Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Piaci párbeszéd (18.11.28)

 

Piaci párbeszéd (18.11.28)

Időnként újra és újra felmerül, hogy miképpen éri meg jobban? Egy külső takarító vállalkozás igénybevétele vagy belső szolgálat kifejlesztése? A válasz sokkal egyszerűbb, mint amire bárki gondolna. A tegnapi telefonbeszélgetés a következőképpen zajlott.

Időnként újra és újra felmerül, hogy miképpen éri meg jobban? Egy külső takarító vállalkozás igénybevétele vagy belső szolgálat kifejlesztése? A válasz sokkal egyszerűbb, mint amire bárki gondolna. A tegnapi telefonbeszélgetés a következőképpen zajlott.

Intézmény igazgatója (továbbiakban II): Ritz úr szeretnénk visszaszervezni a takarítást, tudna-e ebben segíteni nekünk?

RT: igen, attól függően, hogy mit szeretnének.

II: hát szeretnénk kiképezni az embereket.

RT: Ok, hány fő van, és hány műszakban dolgoznak?

 II: 50 fő és 2 műszakban dolgoznak.

RT: Rendben és van vezetőjük is?

 II: Miért, kéne?

RT: Hát, nem ártana.

II: A takarító cégnek sem volt.

RT: Gondolom többek közt ezért is voltak elégedetlenek?

II: Ezért kifejezetten nem. Inkább az volt, hogy a takarítócég vezetője mindig mindent megígért és soha semmit nem tartott be.

RT: Mi most a helyzet?

II: A cégnek felmondtunk, most tölti a felmondási idejét és most kéne eldöntenünk, hogy melyik dolgozót tartjuk meg és ki helyet vennék fel újat. Ha a csapat összeáll, akkor ki szeretnénk képeztetni őket.

RT: Mi a cél? A szakmunkás vagy csak valamilyen rész szakképesítés?

II: Miért, mi a különbség?

RT: A végrehajtói szinten három szint van: Intézménytakarító, Önjáró gépkezelő és szakmunkás. Mindegyik az előzőre épül és nem biztos, hogy szükséges mindenkinek rendelkezni a szakmunkás bizonyítvánnyal. Ezen felül van még a szolgáltatásvezető, aki tervezi, szervezi és fejleszti a tevékenységet.

II: Értem, akkor nekünk egy vezetőre is szükségünk van?

RT: Hát igen valakinek el kell dönteni, hogy miként, kikkel, milyen eszközrendszerrel és hányan fognak dolgozni.

II: Ez nagyon szakszerűen hangzik, de nálunk ilyen nem volt, ha lecseréltünk egy céget, az új átvette a régi embereket és ment minden ugyanúgy tovább.

RT: Értem és mitől lesz ez jobb, ha önök irányítják és nem egy külső cég?

II: Hát gondolom olcsóbb lesz, mert nem kell megfizetnünk az Áfát és a cég hasznát.

RT: Ok, de az önök problémája, ha én eddig jól értettem nem az díj mértéke volt, hanem a minőség? Úgy gondolják, hogy most egyszerre ezzel két legyet is leütnek egy csapásra? Jobb lesz a minőség és még olcsóbb is lesz?

II: igen az gondoljuk. Nem látjuk jó?

RT: Persze csodák lehetnek. Azonban a belső szervezésben jó át kell gondolni, hogy mit mivel csinálunk és ez mennyi időt igényel a megfelelő minőség eléréséhez. Ez azt is jelenti, hogy a szervező takarítás szakmai tudása alapján megterveznek majd egy rendszert, amihez kiderülhet, hogy több ember szükséges. Ebben a pillanatban lehet, hogy jobb lesz a szolgáltatás, de ez drágább is lesz. Egyszóval önöknek az első az lenne, hogy találjanak egy kompetens szolgáltatásvezetőt, aki meghatározott keretek között, meg tud tervezni egy elfogadható minőségű szolgáltatást.

II: Miért, ha kiképezzük az embereket, azok rendesen megcsinálják majd a munkát, nem?

RT: Igen, ha most elkezdenénk, akkor ez a helyzet lehet, hogy 3 hónap múlva bekövetkezne, vagy nem. De akkor sem fogják tudni eldönteni, hogy a piacról milyen gépeket kell venni, milyen tisztítószert kell rendszeresíteni, egyszóval ez nem a végrehajtói szint.

II: Akkor mit javasol?

RT: Nagy kérdés, hogy a meglévő emberek között, van-e egy olyan fiatal nő vagy férfi, akiben látnak spirituszt, hogy azt érdemes lenne fejleszteni?

II: Hát nincs, az egész állomány 50 év felett van.

RT: Értem. Akkor viszont, körül kéne nézni a munkaerő piacon. Önöknek szükségük van egy emberre, aki ezt a csapatot már most képes lenne összefogni, és ugyanakkor hajlandó fejlődni is, ahhoz, hogy megismerjen új lehetőségeket. Addig is, meg kéne tervezni, hogy milyen eszközrendszerrel, mit kéne csinálni, hogy a minőség elérje a kívánt szintet. Tehát ilyen értelemben egy időre szükség lenne egy szakértőre is. Ez után lehet, aztán csak dönteni arról, hogy kit, milyen szintre kell képezni.

II: Értem.

RT: Ok, ha azt gondolja, hogy én megfelelek, akkor le kéne ülni és megbeszélni, hogy miképpen lehet ezt jó összerakni.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!