Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Nagy bejelentés (17.07.27)

 

Nagy bejelentés (17.07.27)

Van véleményem a jelenlegi munkaerő problémával kapcsolatban és ez pedig az, hogy ameddig a takarítóipar nem kezdi megválogatni az embereit és bárkit felvesz, aki szembejön vele és úgy tesz, mintha szeretne dolgozni, a munkaerő probléma nem fog megoldódni és hamarosan elleletteleníti a szolgáltatást.

Csak, hogy életszerű legyen, itt egy valódi beszélgetés, és nyilván bárki hozzászólhat még:

Cégvezető: Miképpen tudnánk vallogatni, hiszen alig jelentkezik valaki munkára

Tibor: Igen, ez így van, na de miért? Szerintem azért jelentkeznek kevesen, mert nem kínálsz semmi vonzót nekik.

Cégvezető: Tényleg nem kínálunk semmi különöset, de hát mindenki tudja, hogy mi a takarítás

Tibor: Így van, mindenki tudja és nem is érdekli. Ennél sokkal jobb munkalehetőségek vannak itthon is és Európában is. Egyszerű takarítónak lenni nem olyan nagy szám. Régebben ez sokkal vonzóbb volt, mert voltak előnyei, mint például a részmunkaidő, kötetlen rendszer, jól fizetett, stb.

Cégvezető: Hát igen, az árak letörésével, mindez megszűnt. Ma már nagyon ki kell „centizni” a szolgáltatást, nincs ingyen pénz. Akkor mit kéne tennem?

Tibor: Két dolgot. Az egyik átgondolni, hogy mit árulsz, vagyis ne a 30 éve lerágott csontot. A második pedig, hogy el kell komolyan gondolkodni azon, hogy mindezt miképpen valósítod meg. Az sem lenne egy utolsó szempont, ha kitalálnád, milyen garanciákat adsz a potenciális megrendelőknek

Cégvezető: Na, jó, de hát mit lehet kitalálni újat a takarításban?

Tibor: Rengeteg új technológiai jelenik meg nap, mint nap, és akik ezeket kitalálják valószínű találkoztak a valós problémákkal is. Kétévente el kell menni Amszterdamba, Veronába vagy Berlinbe és figyelni mi az, ami itthon értékké tehető. Ez nyilván egy fajta befektetés a jövőbe.

Cégvezető: Szerinted vannak új piacképes technológiák?

Tibor: Igen rengeteg és az igazi probléma a kiválasztás. Valami mellé le kell tenni a voksot és a mentén kell specializálódni. Egyedivé kell válni.

Cégvezető: Te hiszel ebben?

Tibor: Én abszolút, de nagyon fontos, hogy bármit ígérsz, azt tud betartani is. Mert manapság nem valami jó a híre a takarítóiparnak.

Cégvezető: Mi mindent betartunk, amit ígérünk

Tibor: Az, nagyon jó. Ígérj karriert az új embereknek!

Cégvezető: Azt meg mire?

Tibor: Hát már elmondtam. Légy egyedi, légy hatékony és fejlődj. Az embereidet meg tarts magad mellett és fejleszd őket. Emelkedj ki a 3 000 takarító cég egyhangú nyájából!

Hamarosan befejezem az INTÉZMÉNTAKARÍTÓ előzetes tudásfelmérőjét, ami 6 tesztből áll és összesen 350 pontot lehet vele szerezni, ha minden jól válaszolsz meg. Ez azt jelenti, hogy kb. 300 kérdésből áll a rendszer. Ma még ingyenes és korlátlanul tesztelhető, a terv azonban az, hogy hamarosan regisztrációhoz kötöm és akkor egy tesztet, egy e-mailról, csak egyszer lehet majd kitölteni. A rendszer továbbra ingyenes marad.

Hamarosan készen lesz a másik három szint is. Ezek most már gyorsabban mennek, mert a nagy kérdés az volt, hogy hová lőjem be az Intézménytakarító tudásszintjét. Most így elnézve a 350 kérdést, ezt lehet, hogy egy kicsit magasra sikerült, de majd meglátjuk. Ezúttal egy kihívást is intézek szakértő társaimhoz, hogy a tesztekhez készülhetnek alternatívák és ezek is megjelenhetnének a honlapon. Ez elindíthatna egy mozgalmat, vagyis kezdjük el minősíteni a takarítókat.

Itt juthat el a tudásbázishoz!

Ne feledjétek a jövő hónap végén továbbképző! 

"Munkaterv" a cég legfontosabb dokumentuma

Továbbképző 2017.09.28 - 08.00 - 15.00

A jelentkező(k) neve *:
Választás *:

Jelentkezők száma *:
Még pluszban *:A jelentkező vagy szervező e-mail címe: *:
A költségviselő neve és címe *:
Telefonszám (mobil) *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!