Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Piktogramok jelentősége

 

Piktogramok jelentősége

Az egyszerűsített képi ábrázolás igen elterjedt kommunikációs eszköz. A legnagyobb mértékben a nagy forgalmú helyek gyors információadásában van szerepe. Azonban a 90-es évek közepén az AISE (Mosószer szövetség) úgy gondolta, hogy létjogosultsága a tisztítószerek címkéjén is lehet. El is indult egy fejlesztés, amihez a legtöbb tisztítószergyártó csatlakozott, illetve voltak néhányan, akik saját fejlesztésbe kezdtek.

1997-ben megjelent az AISE javaslata 12 piktogram formájában. Ezek viszonylag gyorsan kezdtek terjedni, mert a legtöbben valamiféle egységes Európai piktogram rendszernek tekinteték.

A 12 piktogram tulajdonképpen csak egy ötlet volt és nem lett hivatalos program. Azonban 99-ben alakult egy nemzetközi informális fejlesztői csoport a takarítási oldalról, akik hittek abban, hogy a képi kommunikáció igen is fontos lehet a takarítóipar számára is. Túl a címkéken a piktogramok nagy szerepet játszhatnak a képzésben, az elvek megértésében is. Még ezen is továbbmenve igen nagy szerepük lehet az ajánlat arculatában és a munkatervek és belső tanúsítványok rendszerében.

Ezért aztán mi is belevetettük magunkat a munkába és az első tananyagfejlesztéssel párhuzamosan Vincze László grafikus barátommal együtt összefogtuk a társaságot és 2002-re megjelentettük a PEL PICTOGRAMS FOR EASY LEARNING rendszert, ami több mint 1 200 piktogramot foglalt magába.

A csoport alapvető elvekben egyezett meg: a piktogramok fehér feketék lehetnek csak, olyannyira egyszerűek kell, hogy legyenek, hogy egy írott anyagban 1,5 x 1,5 cm méretben is felismerhetőek legyenek, ha valaki kifejleszt egy piktogramot, azt a csoport tagjai ingyen átvehetik egymástól és még sok más elképzelés megfogalmazódott. A piktogramokat nem védtük le, de elektronikus formában értékesítettük és elvártuk, hogy aki fejleszteni kíván, az folytasson párbeszédet a szakmában, a csoportban és ossza meg fejlesztéseit.

A piktogramok terjedése szépen volt figyelhető az elmúlt 10 évben. Mára már több 150 gyártó és több ezer takarító cég alkalmazza a PEL rendszert. Sajnos vannak hamisítók is, de hát ez az élet, az etika nem mindenkinek erős oldala. Egy dolog vigasztal és ezért is nem perelünk, mert amit másolnak az jó! A másolat pedig hiába színes, vagy a szürke árnyalataiban pompázik, akkor is csak másolat (plágium).

Mára elérkezett az újabb felülvizslat ideje. Az alapvető kérdés a munkatervek és belső tanúsítványok terjedése hozta elő illetve az ezekhez szorosan kapcsolódó rendelhető szolgáltatások rendszere. Ez azt jelentette, hogy az elmúlt 3 hónapban az FELÜLETTAN és a VÉGREHAJTÁS fejezetei megújultak és most egyenként több mint 100 piktogramot tartalmaznak. A piktogramok elérhetőek elektronikus formában, melyet bárki könnyedén be tud illeszteni a World dokumentumaiba. Ez azt jelenti, hogy most már elkészthető egy piktogramos felmérő lap és egy ajánlat is megfogalmazható úgy, hogy az látványosan minden feladnál, van piktogram.

Ez volt az első lépés. 2013-ban igen komoly fejlesztéseknek nézünk elébe.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!