Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Páriák, az érinthetetlenek

 

Páriák, az érinthetetlenek

Az indiai társadalom ma is kasztokba szerveződik és ennek egyik fő oka az, hogy sok helyen ma is úgy élnek, mint 500 vagy 1000 évvel ezelőtt. Bár a latrinák kézi erővel való tisztítása már 1993-tól törvény által tiltva van, a napokban megszületett az új törvény, ami viszont most már a megbízókat bünteti. Kumari Selja (belügyminiszter) szerint a ma alkalmazott gyakorlatnak véget kell vetni!

Az indiaiak realitása az, hogy emberemlékezet óta, a latrinákat az érintetlenek kasztja tisztítja. Ezek az emberek ma is úgy, mint 500 vagy 1000 évvel ezelőtt kézzel kimerik a szart a latrinából és nyitott bambuszkosarakban elszállítják ki a parlagon lévő földekre és elássák ott. Ez az ők hivatásuk.

Ezért a társadalom rendkívül hálás nekik és úgy jutalmazzák őket, hogy érinthetetleneknek vannak kikiáltva, ami nem csak azt jelenti, hogy senki nem érhet hozzájuk (nem is akar senki), hanem azt is, hogy mentelmi joguk is van, és ha megjelennek egy kocsmában ingyen italt is kapnak, csak minél hamarabb húzzanak el onnan.

Indiai jelenlegi lakosainak száma 1,2 milliárd és becslések szerint a lakosság 0,4% „dögevő” vagyis a WC tisztítás eme ősi formáját űzi. A matematika mai álláspontja szerint ez 48 millió ember (5 Magyarországnyi), akinek olyan szaguk van, hogy három méternél közelebb nem lehet őket megközelíteni, átlagéletkoruk 40 év és rendkívül embertelen körülmények között élnek miközben senki nem tagadja, hogy HASZNOS TAGJAI A TÁRSADALOMNAK!

Ilyen az ember

Az 1993-ban hozott törvény már betiltotta ezt a tevékenységet és papíron a páriákat büntette. Elvileg a szarpucolás pénzbüntetéssel járt volna. A társadalom azonban nem vett tudomást a törvényről és egyébként is ezeknek az embereknek az ősi jog szerint mentelmi joguk volt ezért minden maradt a régiben. Most azonban a törvényhozók megelégelték a helyzetet és taktikát változtattak. A nemrégiben elfogadott törvény szerint, ha elkapnak egy „dögevőt” akkor az a család, akinek a latrináját tisztította megy 1 évre a börtönbe. Ez már döfi!

Persze ezzel a probléma csak félig van megoldva, mert 48 millió ember nem ért semmi máshoz csak ehhez, és ha szart nem pucolhatnak, mit csináljanak? Erre indulnának különböző átképző programok, amelyek alternatívát nyújtanának. Persze még belegondolni is szörnyű, hogy milyen lesz az átmeneti időszak és mik azok az alternatív tevékenységek, amire át lehet képezni ezeket az embereket. Mert, hogy ezek is emberek, bár évszázadok óta nem annak tűnnek.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!