Aranybánya

25 éve foglalkozom a tisztítás-technológiával és itt időnként megosztom a tapasztalataimat. Négy témát viszek: A takarítás történelme (THE HISTORY PROJEKT), a szakmai fejlesztést és mentorálást (RENESZÁNSZ 2.0), a piac monitoringját (TAKARÍTÓ SZEKTOR JELENTÉS) és piacon elérhető technológiai kínálat lényegi elemzését (TECH PROJEKT). Ezen kivül vannak még ötleteim, de van egy fő munkám is, az a szakértési pozicíó és sokkal több már nem fér bele.

Videótár

Best Value

2017.07.25.

SzakmaSztár

2016.04.21.

Boeing fejlesztés

2016.04.08.

Szavazás

Milyen gyakran nyitja meg ezt az oldalt?

Szavazok

Most kaparni kell ám

 

Most kaparni kell ám

Az ISSA nem tétlenkedik és a ritmus egyre durvább. De ezt ti magatok is látni fogjátok, mert Keith Backer az ISSA Európai, Afrikai és Közel-keleti igazgatója 29-én itt lesz a MATISZ konferencián és elmondja, hogy mi az a földcsuszamlásszerű akcióterv, ami most folyik. Addig is itt a K-12 Iskola takarítás minőségmérési szabvány.

Mint tudjátok, minden MATISZ tag az ISSA világszövetség tagja is egyben. Ez nem egy puszta formalitás, hanem ellenkezőleg egy hatalmas lehetőség. A világszövetség hatalmas projektbe kezdett bele, aminek vannak stációi. Ebből az első a szabványosítási hullám.

Az elmúlt években az ISSA/INTERCLEAN amszterdami és varsói kiállítások előkészítése során sokat foglalkoztunk a takarítás szabványaival és a különböző országok szabványosítási szintjével. Az ISSA most azokat a szabványosítható elemeket helyezte előtérbe, amelyek egy országban sincsenek meg. Szabvány nélkül pedig nincs ipar. K-12 az összesmellékletével itt letölthető angol nyelven: clean-standard-k-12-w-appendices.pdf

A helyzet számunkra azért izgalmas, mert nekünk semmilyen szabványunk, nincs és ami van az pedig használhatatlan. Ezért a jövő évi terv tisztán rajzolódik ki: az irányelveket szabványokká kell érlelni!

Ez munka nem egyszerű és lényegesebben szélesebb konszenzust igényel, mint egy irányelv. Tehát itt már nélkülözhetetlen a széleskörű szakmai párbeszéd és a hatékony együttműködés, mert a szabványok a jogszabályokkal is harmóniában kell, hogy legyenek.

A Tallinni első Leonardo BPCE során bemutatásra került Finn rendszer számit a legfejlettebbek Európában a Német DIN mellett és azt hiszem, most már jól átlátjuk a helyzetet. Magyarul fel kell dolgozni, meg kell ismertetni és néhány magyar sajátosság figyelembe vételével el kell fogadni ezeket a szabályozásokat. Ha ezek beépülnek a köztudatba, biztos jobb lesz a helyzet. Tudom nem egyszerű a dolog és ebben a folyamatban lesz majd verseny is, és sokan lemorzsolódnak majd, de hát így tisztul a piac.

Szeretném, ha senki nem értené félre. Most egy olyan időszak jön, amikor amit úgy is lehet nevezni, hogy a szabályozások kora. Ez azt jelenti, hogy a szabványosítás nem csak irányt mutat, hanem adott esetben követelmény is lehet és még tovább menve piac újrafelosztása. Nem véletlen, hogy most ez újra napirendre került nemzetközi szinten is. A kérdés az, hogy ebben a versenyben részt vesz valaki vagy nem. Ha pedig a válasz nem akkor lehet is más iparágat keresni, mert abban az iparágban ahol nem a külső követelményekkel nem vagy naprakész ott már nem terem babér neked.

Mindenki egyforma eséllyel indul. Nem számít, gazdag a cég vagy csak éppen megél. A személynek, aki a szakember címet akarja viselni, annak kell felismerni, megismerni és megérteni a dolgok összefüggéseit. mindezt nem csak úgy hobbyból, hanem ezt majd alkalmazni is kell.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!