Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Nem egyszerű

 

Nem egyszerű

Zsinórban jönnek a jelzések: a munkavédelem rászállt a vezetőüléses gépek kezelőire. Aki nem szakmunkás komoly bírságra számíthat! A jövő itt van, és most mit lehet tenni?

A takarítás szakma, már több mint 10 éve. Ezalatt a 10 év alatt kiépült a tudásrendszer az alapoktól a felsőfokú végzettségig. Tehát van már főiskolai diploma (BSc) is! A szakterületen hallgatóink már aranyérmeket is szereztek a szakmai Európa bajnokságon. Az állam, már több mint egy évtizede szakmaként elismerte a takarítást, azonban a társadalom még nem, és ami a legszomorúbb: a takarítócégek vezetői sem. Ezért aztán most sokkolóan hat egy félmilliós bírság, mert a 10 milliós gépen egy olyan ember ül, akinek még jogosítványa sincs, nemhogy szakmunkás bizonyítványa.

Van azonban az ügynek egy másik nézőpontja is. Sokan az gondolják, hogy a tudás megvan, a vállalati kultúra szakmai magasságokba emeli azokat is, akiknek nincs végzettségük, a tanfolyam csak egy úri passzió. Lehet, hogy ez néhány cégnél igaz. Ha pedig igaz, akkor számukra vannak alternatív lehetőségek is.

A 2014-es változásokkal egy tisztítás-technológiai szakmunkás tanfolyam törvény szerint már nem lehet rövidebb 480 óránál és ez praktikussági okokból a legtöbb cégnél 500 órás tanfolyamot jelent, ami napi 8 órával számolva 3 hónap, de ritkább rendszerességgel még fél évnél is hosszabb lehet az idő. Ami pedig nagyon lényeges, hogy van is akkora tudás, amihez szükséges ez az óraszám. Mielőtt azonban bárki szörnyülködni kezdene, az én tapasztalatom az, hogy egy dolog a tudás leadása és egy másik a felfogás, az ülepedés és a valódi megértés. Évekig harcoltunk, hogy a takarítást szakmának tekintsék, akkor nem lehet azt mondani, hogy egy hétvégén elintézhető a tudásátadás.

Erre azért van egy remek összefoglaló tréningünk (PRÉMIUM+), ami 9 nap (72 óra). Ez viszont csak azoknak megoldás, akik már 5 – 10 éve benn vannak a szakma sűrűjében és rengeteg a tapasztalatuk, csak nem rendezett, vagy általában rendezett, csak itt-ott vannak szürke vagy fehér foltok.

Összefoglalva: a 2015-ös év sok mindent hozott, és ha nem vigyázunk, akkor visz is. A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézete jelenleg két engedélyezett szakmunkás programmal rendelkezik az egyik 500 órás, a másik pedig 640. Utóbbit kifejezetten a tanulási nehézségekkel küzdők számára alakítottuk ki, amely tartalmaz egy 48 órás felzárkóztató modult is, és általában több időt szán a kritikus kérdésekre.

Azok számára, akik már legalább két éve egy takarító cégnél dolgoznak, az 500 órás tanfolyam pontosan elegendő. Azért, hogy a dolgok a lehető legpraktikusabban menjenek, a tanfolyamot minden esetben megelőzi egy szintfelmérés. A szintfelmérés valójában egy szigorú vizsga, ami pontosan megmutatja a képző számára, hogy ki miből jó és miből nem. A jónak azért van jelentősége, mert akkor a jelentkező abból felmentést kaphat, a rossznak pedig azért, mert ott bizony tanulni, gyakorolni kell. Ennek a rendszernek a hatalmas előnye az, hogy akár az is előfordulhat, hogy a jelentkező 100%-ban kap felmentést és máris jelentkezhet a modulzáróra.

A modulzáró egy másik vizsga, az előzőhöz nagyon hasonló, csak egy kicsit szigorúbb. Ha ez sikeres, akkor a delikvens jelentkezhet az állami szakvizsgára. Az intézet számára rendkívül fontos szempont, hogy aki sikeresen vette a modulzárót, az már nem bukhat meg az állami vizsgán. Az Intézet céljai elsősorban nem a tanfolyamok, hanem a sikeres vizsgák számában vannak meghatározva.

Persze előfordulhat, hogy a szintfelmérés nem annyira sikeres és bebizonyosodik, hogy tényleg szükség van bizonyos mennyiségű tanfolyami részvételre, és az is lehet, hogy mind az 500 órára. A jelentkező, vagy munkaadója dönthet úgy is, hogy nem iskolázza be, viszont, mivel pontosan tudja, mik a hiányosságok, ezeket megpróbálja célzottan orvosolni. Ez lehet egy belső tréning, de az Intézetnek is vannak úgynevezett TANNAP-jai, amelyek testre szabható, nagyrészt gyakorlati tréningek a tanműhelyben. Lehetséges, hogy néhány TANNAP sokat tud segíteni abban, hogy az aspiráns fejében összeálljon a kép és ekkor máris jelentkezhet egy újabb felmérőre, lehet, hogy most már sokkal nagyobb eséllyel.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!