Nem árt, ha tudod, honnan jössz! (18.09.12)

 

Nem árt, ha tudod, honnan jössz! (18.09.12)

Aki meg akarja érteni a takarító szektor alapvető problémáit, az nem árt, ha valamilyen mértékben tisztában van annak történelmével. Az elmúlt 150 év meghatározó ebből a szempontból. Ez egy olyan mértékű evolúció, aminek a feldolgozása a szakmapolitika alapkérdése.

Aki ebbe a világba született azt gondolhatja, hogy a viszonyok mindig ilyenek voltak. Pedig nem, a helyzet volt sokkal rosszabb volt, de egészen más is. A feudalizmus lassú elmúlása közepette, a XIX. század olyan változásokat hozott, amit ha ma fel tudnánk fogni, méltók lehetnénk elődeinkhez. Egyelőre azonban stagnál a csapat.

1876-ban a helyzet megérik arra, hogy a politika, miután "kinyírta" céhrendszert, már nem halogathatja az ügyet és törvényt alkot a cselédségről. Ez nem sikerül tökéletesen, és magán hordozza a középkor jegyeit is, de mégis korszakos dolog. Aki ebbe el akar merülni itt, letöltheti a törvényt: 1876-evi-xiii-torvenycikk.pdf

Aki ennek kapcsán kíváncsi a korabeli magyarázatokra is, az itt elolvashatja őket: 1876-evi-xiii-torvenycikk-indokolasa.pdf

100 évvel korábban a munkaviszonyok még egészen mások voltak. A röghöz kötöttség szép lassan megszűnik, a parasztság része „elszivárog” a gyorsan fejlődő, egy jobb élet lehetőségét kínáló városokba. Az ipar megkezdi a kézművesség „kiszorítását”. A világban akkora átalakulás zajlik le, ami összehasonlítható a 10 000 évvel ezelőtti, agrárforradalommal, csak most erről lényegesebben több információnk van.

A cselédtörvény és a cselédkönyv forradalmat hoz. Akit érdekel a történelem támogassa ezt a projektet.

"Érdekel"

Értem és felismertem helyzetet

Név *:
e-mail *:
Mobil:
Hasznos volt cikk? *:


A következőket szeretném megjegyezni *:
Érdekelne a dolog mélyebben? *:

Támogatnám a projektet. Kérek egy számlát. *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!