Most kaparni kell ám

 

Most kaparni kell ám

Az ISSA nem tétlenkedik és a ritmus egyre durvább. De ezt ti magatok is látni fogjátok, mert Keith Backer az ISSA Európai, Afrikai és Közel-keleti igazgatója 29-én itt lesz a MATISZ konferencián és elmondja, hogy mi az a földcsuszamlásszerű akcióterv, ami most folyik. Addig is itt a K-12 Iskola takarítás minőségmérési szabvány.

Mint tudjátok, minden MATISZ tag az ISSA világszövetség tagja is egyben. Ez nem egy puszta formalitás, hanem ellenkezőleg egy hatalmas lehetőség. A világszövetség hatalmas projektbe kezdett bele, aminek vannak stációi. Ebből az első a szabványosítási hullám.

Az elmúlt években az ISSA/INTERCLEAN amszterdami és varsói kiállítások előkészítése során sokat foglalkoztunk a takarítás szabványaival és a különböző országok szabványosítási szintjével. Az ISSA most azokat a szabványosítható elemeket helyezte előtérbe, amelyek egy országban sincsenek meg. Szabvány nélkül pedig nincs ipar. K-12 az összesmellékletével itt letölthető angol nyelven: clean-standard-k-12-w-appendices.pdf

A helyzet számunkra azért izgalmas, mert nekünk semmilyen szabványunk, nincs és ami van az pedig használhatatlan. Ezért a jövő évi terv tisztán rajzolódik ki: az irányelveket szabványokká kell érlelni!

Ez munka nem egyszerű és lényegesebben szélesebb konszenzust igényel, mint egy irányelv. Tehát itt már nélkülözhetetlen a széleskörű szakmai párbeszéd és a hatékony együttműködés, mert a szabványok a jogszabályokkal is harmóniában kell, hogy legyenek.

A Tallinni első Leonardo BPCE során bemutatásra került Finn rendszer számit a legfejlettebbek Európában a Német DIN mellett és azt hiszem, most már jól átlátjuk a helyzetet. Magyarul fel kell dolgozni, meg kell ismertetni és néhány magyar sajátosság figyelembe vételével el kell fogadni ezeket a szabályozásokat. Ha ezek beépülnek a köztudatba, biztos jobb lesz a helyzet. Tudom nem egyszerű a dolog és ebben a folyamatban lesz majd verseny is, és sokan lemorzsolódnak majd, de hát így tisztul a piac.

Szeretném, ha senki nem értené félre. Most egy olyan időszak jön, amikor amit úgy is lehet nevezni, hogy a szabályozások kora. Ez azt jelenti, hogy a szabványosítás nem csak irányt mutat, hanem adott esetben követelmény is lehet és még tovább menve piac újrafelosztása. Nem véletlen, hogy most ez újra napirendre került nemzetközi szinten is. A kérdés az, hogy ebben a versenyben részt vesz valaki vagy nem. Ha pedig a válasz nem akkor lehet is más iparágat keresni, mert abban az iparágban ahol nem a külső követelményekkel nem vagy naprakész ott már nem terem babér neked.

Mindenki egyforma eséllyel indul. Nem számít, gazdag a cég vagy csak éppen megél. A személynek, aki a szakember címet akarja viselni, annak kell felismerni, megismerni és megérteni a dolgok összefüggéseit. mindezt nem csak úgy hobbyból, hanem ezt majd alkalmazni is kell.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!