Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Már tavaly kezdödött a projekt és idén is folytatodik több takarítási terület kisérleti menedzsmentje, annak érdekében, hogy elöbb-utobb megvalósítsuk a legendás takarítási szolgáltatást. A célok a teljes transzparencia megvalósítása és felkészülés a digitalizációra.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Nem árt, ha tudod, honnan jössz! (18.09.12)

 

Nem árt, ha tudod, honnan jössz! (18.09.12)

Aki meg akarja érteni a takarító szektor alapvető problémáit, az nem árt, ha valamilyen mértékben tisztában van annak történelmével. Az elmúlt 150 év meghatározó ebből a szempontból. Ez egy olyan mértékű evolúció, aminek a feldolgozása a szakmapolitika alapkérdése.

Aki ebbe a világba született azt gondolhatja, hogy a viszonyok mindig ilyenek voltak. Pedig nem, a helyzet volt sokkal rosszabb volt, de egészen más is. A feudalizmus lassú elmúlása közepette, a XIX. század olyan változásokat hozott, amit ha ma fel tudnánk fogni, méltók lehetnénk elődeinkhez. Egyelőre azonban stagnál a csapat.

1876-ban a helyzet megérik arra, hogy a politika, miután "kinyírta" céhrendszert, már nem halogathatja az ügyet és törvényt alkot a cselédségről. Ez nem sikerül tökéletesen, és magán hordozza a középkor jegyeit is, de mégis korszakos dolog. Aki ebbe el akar merülni itt, letöltheti a törvényt: 1876-evi-xiii-torvenycikk.pdf

Aki ennek kapcsán kíváncsi a korabeli magyarázatokra is, az itt elolvashatja őket: 1876-evi-xiii-torvenycikk-indokolasa.pdf

100 évvel korábban a munkaviszonyok még egészen mások voltak. A röghöz kötöttség szép lassan megszűnik, a parasztság része „elszivárog” a gyorsan fejlődő, egy jobb élet lehetőségét kínáló városokba. Az ipar megkezdi a kézművesség „kiszorítását”. A világban akkora átalakulás zajlik le, ami összehasonlítható a 10 000 évvel ezelőtti, agrárforradalommal, csak most erről lényegesebben több információnk van.

A cselédtörvény és a cselédkönyv forradalmat hoz. Akit érdekel a történelem támogassa ezt a projektet.

"Érdekel"

Értem és felismertem helyzetet

Név *:
e-mail *:
Mobil:
Hasznos volt cikk? *:


A következőket szeretném megjegyezni *:
Érdekelne a dolog mélyebben? *:
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!