határozza meg az összes időráfordítást és végső soron ez az, ami leginkább befolyásolja a megajánlott díj mértékét. Mivel az esetek döntő többségében a FŐTÁBLA soraiban tételek vannak rögzítve (Mosdó, folyosó, iroda, tárgyaló, stb.) ezért ez egy tételnorma és rendkívül izgalmas kérdés, hogy ezt adott esetben kiszámolták/megtervezték a helyi sajátosságok függvényében vagy egyszerűen csak egy köztudatban elfogadott számot alkalmaztak. Ezért veszélyes, ha bárki irányadó tételnormákat ad meg, mert az emberek, hajlamosak azt meghatározónak tekinteni és nem számolják újra, nem visznek be a rendszerbe semmi innovációt.

Mivel a bér adott, az eszközrendszer beszerzési árai között nincsenek hatalmas különbségek, az igazi verseny terepe a tételnorma. Persze izgalmas, hogy a számítás helyes legyen és a technikának és technológiának megfelelő tárgyi normából induljon ki.

Ha ebbe a tudásba mélyebben bele akarsz merülni, gyere el a TISZTASÁGTERVEZŐ tréningre, melyet a KARCHER szakmai partnerségével és központi telephelyén (1118 Budapest, Budaörsi út 62.), szervezek március 12 – 13, 00.09 – 16.00 óra között. Itt jelentkezhetsz!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!