Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Prémium+ tréning - alternatíva a legalább 480 órás tisztítás-technológiai képzésre

 

Prémium+ tréning - alternatíva a legalább 480 órás tisztítás-technológiai képzésre

2013-ban, a tisztítás-technológiai szakmai és vizsgakövetelmény megjelenésekor, ami bevezette a minimum 480 órás képzést a korábbi maximum 600 órással szemben, egyik szemem sírt, a másik nevetett...

Sírt, mert tudtam, ezzel egy időre vége a piaci képzésnek. Nevetett, mert egy minőségi váltás történt.

A jelenleg hatályos szakmai és vizsgakövetelmény négy modult tartalmaz:

 1. Foglalkoztatás I.

 2. Foglalkoztatás II.

 3. MEB

 4. Tisztítás-technológia

A 2014-es oktatási tapasztalatok azt mutatták, hogy az 500 óra is kevés, és egyértelművé vált, hogy ha minőségi képzést akarunk, akkor szükség van a program fejlesztésére. Ezért az idén már 640 órás az akkreditált programunk.

Egy új program, ami célul tűzte ki a tudás átadása mellett azt is, hogy a szakvizsgán a hallgatók ki tudják adni magukból a tudást. Ennek eszközeként célszerű őket magára a vizsgára is tréningezni. Ezt kapcsoltuk össze a folyamatközi ellenőrzéssel. Így az új 640 órás tanfolyamunkba  9 vizsganapot is terveztünk.

9 vizsga 9 blokk lezárásaként

 1. blokk: Felzárkóztató

 2. blokk: Tisztázás és döntés

 3. blokk: Angol nyelvtan

 4. blokk: Előkészítés MEB (Munka, egészség biztonság modulzáróval)

 5. blokk: Előkészítés eszközrendszer

 6. blokk: Végrehajtás (Foglalkoztatás I. modulzáró)

 7. blokk: Hatékonyság vizsgálat és átadás (Foglalkoztatás II. modulzáró)

 8. blokk: Üzemi gyakorlat (TT modulzáró)

 9. blokk: Végső lezárás

Minden blokk végén van egy vizsganap, és ebből négy vizsganap modulzáró, aminek sikeressége a vizsgára bocsátás feltétele. A végső lezárás alkalmával még megismételhetőek a nem sikeres modulzárók.

Egy vizsganap, függetlenül attól, hogy modulzáró vagy nem, négy egységre osztható, amelyek egyenként kb. 1,5 órásak:

 • Az első egység a blokk összefoglalója.

 • A második egység vizsga teszt.

 • A harmadik egység egy emeltebb szintű vizsgateszt.

 • A negyedik egység a javítás és kiértékelés.

De nem biztos, hogy mindenkinek kell 640 óra képzés.

Talán vannak olyan gyakorlott szakemberek, akiknek ahhoz, hogy megszerezzék a szakmunkás (OKJ) bizonyítványt, elegendő lenne teljesíteni a 9 vizsganapot?

Amikor a program összeállt, kézenfekvő volt az ötlet, hogy önmagában a 9 nap (9 x 8 óra) lehet egy tréning, ami azoknak szólna, akik régen a szakmában vannak, ismerik a technológiákat, és nincs idejük egy 640 órás tanfolyam elvégzésére.

2015. év ajánlata: ha az Ön vállalkozásánál, cégénél dolgozik olyan a szakmát jól ismerő gyakorlott dolgozó, aki még nem rendelkezik OKJ-s bizonyítvánnyal, vagy bizonytalan abban, hogy nekivághatna-e sikerrel egy szakmunkás vizsgának, itt a remek alkalom, hogy kiderüljön az igazság 9 nap alatt, és 120 000 Ft/fő +áfa ellenében.

A Prémium+ program nagy előnye, hogy itt nem csak vizsga van és számonkérés, hanem a vizsgát megelőzi egy összefoglaló és követi egy kiértékelés. Tehát a meglévő tudást elmélyítjük és/vagy a hiányzókat kiegészítjük. Nyilván kiderülhet az is, hogy még tanulni, pótolni kell, de akkor pontosan tudni fogjuk, hogy hol vannak a hiányosságok, és erre is van megoldásunk. Érdemes külön kiemelni, hogy összhangban a 640 órás képzéssel a 9 napos tréning is tartalmazza az angol nyelvi tananyagot. Ez kritikus lehet.

Mégis, mindent összevetve hatékony, hasznos és nagyon jó programot ajánlunk!

Várjuk a jelentkezéseket.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!