Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Optimizmus (17.12.28)

 

Optimizmus (17.12.28)

Mindezek ellenére miért vagyok mégis optimista? Mert van tapasztalatom arra nézve, hogy van bevált módszer arra, hogy a dolgok megváltozzanak. Ja, hogy ennek sokan ellenállnak? Igen, ez egy játszana és egyben genetikai adottság. A populáció egy része mindig ellenzékben marad, mert hátha az út a pokolba vezet. Ők maradnak, de kinek lesz igaza?

1999-ota

Tudatosan és módszeresen kipróbáltam magam, mint oktató majd minden helyzetben és mindenféle emberekkel. Tartottam kiscsoportos képzést és 100 főnek is napi nyolc órában. Oktattam zsákfalúban reménytelen embereket, börtönben bűnözőket és főiskolán, egyetemen ifjú titánokat. A 18 év alatt egyértelművé vált, hogy aki részt vesz egy képzésen, rövid időn belül tanuló lesz és mindegy, hogy honnan jött, már csak az számít, hogy hova megy.

Ha felébred a felelősség, a vizsga mindenkinek küszöb. Annak is, aki egyetemi diplomával rendelkezik és annak is, akinek nincs meg a nyolc osztálya. A kulcs persze a felelősség és annak a felismerése, hogy a tisztítás-technológia több a foltok kitisztításánál.

Amit mondok 5 000 ember képzése után mondom. Nincs ma Magyarországon még egy olyan tisztítás-technológiai szakember, akinek ilyen mértékű képzési tapasztalata lenne. Miért fontos ez? Mert ez az oktatónak is kő kemény tanulás.

„A hit hegyeket mozgat meg, a kétség pedig, hegyeket teremt”

Nem tudom ki mondta, de nagyon igaza van. Amikor a hitre gondolunk, ne csak a vallás jusson eszünkbe, hanem bármi másban is hihetünk, az élet számtalan területén. Végül is ez lesz a személyiségünk meghatározó része.

Én például szakmai területen hiszek abban, hogy a takarítóipar csak akkor tud kilépni a „nyomvályúból” ha képes lesz valami más fajta, jobb minőségű, a megrendelőnek új élményt nyújtó szolgáltatásra.

Tudom, hogy azt mondod, most nem ez a legnagyobb probléma! Pedig hidd el igen. Az elért minőség a megrendelő szempontjából fontos, a hatékonyság pedig a cégvezetés felelőssége. Hatékonyságról pedig csak akkor beszélhetünk, ha egy bizonyos minőségi cél megvalósult.

Az itt megjelent komentek között felvetődött a kormányzati felelősség is. Fontos azonban azt látni, hogy a szakma állami elismerésére a szakma nem jól reagált. Ezért nem is volt továbblépés.

Én reálisnak látom az emberek fejlesztését, erre megvan a módszer és idén elindult a projekt. A RENESZÁNSZ 2.0 csak annak segíthet, aki hagyja.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!